jedinstven kulturni događaj

Avangarda muzičkih dešavanja u Evropi: Okončan jubilarni dvadeseti Jazz Fest Sarajevo

Kultura 06.11.16, 17:00h

Avangarda muzičkih dešavanja u Evropi: Okončan jubilarni dvadeseti Jazz Fest Sarajevo
Festival je tokom proteklih godina rastao na popularnosti i etablirao se kao jedan od najznačajnijih jazz festivala u ovom dijelu Evrope

 

Koncertom za djecu Monumental orkestra u nedjelju je okončan jubilarni dvadeseti Jazz Fest Sarajevo, koji od davne 1997. svake godine privlači u Sarajevo najpoznatija imena iz svijeta jaza, improvizirane muzike i brojnih drugih muzičkih žanrova.

 

Festival je tokom proteklih godina rastao na popularnosti i etablirao se kao jedan od najznačajnijih jazz festivala u ovom dijelu Evrope. Publika Jazz Festa imala je prilike pogledati takva imena kao što su, između ostalih, Joe Zawinull, John Mclaughlin, Al Di Meola, John Scofield, Dhafer Youssef i mnogi drugi, među kojima i brojne regionalne zvijezde improvizirane muzike.

 

Ovogodišnji jubilarni festival obilježen je velikim brojem sjajnih koncerata, tako da je pojedinih dana bilo i po osam koncerata dnevno. Svakako centralni događaj 20. Jazz Festa bila je evropska premijera mega projekta legendarnog avangardnog muzičara Johna Zorna "Bagatelles" - kontinuiranog nastupa 11 bandova i individualnih izvođača tokom skoro petosatnog muziciranja najvećih virtuoza američke i svjetske jazz alternativne scene.

 

Jazz Fest Sarajevo tim grandioznim događajem defintivno se svrstao među vodeće evropske festivale tog muzičkog žanra i pozicinirao se kao avangarda muzičkih dešavanja u Evropi.  

   

Od 2. do 6. novembra na četiri festivalske scene publici su predstavljeni brojni svjetski umjetnici iz više od 20 zemalja s četiri kontinenta, tako da su pored pomenutog Zorna na "slavljeničkom" izdanju Jazz Festa nastupala imena kao što su Markus Stockhausen, Bojan Zulfikarpašić i Terje Rypdal.

 

Ekipa Jazz Festa Sarajevo predvođena neumornim entuzijastom Edinom Zubčevićem i ove je godine dokazala da je u Sarajevu moguće organizirati značajan i prepoznatljiv muzički festival, a vjerna publika nada se da će Jazz Fest i narednih godina nastaviti s pozitivnim trendom okupljanja najvećih imena iz svijeta jazza u novembru svake godine u glavnom gradu BiH. 

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI