Napori opozicije nisu uspjeli

Prošao sporni prijedlog SDA u Skupštini KS: Škola u Dobroševićima ipak ponijela ime kontroverznog Mustafe Busuladžića

Front 27.10.16, 09:42h

Prošao sporni prijedlog SDA u Skupštini KS: Škola u Dobroševićima ipak ponijela ime kontroverznog Mustafe Busuladžića
Nadležni organ dužan je u što kraćem roku izmijeniti naziv ove javne ustanove, saopćeno je

 

 

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog odluke o izmjeni naziva Osnovne škole ''Dobroševići'' na području općine Novi Grad u Javnu ustanovu Osnovna škola ''Mustafa Busuladžić''.

 

Nadležni organ dužan je u što kraćem roku izmijeniti naziv ove javne ustanove.

 

Zastupnici Skupštine usvojili su i Prijedlog promjene naziva ulice ''Fazilin Sokak'', na području općine Stari Grad, u ''Sedrenik sokak''. I ovaj naziv će nadležni organ izmijeniti u što skorijem periodu.

 

Usvajanjem ovih prijedloga završena je 21. sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

 

Podsjećamo, ovaj prijedlog je izazvao mnogo podijeljenih mišljenja u bh. javnosti budući da se uz pomenutog Mustafu Busuladžića vežu mnoge kontroverze kakva je i ona da je bio nacistički kolaboracionista za vrijeme Drugog svjetskog rata.

 

Poslanici opozicionih stranaka Skupštine Kantona Sarajevo više puta su se protivili inicijativi da se Osnovna škola "Dobroševići“ preimenuje u školu "Mustafe Busuladžića".
 
 
Na jednoj sjednici je zastupnik DF-a Mario Vukasović prije glasanja o preimenovanju škole iznio citate Mustafe Busuladžića iz perioda Drugog svjetskog rata, koji ukazuju na njegove problematične stavove u vezi sa Jevrejima, muslimanima i ženama, kao argumente protiv donošenja ove vrste odluke, posebno imajući u vidu da je riječ o javnoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.
 

Mustafa Busuladžić (1. april 1914. - 29. juni 1945.) bio je pisac i bošnjački intelektualac u periodu između dva svjetska rata. Bio je protivnik komunizma a  iz njegovog opusa izdvaja se brošura Muslimani u Sovjetskoj Rusiji. Pogubljen je strijeljanjem 1945. godine u Sarajevu, a njegov život i djelovanje bili su predmetom mnogih kontroverzi.



(FENA/DEPO PORTAL/em)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI