Uživo iz Prištine/ Radončić svjedoči pred sudom

Advokat Nasera Keljmendija: Danas ćemo dokazati da Šejla Turković želi osvetu

Hronika 27.10.16, 12:04h

Advokat Nasera Keljmendija: Danas ćemo dokazati da Šejla Turković želi osvetu
Prethodno je Besnik Beriša za RSE izjavio da je ime Fahrudina Radončića pomenuto samo u izjavi Šejle Turković. Ona je Sudu rekla da je Radončić u saradnji s ostalima učestvovao u pripremama za ubistvo Ramiza Delalića


Svjedočenje Fahrudina Radončića, predsjednika stranke Savez za bolju budućnost (SBB) i delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine, pomjereno je za 11 sati jer u sudnici još nije bio stigao okrivljeni Naser Keljmendi.


Keljmendijev advokat, Besnik Beriša, izjavio je za RSE da je svedočenje njegovog branjenika predviđeno da traje tri dana, do ponedjeljka. Suđenje možete uživo pratiti ovdje.


"Ovo je prvi put da se on izjasni i objasni sve i da se odbrani. Tužilaštvo je prekršilo njegova prava. Iako je svjedok, on mora da dokaže da je ono što je Šejla Turković rekla laž. Ona je jedina koja ga je pomenula. Ona ima motiv protiv njega, jer smatra da je njen muž zbog njega uhapšen i kažnjen. Radi se o osveti. Šanse su da će danas svjedočiti cijelog dana. Očekujem da će moći da objasni sve", kazao je Beriša.


Kako je za RSE potvrđeno, Radončić je ove nedjelje dobio vizu koja mu je omogućila da doputuje na Kosovo.

 

Radončić je ranije rekao da se njegov poziv pred kosovskim sudom odnosi na poziv u svojstvu svjedoka.

 

Prethodno je Besnik Beriša za RSE izjavio da je ime Fahrudina Radončića pomenuto samo u izjavi Šejle Turković. Ona je Sudu rekla da je Radončić u saradnji s ostalima učestvovao u pripremama za ubistvo Ramiza Delalića.

 

"Inače, nijednom i nijedan drugi svjedok nije pomenuo njegovo ime, a njena izjava nije bila potkrijepljena", naveo je Beriša.

 

naser keljmendi nova

 

Podsjetimo, Naser Keljmendi je uhapšen na Kosovu maja 2013. na osnovu Interpolove potjernice i od tada se nalazi u pritvoru. Njega je najprije uhapsila Policija Kosova na osnovu Interpolove crvene potjernice, ali je, nakon što je proveo 48 sati u pritvoru prvobitno pušten jer ga kosovske vlasti nisu mogle izručiti Bosni i Hercegovini zbog nedostatka međunarodnog sporazuma.

 

Međutim, odmah nakon puštanja ispred pritvorske stanice uhapsila policija EULEX-a, misija koja takođe nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova, a na osnovu naloga EULEX-ovog tužilaca iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova koji je pokrenuo istragu slučaja.

 

Protiv Keljmendija je Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu jula 2014. za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posjedovanje, raspodjelu i neovlašćenju prodaju rizičkih narkotika i psihotropnih supstanci.

 

Što se organizovanog kriminala tiče, iz Tužilaštva su rekli da je Keljmendi bio lider i vođa kriminalne organizovane grupe, dok se kao teško ubistvo navodi ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007.

 

Suđenje Naseru Keljmendiju počelo je januara 2015. godine. Keljmendi je tada izjavio da se ne osjeća krivim ni pod jednoj tački optužnice i dodao da je ovaj proces montiran u Bosni i Hercegovini, piše Radio Slobodna Evropa.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

 

 

BLIN
KOMENTARI