Analize pokazale

Ko ima najvišu, a ko najnižu platu u BiH: Nekima i do vrtoglavih 9.300 KM mjesečno, a drugima...

Biznis Klub 24.10.16, 19:15h

Ko ima najvišu, a ko najnižu platu u BiH: Nekima i do vrtoglavih 9.300 KM mjesečno, a drugima...
Još malo nam nedostaje da ostanemo bez radne snage. Dokaz za to je i nedavni slučaj kada je čak 30 obitelji iz Čelinca otišlo raditi na aerudrom u Lincu...

 

Generalni direktori na čelu velikih tvrtki i kompanija imaju najbolje plaćena radna mjesta u BiH, a njihova prosječna plaća s bonusima dostiže i do 9.300 maraka, dok najslabije zarađuju trgovci čiji je prosjek tek oko 350 KM.

 

Zarade po profesijama analizirane su u najnovijem istraživanju specijaliziranog portala, koji se bavi tržištem rada “Plata.ba”. Svi navedeni rezultati su urađeni u razdoblju od 06. 10. 2015. godine do 06. 10. 2016. na oko 11.000 sudionika istraživanja.

 

„Najplaćenija zanimanja od listopada prošle godine do listopada ove godine su u oblasti menadžmenta i bankarstva, a najmanje plaćeni su radnici u sektoru turizma, gastronomije, hotelijerstva i trgovine“, ističu na ovom portalu, koji od 2010. godine analizira plaće s više od 300 radnih mjesta širom BiH. 

 

Na popisu iza generalnih direktora slijede izvršni direktori čiji je mjesečni prosjek 7.217 maraka. Plaćom od okruglo 5.000 maraka mogu se pohvaliti konzultanti, uglavnom angažirani u oblasti ekonomije, financija i bankarstva, prenosi nezavisne. 

 

Direktori sektora u oblasti bankarstva zarađuju 4.583, dok na račun regionalnih menadžera svakog mjeseca legne prosječno 4.117 maraka. S druge strane, najmanje plaćeni su trgovci, koji mjesečno zarade tek 350 KM, a od njih su za samo deset maraka plaćeniji agenti osiguranja.

 

Dobrim plaćama ne mogu se pohvaliti ni kuhari, novinari i dispečeri, koji su svrstani među najslabije plaćena radna mjesta s prosjekom od 370 maraka, iako vrhunski kuhari i novinari mogu dostići i petostruko višu plaću.

 

Tek neznatno iznad su konobari, dok blagajnici mjesečno primaju 390 maraka. Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da je za niske plaće u mnogim oblastima i veliki jaz u zaradama skriva nedovoljno razvijena proizvodnja i činjenica da na našim prostorima samo uslužna djelatnost dobro funkcionira.

 

„Na natječaj za jedno radno mjesto u trgovini u prosjeku se javi između 700 i 3.000 radnika. Dakle, kvalifikacijska struktura i ponuda radne snage utječe na razinu zarada. Tako i imamo situaciju da su uslužne djelatnosti veoma slabo plaćene, jer je velika ponuda radne snage“, objašnjava Pavlović.

 

Kada su u pitanju dobro plaćene pozicije, one uglavnom pripadaju visokoobrazovanim i kvalificiranim radnicima s iskustvom i odgovornošću za upravljanje velikim tvrtkama. 

 

„Gospodarstvo je s aspekta potražnje i plaćenosti potpuno na repu, što će nas skupo koštati u budućnosti“, naglasio je Pavlović ističući da je pozitivne pomake moguće napraviti jedino ako dođe do izjednačavanja zarada na istim poslovima u javnom i realnom sektoru.

 

Najviše prosječne plaće s bonusima

 

9.300 – generalni direktor

7.217 – izvršni direktor

5.000 – konzultant – ekonomija, financije, računovodstvo

4.583 – direktor sektora (bankarstvo)

4.117 – regionalni menadžer

 

Najniže prosječne plaće

 

350 – trgovac

360 – agent osiguranja

370 – kuhar, novinar i dispečer

372 – konobar

390 – blagajnik

 

Zoran Pavlović kaže da je jedan od gorućih problema tržišta rada u BiH odljev radne snage.

 

„Nažalost, još malo nam nedostaje da ostanemo bez radne snage. Dokaz za to je i nedavni slučaj kada je čak 30 obitelji iz Čelinca otišlo raditi na zračnoj luci u Lincu. Dobili su radne dozvole i smještaj, spakirali putne torbe i napustili zemlju“, ističe Pavlović.

 

S druge stane, evidentno je da, ipak, muškarci bolje zarađuju od žena, pa je tako najveća neto plaća muškarca na poziciji izvršnog direktora 7.217 KM, a za ženu 4.200 KM na istoj poziciji. Slična situacija je i na poslovima u sektorima financija, bankarstva, IT-a i farmacije gdje su muškarci plaćeniji od žena na istim pozicijama i do 1.000 KM.

 

Za bh. građane mogućnost zapošljavanja izvan granica čini se kao dobra vijest, osobito za one najkonkurentnije, dok se za BiH kao državu radi o manje dobroj vijesti jer bi najbolji kadar imao još jednu dodatnu inicijativu napustiti zemlju

 

(Večernji.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

BLIN
KOMENTARI