UZGAJIVAČ ČIJE PTICE KUPUJU PO CIJELOJ EVROPI

Ćevabdžija iz Bosanske Krupe tvrdi: Od ptica vas nikada neće zaboljeti glava kao od ljudi!

Nedjeljni magazin 31.10.16, 14:01h

Ćevabdžija iz Bosanske Krupe tvrdi: Od ptica vas nikada neće zaboljeti glava kao od ljudi!
- Sportski sam uzgajivač kanarinaca, što mi je hobi, a inače sam vlasnik ćevabdžinice 'Banjalučki ćevapi kod Envera' u Bosanskoj Krupi. Ovim hobijem se bavim iz ljubavi, jer ptice se moraju voljeti, kaže na početku svoje priče Elvir Alidžanović

 

 

Proteklog vikenda u Sarajevu je održana tradicionalna međunarodna ornitološka izložba "Leti riba - pliva ptica", na kojoj su veliku pažnju uzgajivača i posjetilaca privlačile ptice Elvira Alidžanovića, ugostitelja iz Bosanske Krupe, koji se uzgojom ptica bavi iz čistog hobija i ljubavi prema ovim životinjama.

 

alidzanovic1

 
- Izložili smo oko 200 ptica, 120 je učestvovalo na takmičenju, a ostale smo donijeli radi uzgajivača. Tradiciju uzgoja ptica sam nastavio od oca Envera Alidžanovića, koji inače živi u Zadru, gdje je član ptičarskog udruženja Zadar. Ja živim u Bosanskoj Krupi i član sam ptičarskog udruženja Banja Luka. Sportski sam uzgajivač kanarinaca, što mi je hobi, a inače sam vlasnik ćevabdžinice 'Banjalučki ćevapi kod Envera' u Bosanskoj Krupi. Ovim hobijem se bavim iz ljubavi, jer ptice se moraju voljeti. Dok sam još bio dijete moj otac je posjedovao ptice i takmičio se, a u bivšoj državi je bio prvak Jugoslavije. Ja sam išao s njim na izložbe, volio sam golubove, ptice i kanarince, i malo pomalo sam postao vrhunski uzgajivač kanarinaca i, naravno, takmičar, kaže Elvir Alidžanović te dodaje da je u njegovoj kući uvijek veselo uz pjesmu ptica.

 

alidzanovic3


Od ptica vas nikada neće zaboljeti glava kao od nekih ljudi, kaže te pojašnjava:


- Imamo i vanjske volijere, te posebno odvojenu ptičiju sobu. Od ptica vas glava nikad neće zaboljeti. Tako ja sebi napravim kafu i odem kod svojih ptica, slušam ih kako pjevaju i razmišljam kako upariti koji par, kako da dobiju bolje kriterije, da bolje stoje... To je sve ono što ptičarske sudije traže od nas. Iako ovo nije jeftin hobi, kada nešto voliš prelaziš preko svih prepreka. Mi smo prvaci i srednje i istočne Evrope, Hrvatske, deset godina smo prvaci BiH. Najvažnija diploma nam je drugo i treće mjesto na svjetskoj izložbi u Rosmalenu u Holandiji prije dvije godine u zelenim kanarincima. U žutim smo također treći na svijetu, s ponosom ističe Alidžanović.


Kako kaže, pticama su obezbijedili vrhunske uslove za boravak. Vanjske volijere imaju i mrežu za komarce, kako im oni ne bi naštetili, a imaju sprovedeno centralno grijanje kada je potrebno.

 

alidzanovic2


Kada su u pitanju cijene kanarinaca, kaže da su one različite i uslovljene onim što se traži.


- Možete kupiti kanarinca za 50, 100 maraka. Najskuplji kojeg sam ja platio je kobalt intenzivni crveni i koštao je 500 eura, bio je prvak Belgije te godine. To je bio hit u svijetu, čovjek je pobijedio i tražio je toliko novaca. Doveli smo ga u Bosnu i sada ima bosanska pokoljenja već šest ili sedam godina, govori ovaj uzgajivač ptica čije kanarince kupuju iz svih zemalja Evrope, ali i bh. sportisti i pjevači, a kao velikog ljubitelja ovih ptica navodi i gitaristu Almira Aku Hukelića.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI