Odiseja sarajevskog Jazz Festa

Edin Zubčević: Kada u Bosni bude kao da niste u Bosni i kad bude više politike nego političara...

Kultura 02.11.16, 13:28h

Edin Zubčević: Kada u Bosni bude kao da niste u Bosni i kad bude više politike nego političara...
- Publiku očekuju i četiri koncerta i četiri predavanja u Vijećnici. Od ta četiri koncerta, tri su rasprodana mnogo prije početka festivala

 

Izvor: Oslobodjenje

 

Koncertima Buggea Wesseltofta i Roba Mazureka u BKC-u, u 20 i 22 sata, večeras će biti otvoren 20. Jazz Fest.


A šta nam to još nudi ovaj praznik jazza u pet festivalskih dana, koji je to najambiciozniji projekt na festivalu, o koncertnom maratonu, te o učešću Jazz Festa u spašavanju profila Mirze Krupalije, koji je umro u martu ove godine, a bio je strastveni ljubitelj i poznavalac jazza i još mnogo toga razgovarali smo sa Edinom Zubčevićem, osnivačem i direktorom festivala.

 

Večeras počinje praznik jazza. Šta nam to ovaj put Jazz Fest Sarajevo predstavlja?

 

- Najambiciozniji, najbogatiji i najraznovrsniji program do sada.

 

Kao i obično, imat ćemo priliku vidjeti i brojne premijere?

 

- Da.

 

Ovo je 20. jubilarni Jazz Fest. Možete li se prisjetiti za naše čitatelje kako je sve počelo i šta se promijenilo, koliko napredovalo, šta ponudilo u odnosu na prethodne godine u ovih 20 izdanja festivala?

 

- Odiseja sarajevskog Jazz Festa počela je iz srca i putevima srca nastavila dalje ovih dvadeset godina.

 

Koncertni maraton

 

Putovali smo daleko i u nepoznato samo da bismo se svaki put iznova uvjerili da Bosnu svaki put političari ostave “kod kuće” i ne daju joj da putuje s nama. Ipak, Bosna se iskrade svake godine, nakratko pobjegne sa Jazz Festom u noć i vrati se sebi tek nakon nekoliko neprospavanih noći o kojima će razmišljati dok opet ne dođe trenutak da se iskrade i pobjegne sa Jazz Festom.

 

Ove godine prvi put imamo festivalski program u Vijećnici, pa šta nas to očekuje?

 

- Publiku očekuju i četiri koncerta i četiri predavanja u Vijećnici. Od ta četiri koncerta, tri su rasprodana mnogo prije početka festivala.

 

Publika Jazz Festa imat će priliku 4. novembra u BKC-u prisustvovati evropskoj premijeri programa The Bagatelles Johna Zorna, najambicioznijeg projekta organiziranog u historiji festivala. Možete li nam reći nešto više o ovom projektu?

 

- Radi se o koncertnom maratonu posebne vrste. Jedanaest bendova iz New Yorka dolazi u Sarajevo samo da bi svirali 15-20 minuta svaki. Radi se o novim kompozicijama koje je Zorn napisao 2015. Muzičari koji dolaze na Jazz Fest da sviraju bagatele Johna Zorna zaista su muzička elita u pravom smislu te riječi. Velikani kao što su, naprimjer, Uri Caine, John Medeski, Craig Taborn, Dave Douglas, Marc Ribot i mnogi drugi, da ne spominjem kultni, jedan od najtraženijih i najpoželjnijih kvarteta u posljednjih 20 godina - Masada kvartet. Iskreno, samo dva ili tri ansambla od 11 koje ćemo predstaviti 4. novembra u BKC-u dovoljno je da imate ozbiljan festivalski program. Maraton će se sastojati iz dva dijela.

 

U prvom dijelu pet bendova svirat će oko 80 minuta, a nakon kraće pauze, još šest ansambala svirat će 90-100 minuta. Sarajevski maraton Johna Zorna je izuzetan umjetnički događaj u Evropi i mi imamo čast da budemo prvi.

 

Više politike, manje političara

 

Naprimjer, u pariškoj filharmoniji isti ovakav maraton bit će održan tek na proljeće 2017. godine. Teško je pobrojati zašto je sve važan i značajan ovakav muzički događaj. Ono što je bitno reći jeste da, iako će 11 bendova svirati muziku jednog kompozitora, Zorna lično, publika Jazz Festa će tu noć slušati 11 različitih muzika.

 

Jazz Fest je i jedan od pokretača akcije, odnosno peticije “Spasimo profil Mirze Krupalije”. Nedavno je neko bez ičijeg znanja ugasio Mirzin Facebook profil?

 

- Akciju su pokrenuli Mirzina djevojka Azra i Mirzini prijatelji. Neko je, vjerovatno iz zlobe, jer tako to kod nas ide, uložio vrijeme i učinio sve da se izbrišu sva sjećanja na Mirzu.

 

I za kraj možemo li se nekako i na koji način izvući iz ove šund kolotečine i stvari, bar kad je scena, odnosno muzika u pitanju, postaviti na pravo mjesto?

 

- Može, kada u Bosni bude više politike, a manje političara. Kada u Bosni bude više novinara, a manje medija. Ukratko, kada u Bosni bude kao da niste u Bosni.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI