Na sudu u Prištini

Radončić svjedočio na suđenju Keljmendiju: Od tužioca sam očekivao ozbiljna pitanja!

Hronika 27.10.16, 16:43h

Radončić svjedočio na suđenju Keljmendiju: Od tužioca sam očekivao ozbiljna pitanja!
Do sada su, po pozivu tužilaštva, u ovom slučaju svjedočili Azra Sarić, Aldin Hajdarević, Šejla Turković, Emir Polak, Muhamed Ušanović kao i nekoliko zaštićenih svjedoka putem video linka iz Sarajeva

 

U Palati pravde u Prištini počelo je svjedočenje bosanskohercegovačkog biznismena, predsjednika SBB-a i delegata u Domu naroda državnog parlamenta BiH Fahrudina Radončića u slučaju koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.


Svjedočenje Radončića u Prištini počelo je ispitivanjem specijalnog tužioca Andrewa Hughesa. Kako javlja reporterka N1, Hughesa je, između ostalog, interesirao način na koji je Radončić kupio određenu nekretninu i da li je za nju platio u kešu.

 

"Ja bih od gospodina tužioca očekivao da postavi ozbiljna pitanja. Mi plaćamo sve preko računa, mi ne radimo s kešom", odogovorio je Radončić.

 

"Gospodin Radončić je danas tu samo u svojstvu svjedoka i to svjedoka tužioca", izjavio je za N1 Besnik Beriša, advokat Nasera Keljmendija.

 

Specijalno tužilaštvo Kosova protiv Keljmendija je podiglo optužnicu u julu 2014. za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posjedovanje, raspodjelu i neovlaštenu prodaju rizičnih narkotika i psihotropnih supstanci. Iz Tužilaštva tvrde da je Keljmendi bio lider i vođa kriminalne organizovane grupe, dok se kao teško ubistvo navodi ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007.

 

Svjedočenje Radončića se smatra ključnim u ovom sudskom postupku. Početkom 2015. je prvi put najavljeno da će Radončić svjedočiti u ovom slučaju, a njegovo svjedočenje je nekoliko puta odloženo.

 

Do sada su, po pozivu tužilaštva, u ovom slučaju svjedočili Azra Sarić, Aldin Hajdarević, Šejla Turković, Emir Polak, Muhamed Ušanović kao i nekoliko zaštićenih svjedoka putem video linka iz Sarajeva.

 

Suđenje je od posebnog značaja za kosovsko tužilaštvo, ono predstavlja jedno od rijetkih slučajeva saradnje između kosovskog i bosanskohercegovačkog tužilaštva, s obzirom da između dvije zemlje ne postoji diplomatska, politička, a ni pravosudna saradnja.


Ime Nasera Keljmendija već dugo stoji na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, a tužilaštvo smatra da bi moguća zatvorska kazna obustavila funkcionisanje jednog od najvećih lanaca za trgovinu drogom, kojim su, po navodima optužnice, krijumčarene ilegalne supstance od Turske do srednje Evrope.

 

Keljmendi je uhapšen na Kosovu u maja 2013. na osnovu Interpolove potjernice, a suđenje je počelo u januaru 2015. godine. Keljmendi se tada izjasnio da nije kriv ni pod jednoj tački optužnice optužujući bh. pravosuđe za, kako je tada kazao, montiranje pocesa u Bosni i Hercegovini.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI