Trudnoća i zdravlje

Opadanje kose poslije poroda – treba li nas zabrinuti?

ŽENA iN 10.11.16, 14:50h

Opadanje kose poslije poroda – treba li nas zabrinuti?
Svako gubi između 40 i 120 vlasi dnevno, no trudnice su tijekom 'drugog stanja' toga pošteđene. Stanje nakon poroda je pak druga priča, drastični gubitak kose može trajati i do šest mjeseci, pa je važno znati njegov uzrok.

Svako gubi između 40 i 120 vlasi dnevno, no trudnice su tijekom 'drugog stanja' toga pošteđene. Stanje nakon poroda je pak druga priča, drastični gubitak kose može trajati i do šest mjeseci, pa je važno znati njegov uzrok.

 

Mnoge se žene nakon poroda susretnu s drastičnim ispadanjem kose. Pramenovi kose na jastuku ili buseni na češlju većinu će šokirati, a neke i ozbiljno zabrinuti. No, ima li razloga za brigu? Gubitak kose nakon poroda i tijekom dojenja u većini slučajeva normalna je pojava koja traje i do šest mjeseci, no kako bi joj doskočili potrebno je znati njezin uzrok.

 

Disbalans hormona

 

Svatko gubi između 40 i 120 vlasi dnevno, no trudnice su tijekom 'drugog stanja' toga pošteđene. Za vrijeme trudnoće obilato izlučivanje estrogena čini kosu snažnom, blistavom i zdravom. U mnogim se slučajevima kvaliteta kose čak znatno poboljša, a prirodno se ispadanje kose uspori. Nakon poroda razina estrogena u tijelu naglo se smanji na prijašnje razine, pa taj disbalans hormona uzrokuje 'nadoknadu propuštenog ili sačuvanog' odnosno pojačano ispadanje kose i vraćanje kvalitete kose na onu prije trudnoće.

 

No nemojte samo čekati da vam se hormoni usklade i 'sve dođe na svoje' jer čest uzrok opadanja kose kod majki, posebno dojilja može biti i sideropenična anemija.

 

Anemija u trudnoći i nakon poroda

 

U trudnoći su potrebe za željezom povećane. Kao i druge minerale i vitamine crpi ga dijete za svoj rast i razvoj, no drugi dio povećane potrebe za željezom ide majci za rast i razvoj maternice i posteljice te za povećanje broja crvenih krvnih stanica tj. eritrocita. Eritrociti su krvne stanice koje prenose kisik do svih naših stanica u tijelu. Stoga se uslijed manjka eritrocita i posljedično smanjenog dovođenja kisika do stanica kao neki od simptoma anemije u trudnoći pojavljuju pretjerani umor i slabost, možebitne vrtoglavice, ubrzano lupanje srca te smanjena otpornost prema infekcijama.

 

Sideropenična anemija (anemija uslijed manjka željeza) obično se javlja od 20. tjedna trudnoće kada nalazi mogu pokazati da se u krvi nalazi snižena vrijednost hematokrita i/ili hemoglobina, odnosno broja eritrocita. Tada je, ako već niste, potrebno djelovati kako prehranom tako i liječenjem jer zanemarivanje ovog problema u može dovesti do prijevremenog poroda ili rođenja djeteta male porođajne težine.

 

Stanje ove vrste anemije nastavlja se i nakon poroda. Obilno krvarenje tijekom, a posebice nakon poroda, kao i pojačana potreba za željezom tijekom dojenja, mogu iscrpiti i zalihe željeza u krvotvornim organima zbog čega dolazi do produbljivanja simptoma anemije te do gubitka i slabljenja kose. 

 

Stoga predlažemo, primijetite li spomenute simptome, obratite se obiteljskom liječniku ili svom ginekologu. Obavite potrebne pretrage krvi te u dogovoru s liječnikom poduzmite neophodne mjere.

 

Kako si pomoći?

 

Stanje možete poboljšati konzumacijom hrane bogate željezom poput ribe, govedine, teletine, svinjetine, piletine, puretine, mahunarki (grah, leća, grašak), špinata, oraha, lješnjaka, badema, pistacija, grožđica… Uz to treba uzimati i hranu bogatu vitaminom C koji poboljšava apsorpciju željeza, a smanjiti unos mliječnih proizvoda i šećera.

 

Ponekad pravilna prehrana nije dovoljna pa je potrebno uzimati terapiju željezom u obliku tableta ili sirupa. Oni su jednostavni za upotrebu, ali katkada mogu biti teže podnošljivi te izazivati želučane tegobe ili konstipaciju. U slučaju nepodnošenja peroralnih pripravaka željeza ili njihove nedovoljne učinkovitosti, postoje i intravenski pripravci željeza koji se lakše podnose i djeluju brže. O različitim vrstama liječenja manjka željeza u organizmu i koje je željezo za vas najbolje, posavjetujte se s vašim liječnikom.

 

Zadovoljna.hr

BLIN
KOMENTARI