Uspješno predstavljanje CKA Charlama u Sloveniji i Italiji

Evropsko art putovanje Jusufa Hadžifejzovića

Kultura 06.11.16, 21:16h

Evropsko art putovanje Jusufa Hadžifejzovića
Svjetski poznati suvremeni bh. umjetnik i umjetnički curator Galerije suvremene umjetnosti Charlama imao je tokom mjeseca oktobra u Sloveniji i Italiji svoje veliko evropsko art putovanje. Predstavio je svoj rad na izložbama u više evropskih gradova i centara umjetnosti, te uspješno dogovorio niz gostovanja i izložbi u poznatoj sarajevskoj galeriji Charlama

 

MARIBOR: Oktobar je za poznatog suvremenog umjetnika iz BiH Jusufa HadŽIfejzovića počeo izložbom i performance-om u Mariboru. Tamo je, uz asistenciju umjetnice iz BiH Adele Jusić, izveo svoj performace poznati Strah od pitke vode na  izložbi MIG 21 u Galeriji Portal Kibla. 

 

jusuf-hadzifejzovic17

 

CELJE: U Celju je Hadžifejzović bio gost Umjetničkog kvarta, u kojem se okupljaju umjetnici iz ovoga grada. Dogovoreno je gostovanje ovih umjetnika u Charlama, kao i uzvratna izložba umjetnika okupljenih oko Charlame u Celju tokom 2017. Također, Maja Antončić, kuratorica Umetničke Galerije  Celje pozvala  je našeg umjetnika  nn umjetničku rezidenciju u proljeće 2017 godine.

 

LJUBLJANA: U slovenačkoj prijestolnici su u toku pripreme za organiziranje velike izložbe o Yugoslavenskim dokumentima '89 u Muzeju sodobne umjetnosti. Projekat vode direktorica Zdenka Bodovinac i kustosica Bojana Piskur, dok je Hadžifejzović,  zajedno sa Sašom Bukvićem i Radoslavom Tadićem, bio ključni umjetnik za pokretanje ove najveće likovne manifestacije u Sarajevu i BiH prije rata. Projekt je zamišljen kao izložba o izložbi, a CKA Charlama će raditi svoj poseban event u povodu ove izložbe koja je zakazana na april 2017.  Osim toga, Hadžifejzović je posjetio Galeriju Fotografija, gdje su izlagali Radenko Milak i Roman Uranjek, kao i Galeriju Minimal Igora Anđelića.

 


RIM: Susret sa Simonettom Lux, čuvenom italijanskom historičarkom umjetnosti, trenutno urednicom časopisa Flux Lux  i velikim prijateljem i suradnikom CKA Charlama. Dogovor oko buduće suradnje i njenog ponovnog dolaska u Sarajevo. Hadžifejzović je u Rimu dogovorio jedan komercijalni posao – unutrašnje sređivanje jednog poznatog restorana.

jusuf-hadzifejzovic2
Jusuf Hadžifejzović sa njemačkim umjetnikom Klusom Munchom i čuvenim  curatorom Fondacije Alberto Burri Brunom Cora.

CITA DI CASTELO: Posjeta čuvenoj Fondaciji Alberto Burri i susret sa predsjednikom fondacije Brunom Cora. Ove godine je upravo Jusuf Hadžifejzović, kao- uz Bracu Dimitrijevića, jedini umjetnik sa ovih prostora, izlagao  u reprezentativnom galerijskom fondacije sa vodećim svjetskim suvremenim umjetnicima, uključujući i takva imena kakva su Josef Kosuth, Michelangelo Pistoletto ili Jannis Kounellis. Izložba je bila postavljena u Palazzo Vitelli a Sant' Egidi, Cotta di Castello, Perugia.

 

Sa Brunom Corom je dogovena suradnja i upravo će on, kao curator, u maju naredne godine u Galeriji suvremene umjetnosti Charlama predstaviti četri značajna evropska umjetnika.

 

MILANO: Tu je Hadžifejzović sa urednikom časopisa za vizuelnu umjetnost i poeziju Spazio Umano Enricom Comijem dogovorio  predstavljanje Yugoslavenskih dokumenata u ovome kulturnom centru ali i ukupnoj italijanskoj publici. 

 

ZAGREB: Na povratku u Bosnu Hadžifejzović je svratio u Zagreb i poznatim hrvatskim suvremnim umjetnikom Svenom Stilinovićem dogovorio promociju njegove monografije i izvođenje performance-u Geometrija krvožednosti u G.S.U Charlama naredne godine.

 

(DEPO Portal/BLIN Magazin/foto/Kemal Hadžifejzović)

BLIN
KOMENTARI