Članovi njemačkog Bundestaga poručili

Beck i Juretović nude rješenje za BiH: Kod vas je na snazi 'Sanader sindrom', a što se tiče nacionalizma...

Front 27.10.16, 08:19h

Beck i Juretović nude rješenje za BiH: Kod vas je na snazi 'Sanader sindrom', a što se tiče nacionalizma...
Bek je istakla i kako joj se čini da postoji neka "skrivena agenda", koja bitno usporava evropski put BiH

 

Članovi Bundestaga Josip Juratović i Marieluise Beck izjavili su jučer za "Avaz" kako su svjesni činjenice da u BiH još postoje kočničari evropskog puta, odnosno oni koji samo deklarativno zagovaraju promjene. Ipak, smatraju da postoje i pozitivni procesi kako bi zemlja krenula naprijed. 

 

Otvoriti dijalog


- Mislim da, ipak, postoji jedna vrsta "Sanader-sindroma“, jer se vidi da će se ulaskom u EU donijeti nova pravila igre. U konačnici, određeni ljudi koji su olako shvatili svoju društveno-političku ulogu, morat će odgovarati zbog korupcije - kazao je Juratović.

 

Tokom boravka u Sarajevu kao članovi Grupe prijateljstva njemačkog Bundestaga, kako kaže Juratović, spoznali su da „postoje oni koji pozitivne procese prema vani zagovaraju, ali u unutar države Boga mole da se ne dese". 

 

- Smatramo bitnim da se ljudima ukloni strah zbog nacionalista. Mora se jačati nova svijest. Mora se iskreno početi raditi na pomirenju. To je najbitnije. Pružiti ruku susjedima. I Hrvati i Bošnjaci moraju otvoriti dijalog sa Srbijom, dijalog pomirenja i međusobnog uvažavanja, jer novoj generaciji treba omogućiti šansu da se stvaraju mir i stabilnost, a ne da se gaji mržnja - rekao nam je Juratović.

 

Bek za ističe kako joj se čini da postoji neka "skrivena agenda", koja bitno usporava evropski put BiH.

 

Etnička igra

 

- Evropski put podrazumijeva vladavinu prava, borbu protiv korupcije, kraj nekih poslova koji služe ličnim interesima, poput blokiranja građevinskih dozvola. Problem je u tome što se uvijek iznova igra na etničku ili nacionalističku kartu, kako bi se sebi priskrbila moć. Na građanima ove zemlje je da odluče hoće li glasati za one koji stvarno žele otvoriti put BiH ka EU ili za one koji se samo pretvaraju da to rade - istakla je Bek.

 

- Imali smo razgovore i s poduzetnicima i stranim investitorima, gdje su iznesene informacije da se Kina ponovo orijentira na bh. tržište, a zbog nesigurnog ruskog tržišta. Tako zapadni Balkan ponovo postaje interesantan stranim investitorima. Želimo da se u BiH ovaj trend nastavi, ali za takvo nešto potrebno je uložiti napore kada je riječ o obrazovanju kadrova - kazala je Bek.

 

(Avaz.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI