razvijajte svoju ličnost

Odmah po knjigu: Čitanje otvara naš um, oplemenjuje nas i jača inteligenciju!

Nedjeljni magazin 29.10.16, 16:53h

Odmah po knjigu: Čitanje otvara naš um, oplemenjuje nas i jača inteligenciju!
Knjige otvaraju naš um, oplemenjuju nas i jačaju inteligenciju, proširuju nam vidike, dajući nam široko i raznovrsno znanje i inspirišu nas da promijenimo svoj život i svijet oko nas

 

Čitajući knjige nesvjesno će se mijenjati vaši ciljevi, želje i prioriteti, a vremenom ćete postajati sve obrazovaniji, pametniji i zreliji. Knjige su uvijek tu da nam pruže utjehu u trenucima samoće i beznađa, obraduju nas i nasmiju, onda kad nam je to najviše potrebno. One su naši najbolji prijatelji. Puno daju, a ništa ne traže.

 

Sa svakom pročitanom stranicom dobijemo neku novu snagu. Naučimo nešto novo. Čuvene su riječi još čuvenijeg francuskog pisca Viktora Igoa. Knjige otvaraju naš um, oplemenjuju nas i jačaju inteligenciju, proširuju nam vidike, dajući nam široko i raznovrsno znanje i inspirišu nas da promijenimo svoj život i svijet oko nas.

 

Knjige pobuđuju maštu i nove ideje, što vas može usmjeriti na potpuno novi put u životu, o kojem prethodno niste ni razmišljali. Nesvjesno će se mijenjati vaši ciljevi, želje i prioriteti, a vremenom ćete postajati sve obrazovaniji, pametniji i zreliji. Brojne su prednosti čitanja, a ovo su samo neke od čarobnih moći knjiga.

 

Postajete pametniji

 

Za razliku od televizije, knjige nas podstiču da koristimo svoj mozak. Čitanjem postajemo pametniji. Takođe, saznaćete stvari koje niste ni očekivali da ćete doznati.

 

Građenje vještina

 

Svaki univerzitetski kolegijum na svijetu ima bar jednu popratnu knjigu jer knjige razjašnjavaju teške teme.

 

Knjige daju više znanja negošto je u učionici moguće prenijeti.

 

Obogaćuju rječnik

 

U knjigama ćete pronaći vama nepoznate riječi koje ćete potom istražiti i zapamtiti ih, s obzirom na to da ste uložili vrijeme, trud i posvećenost da pronađete značenje određene riječi.

 

Upoznavanje mjesta i kultura

 

Kada želite negdje otići na odmor čitate o tom mjestu. Što više informacija, to bolje. Knjige vam mogu pokazati druge gradove i zemlje prije nego što dobijete priliku posjetiti ih.

 

Jačaju koncentraciju

 

Knjige jačaju mozak jer zahtijevaju dugotrajnu koncentraciju. Za razliku od časopisa, interneta ili e-mala, koji informacije donose u komadićima, knjige pričaju cijelu priču. Morate se skoncentrirati kako biste mogli čitati. I koncentracija se jača vježbom.

 

Grade samopouzdanje

 

Čitate li mnogo knjiga, postajete dobro informisani i stručni u temama o kojima čitate. Ta stručnost može postati samopouzdanost: kako ste dobro načitani, ljudi će dolaziti vama po odgovore. To će promijeniti način kako gledate na sebe.

 

Jačaju pamćenje

 

Ako ne koristite pamćenje, gubite ga, pokazale su mnoge studije. Čitanje je vježba pamćenja. Čitanje tjera na pamćenje detalja, činjenica, brojki, a kad je o književnosti riječ, zapleta, likova i tema.

 

Učite bilo gdje

 

Knjige su prenosne, ne treba im struja. Možete ih ponijeti bilo gdje, odnosno možete učiti svugdje.

 

Jačaju kreativnost

 

Čitanjem knjiga dobijate više informacija, pa ćete moći osmisliti kreativnije ideje. Čitate li mnogo knjiga o području posla kojim se bavite, počećete kombinovati znanje iz njih i osmišljavati rješenja koja nisu nigdje zapisana.

 

Mnoštvo tema za razgovor

 

Ako čitate puno knjiga, uvijek ćete imati tema za razgovor. Možete razgovarati o temama ili zapletima romana koje čitate ili o tome šta ste naučili iz knjiga o biznisu koje ste pročitali. Mogućnosti dijeljenja su beskrajne.

 

Bolje rasuđivanje

 

Knjige za profesionalnu primjenu sadrže argumente za i protiv teza koje iznose. Sa znanjem koje steknete moći ćete iznositi bolje argumente. Neki argumetni u knjigama će vam se učiniti pogrešnima. S drugima ćete se složiti. U oba slučaja, naučićete bolje rasuđivati.

 

Grade stručnost

 

Izuzetan predavač i motivator Brajan Trejsi kaže da je jedan od načina za postati stručnjak na nekom području pročitati 100 knjiga na tu temu. On smatra da ako neko nastavi tako da se usavršava da će biti međunarodni stručnjak na temu kojom se bavi.

 

Smanjuje greške

 

Ne odlažite neki važan cilj jer se bojite greške na putu. Ali, ako ste načitani bićete spremniji izbjeći grešku.

 

Mogu promijeniti život

 

Koliko ste puta čuli da je nekome knjiga promijenila život? Nekome to može biti knjiga o samopomoći, koja će mu otvoriti oči da prestane o životu razmišljati kao da je depresivan i dosadan. Za nekog drugog to može biti neki roman koji će ga dirnuti ili nešto treće.

 

Može probiti blokadu

 

Loše je biti u kreativnoj blokadi. Ona često pogađa pisce. Ali i druga zanimanja. Blokada može biti i životna prekretnica - znak da više niste za taj projekt. Knjiga vam može promijeniti perspektivu.

 

Smanjuje stres

 

Knjige smanjuju nivo stresa, jer su odlična distrakcija od problema ili napetog dana koji ste imali, naročito ako je riječ o avanturističkim, intrigantnim i opuštajućim pričama

 

Veća zarada

 

Čitate li knjige iz područja vaše struke, povećaće vam se stručnost. Moći ćete napredovati u karijeri, zaraditi veću platu i postati dio elite u vašoj profesiji.

 

Najbolji citati

 

Sve dobre knjige čine se kao da su istinitije nego da su se zaiste dogodile i nakon što završite sa čitanjem osjećaćete se kao da se sve to desilo baš vama - i na kraju krajeva sve to pripada vama. (Ernest Hemingvej)

 

Dom bez knjiga je kao tijelo bez duše. (Marko Tulije Ciceron)

 

Čitamo da znamo da nismo sami. (K.S. Luis)

 

Vjerovatno nema dana u našem djetinjstvu koje smo proživjeli tako potpuno kao one koje smo proveli s omiljenom knjigom. (Marsel Prust)

 

Knjige su brodovi koji prolaze kroz ogromno more vremena. (Frensis Bejkon)

 

Oslonite se na knjige. One ćute kada je to potrebno i govore vam otkrivajući cijeli svijet kada je to potrebno. (Nepoznati autor)

 

Naučiti da se čita je kao zapaliti vatru; svaki slog koji je napisan je iskra. (Viktor Igo)

 

Paradoksalna vrlina čitanja leži u tome da se distanciramo od svijeta tako da možemo da pronađemo njegov smisao. (Danijel Penak)

 

Najveći univerzitet je kolekcija knjiga. (Tomas Karlajl)

 

Dobre knjige ne otkrivaju sve tajne odjednom. (Stiven King)   

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI