Pritisak Brisela na Srbiju

Američko-evropski udar na Dodika preko Beograda

Front 27.10.16, 18:02h

Američko-evropski udar na Dodika preko Beograda
Indikativan je i sastanak između člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića i američke ambasadorice Maureen Cormack, održan u srijedu u Sarajevu

 

Pritisak Brisela na Srbiju da do kraja ove godine odredi svoju vanjsku politiku ili prema Evropskoj uniji ili prema Rusiji, zasigurno će se odraziti i na politiku u Bosni i Hercegovini odnosno u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. Pritisak na Beograd analitičari iščitavatio dijelom i kao odgovor predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku na održani neustavni referendum u Repubici Srpskoj o danu ovog bh. entiteta. 

 

Referendum o proslavi 9. januara odražan je uprkos upozorenjima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Dražava da vlasti odustanu od referenduma.

 

Vlada Srbije je na poziv Ministarstva odbrane Ruske Federacije poslala humanitarnu pomoć civilnim žrtvama rata u sirijskom gradu Alepu, zbog čega su EU i NATO vlastima Srbije ispostavili ultimatum. Srbijanski mediji su objavili da je iz Brisela i Vašingtona Beogradu poručeno da najkasnije do Nove godine moraju da usklade vanjsku politiku sa politikom EU i uvedu sankcije Moskvi. Srbija se, poručuju iz Brisela, mora jasno odrediti da li će se u cijelosti okrenuti prema Evropskoj uniji i NATO-u, ili će odustati od svog evropskog puta i okrenuti se Rusiji.

 

Jasno je da će se položaj Srbije odraziti i na političke prilike u Bosni i Hercegovini. Ojačaju li veze Beograda i Brisela odnosno Beograda i NATO-a, tim putem će morati krenuti i vlasti iz Republike Srpske.  

 

Indikativan je i sastanak između člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića i američke ambasadorice  Maureen Cormack, održan u srijedu u Sarajevu. 

 

Iz Predsjedništva BiH je saopćeno kako je jedna оd tеmа sаstаnkа između Ivanića i Cormack bila i prоvоđеnjе аktivnоsti nа izrаdi dоkumеntа Prеglеd оdbrаnе. I Ivanić i Cormack su izrazili nadu da će nаvеdеni dоkumеnt biti priprеmlјеn u sklаdu sа dоgоvоrеnim principimа i u prеdviđеnоm rоku. Ovaj dokument trebao bi biti usvojen najkasnije do kraja novembra ove godine. Dokument Pregled odbrane između ostalog predviđa i uknjižbu vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu, što će biti novi, snažan korak Bosne i Hercegovine prema NATO-u, ali i snažan udarac za Dodika, piše Patria.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI