Zastupnica u Evropskom parlamentu upozorila

Petir: Referendum je upozorenje da je trenutna situacija i uređenje BiH neodrživo

Front 28.10.16, 08:42h

Petir: Referendum je upozorenje da je trenutna situacija i uređenje BiH neodrživo
Sasvim je prirodno da Evropski parlament izrazi stajalište o ovako ozbiljnoj krizi u BiH. Radi se o potezu koji ne ugrožava samo političku stabilnost BiH i jugoistoka Europe već ugrožava stabilnost Europe u cijelosti

 

Referendum u Republici Srpskoj bio je neustavan sukladno odluci Ustavnog suda BiH. Takvi postupci Milorada Dodika ugrožavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH i međunarodna zajednica mora na to reagirati, izjavila je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir.

 

- Sasvim je prirodno da Evropski parlament izrazi stajalište o ovako ozbiljnoj krizi u BiH. Radi se o potezu koji ne ugrožava samo političku stabilnost BiH i jugoistoka Europe već ugrožava stabilnost Europe u cijelosti. Zato je i međunarodnoj zajednici važno da se zaustave procesi dezintegracije BiH - kazala je Petir.

 

Međutim, smatra ona, to nije dovoljno.

 

- Potrebno je ozbiljno shvatiti situaciju, a referendum je upozorenje da je trenutna situacija i uređenje BiH neodrživo. Dejtonski sporazum ne može biti trajno rješenje, to jeste rješenje koje će jamčiti dugotrajan mir i stabilnost Sadašnje ustavno rješenje nije više zadovoljavajuće i kriza u BiH se može samo produbljivati. Potrebno je žurno, bez odgađanja i guranja problema pod tepih, pokrenuti ozbiljnu međunarodnu raspravu o nadogradnji Daytona Jasna osuda režima Milorada Dodika i srpskog separatizma u BiH signal je svim državama u okruženju da se unutarnja politička pitanja trebaju rješavati dijalogom i suradnjom - izjavila je Petir za "Oslobođenje".

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI