BH FILMOVI NA 14. izdanju ZFF-a

Kratki film Elme Tataragić 'Sjećam se' u takmičarskom programu Zagreb Film Festivala

Kultura 28.10.16, 15:00h

Kratki film Elme Tataragić 'Sjećam se' u takmičarskom programu Zagreb Film Festivala
U takmičarski program ovog festivala ušao je kratki film Elme Tataragić 'Sjećam se', koji je nacionalnu premijeru imao u okviru ovogodišnjeg BH. Film programa na Sarajevo Film Festivalu

 

Od 12. do 20. novembra 2016. održat će se 14. izdanje Zagreb Film Festivala, u okviru kojeg će se prikazati 14 dugometražnih i 10 kratkih filmova u Glavnom tačkmičarskom programu.

 

U takmičarski program ovog festivala ušao je kratki film Elme Tataragić SJEĆAM SE, koji je nacionalnu premijeru imao u okviru ovogodišnjeg BH. Film programa na Sarajevo Film Festivalu. 

 

Radi se o filmu koji na ekperimentalan način govori o sjećanju, a snimljen je u Sarajevu prošle godine. Fotografiju potpisuje Dušan Joksimović, kostimografiju Sanja Džeba, dizajn zvuka Igor Čamo, montažu Režinald Šimek, a u glavnoj ulozi se našla Alena Džebo. Film je nastao u produkciji SCCA/Pro.ba, a producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo. Inače ovo je prvi profesionalni kratki film scenaristice Elme Tataragić na osnovu čijeg scenarija se završava i igrani film DAN KOJI NIJE IMAO IME, Teone Mitevske, a iduće godine će se po njenim scenarijima snimati čak dva igrana filma u inostranstvu.
 

Pored filma SJEĆAM SE, bosanskohercegovački filmovi bit će predstavljeni i u specijalnom programu “Sarajevo Film Festival predstavalja”. U okviru ovog programa, bit će prikazano 5 filmova: INVERZUM Damira Bašića, JOŠ JEDAN DAN Tine Šmalcelj, BEHAR Tarika Hodžića, CRVENI SNIJEG Mersihe Husagić, i OJ, KRAJINO! Saše Karanovića, koji je osvojio nagradu za najbolji studentski film na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.
 

Svi filmovi su premijerno prikazani na Sarajevo Film Festivalu u okviru BH Film programa, koji svake godine organizuje Udruženje filmskih radnika BiH.
 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

BLIN
KOMENTARI