Analiza otkrila

Podaci Vlade FBiH o broju zaposlenih lažirani, računaju i ljude koji su za mjesec zaradili 20 KM

Hronika 25.10.16, 15:24h

Podaci Vlade FBiH o broju zaposlenih lažirani, računaju i ljude koji su za mjesec zaradili 20 KM
Bukvalno ugovori o djelu od 20 KM ulaze u mjesečnu statisku o zaposlenosti u Federaciji BiH

 

Federalna vlada objavila je da je u FBiH zaposleno 25.000 ljudi, i to u posljednjih godinu dana. Vlada Fadila Novalića se hvali ekonomskim rastom i novim radnim mjestima, piše Patria. Pozitivnim ekonomskim pokazateljima hvale se i iz drugog bh. entiteta Republika Srpska.

 

Nažalost, takvi podaci ni izbliza nisu tačni. Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa otkrio je na konferenciji za novinare u utorak u Sarajevu da je u Bosni i Hercegovini zaposleno 16.000 ljudi, a da su sve brojke o broju zasposlenih preko toga netačne, prenapuhane i zlonamjerne.

 

- Prema podacima Zavoda za statistiku i zavoda za zapošljavanje rast zaposlenosti iznosi dva posto, odnosno ukupno 16.000 više zaposlenih nego prošle godine u ovo vrijeme, odnosno prije donošenja Agende.

 

Svjedoci smo iznošenja vrlo paušalnih, neodgovornih i neutemeljenih izjava o novim radnim mjestima u entitetima, posebno u Federaciji BiH.  Odakle ti podaci? Ti podaci dolaze najvišim dijelom iz poreskih uprava. Novih 16.000 radnih mjesta je dobra vijest, ali daleko od onoga što plasiraju vlasti – rekao je Arapović te nastavio objašnjavati.

 

- Odakle nesrazmjer u informacijama o broju zaposlenih? Nesrazmjer dolazi iz zloupotrebe podataka poreskih uprava.

 

Poreska uprava na mjesečnom nivo objavljuje podatke o svim ljudima koji su na bilo koji način imali radni angažman u tom mjesecu, u šta ulaze i ugovori o djelu. Bukvalno ugovori o djelu od 20 KM ulaze u mjesečnu statisku o zaposlenosti u Federaciji BiH.

 

Poreske uprave ustvari daju vladama podatak o obradi poreskih prihoda po osnovu radnog angažmana u tom mjesecu. To obuhvata prosječno 20.000 ljudi, koji svaki mjesec imaju neku vrstu radnog angažmana po ugovoru o djelu. Ti ljudi nisu stalno zaposleni. Oni nemaju zdravstveno i socijalno osiguranje i ni prema međunarodnim definicijama zaposlenosti, ni prema domaćem zakonodavstu ne ulaze u statistiku zaposlenosti u BiH – rekao je Arapović. Dodao je da odgovorno tvrdi da vlade u BiH plasiraju neutemeljene podatke o zaposlenosti i rastu u entitetima posebno u Federaciji BiH, piše Patria.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI