U velikim problemima

Tuš bankrotirao zbog 20 miliona KM. Šokirat će vas kad vidite koliko duguje Konzum!

Biznis Klub 07.11.16, 12:36h

Tuš bankrotirao zbog 20 miliona KM. Šokirat će vas kad vidite koliko duguje Konzum!
Prema nezvaničnim informacijama, Konzum ima sve više problema s prilivom novca, s obzirom na širenje trgovačkog lanca Bingo koji polako ali sigurno preuzima poziciju tržišnog lidera

 

Izvor: BiznisInfo.ba

 

Nedavni spor sa Coca-Colom otkrio je veliki problem Konzuma, a to su ogromna dugovanja dobavljačima i kašnjenje u isplati.

 

Prema saznanjima BiznisInfa, Konzum se već duže vremena suočava sa snažnim pritiscima dobavljača zbog dugovanja i probijanja rokova isplate.

 

Spor sa Coca-Colom smo je vrh ledenog brijega a ne izoliran slučaj, i samo je pitanje vremena kada će se i ostali dobavljači odlučiti na potez sličan onome koji je poduzeo američki gigant, ako se nešto hitno ne promijeni.

 

Prema posljednjim podacima do kojih smo došli, dug Konzuma dobavljačima je na polugodištu 2015. iznosio oko 240 miliona KM, ali je imao tendeciju ubrzanog rasta, s obzirom da je samo godinu ranije, dakle na polugodištu 2014., iznosio oko 150 miliona KM, navodi Biznisinfo.

 

Prema procjenama i nezvaničnim informacijama, on je na kraju prošle godine premašio 300 miliona KM te je nastavio rasti. 

 

Osim toga, paralelno raste i vrijeme isplate dobavljačima. Tako je prosječno vrijeme isplate 2014. bilo oko četiri mjeseca. 

 

Poređenja radi, Bingo, koji je trenutno otprilike iste veličine kao Konzum, na polugodištu 2015. dobavljačima je dugovao oko 130 miliona KM, a vrijeme isplate u 2014. mu je bilo oko dva mjeseca.  

 

Prema nezvaničnim informacijama, Konzum ima sve više problema s prilivom novca, s obzirom na širenje trgovačkog lanca Bingo koji polako ali sigurno preuzima poziciju tržišnog lidera. 

 

Našem portalu se već obratilo nekoliko dobavljača koji su iskazali zabrinutost da se ne ponovi slučaj sa slovenskim trgovačkim lancem Tuš, koji je bankrotirao pod pritiskom dugova. Zanimljiv je podatak da je Tuš u trenutku bankrota imao “samo” 20 miliona KM dugova bh. dobavljačima, što se čini kao prava sitnica u poređenju s Konzumovim dugovanjima. Doduše, Tuš je imao i mnogo manje prihode i kapital.

 

Podsjetimo, Coca-Cola je ranije ove sedmice povukla sve svoje proizvode iz prodavnica Konzuma. Dvije kompanije kasnije negirale da među njima postoji spor, ali nisu podnudile nikakvo prihvatljivo objašnjenje zbog čega je do ovog povlačenja došlo. Proizvodi su kasnije vraćeni.

 

Kako bismo provjerili sve ove informacije poslali smo zahtjev Konzumu s upitom koliko iznose njihova dugovaranja dobavljačima, koji su rokovi plaćanja i da li imaju pritužbi dobavljača. Iz Konzuma nam je odgovoreno: 

 

“Konzum od samog početka gradi partnerske odnose sa svojim dobavljačima i za sve ove godine smo izgradili uzajaman odnos baziran na povjerenju i ugovorima koje redefinšemo svake godine. Rokovi plaćanja su dio naših poslovnih odnosa i dogovaraju se u obostranom interesu sa svakim partnerom posebno. Važno je naglasiti da se u ovom dijelu godine, sa svim dobavljačima pregovaraju novi uslovi komercijalnih ugovora za iduću godinu.”

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI