Filmovi

10 slavnih filmova zabranjenih po svijetu

Mediji 25.10.16, 16:29h

10 slavnih filmova zabranjenih po svijetu
Ako ste ikad preispitivali moć kinematografije, sve što trebate je proučiti listu filmova koji su bili zabranjeni u raznim dijelovima svijeta u proteklih 100 godina kako biste se uvjerili u utjecaj tog medija na ljude.

Ako ste ikad preispitivali moć kinematografije, sve što trebate je proučiti listu filmova koji su bili zabranjeni u raznim dijelovima svijeta u proteklih 100 godina kako biste se uvjerili u utjecaj tog medija na ljude. 

 

1. Bitka za Alžir
Crno-bijeli film iz 1966. koji se temelji na istinitim događajima, odnosno memoarima alžirskog aktivista iz vremena rata za nezavisnost zapravo je dokumentarac koji opisuju pobunu protiv francuske vlasti u Sjevernoj Africi. Film je zbog snažne političke i "proalžirkse" poruke šest godina bio zabranjen u Francuskoj

 

2. Oklopnjača Potemkin
Slavni sovjetski crno-bijeli nijemi film iz 1925. također je snimljen prema istinitom događaju, a govori o pobuni mornara na ratnom brodu kojom je kasnije započeta ruska revolucija 1905. Iako je napravljen povodom 20-e obljetnice neuspjelog ustanka, zabranjen je u nacističkoj Njemačkoj i brojnim drugim zemljama iz straha kako bi mogao ljude potaknuri na marksističku revoluciju, a danas je sastavni dio svih filmskih studija kao klasik.

 

3. Paklena naranča
Kultni kriminalistički film Stanleya Kubricka iz 1971. izazvao je brojne reakcije scenama nasilja i silovanja, a iz velikog je broja zemalja bio godinama zabranjivan i nije se prikazivao u kinima (uključujući i Hrvatsku).

 

4. Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu
Još jedan Kubrickov klasik britanska je crnohumorna satira iz 1964. snimljena po knjizi "Crvena uzbuna" koju je napisao Peter George. Radnja se vrti oko poludjelog američkog generala koji je naredio svojim vojnim zrakoplovima nuklearni napad na Sovjetski savez, pa je američki predsjednik ( Peter Sellers ) krenuo u komplicirani pothvat da to spriječi. Priča nudi satirični pogled na Hladni rat te na histeriziranje potencijalne opasnosti od drugih država i nacija. Nakon puštanja filma, zabranjen je u Finskoj koja se brinula da se njime vrijeđa njihov susjedni saveznik, Sovjetski savez. 

 

 

5. Cocksucker Blues
Dokumentarac u režiji fotografa Roberta Franka koji je napravio kroniku američke turneje Rolling Stonesa 1972. nije objavljen zbog cenzure samog benda, a napokon je pušten 1979. no pod strogim pravilima - moglo ga se prikazivati samo četiri puta na godinu, a u prvoj godini samo u verziji koju su Stonesi odobrili (čitaj izbacili kontroverzne dijelove. Kamera je dokumetirala brojne zabave s drogom, pušenje trave s obožavateljima, Jaggera kako šmrče kokain...

 

6. Pačja juha
Najpoznatiji film braće Marx priča je o maloj zemlji, Freedoniji, i traljavom predsjedniku koji njome vlada, Rufusu T. Fireflyju. Unatoč početnim poteškoćama (zabrani gledanja u Italiji i Njemačkoj) film je danas prepoznat kao klasik komedije te je uvršten u Nacionalni filmski registar Italije.

 

7. Nakaze
Kultni horor redatelja Toda Browninga toliko je šokirao publiku zbog čega je studio bi prisiljen skratiti film za čak dvadeset minuta. U filmu su većinu uloga tumačili pravi ljudi sa fizičkim deformacijama. Film je bio zabranjen 30-ak godina u većini europskih zemalja, a tek je dozvoljen nakon objave video verzije ranih 1990-ih.

 

8. Veliki dikitator
Slavni ali i kontroverzni film iz 1940., spoj satire na nacizam i tragikomedije, kojeg je režirao Charles Chaplin. To je Chaplinov prvi zvučni film. U filmu Chaplin glumi dvije uloge; skitnicu i diktatora Adenoida Hynkela, koji je parodija na Adolfa Hitlera. Film je bio zabranjen u većini zemalja Latinske Amerike koje su bile nacistički simpatizeri te naravno u Njemačkoj.

 

9. Intervju
Komedija iz 2014. u kojima dvoje novinara planira atentat na sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una. Film je zabranjen u Rusiji, a u Sjevernoj Koreji su ionako zabranjeni svi filmovi iz SAD-a.

 

10. Posljednji tango u Parizu
Talijansko-francuska egzistencijalna erotska drama iz 1972. o američkom udovcu koji se upušta u seksualnu vezu s mladom Parižankom, koja bi se uskoro trebala udati. U glavnim ulogama nastupili su Marlon Brando, Maria Schneider i Jean-Pierre Leaud.
Film je izazvao veliki skandal u Italiji (domovini režisera Bertoluccija) zbog scene analnog seksa te je bio zabranjen sve do 1986.

 

Express.hr

BLIN
KOMENTARI