TAJFUNI I URAGANI REMETE PRIRODU

Stiže drastična promjena vremena: Veliki obrat u prognozi za novembar, a zima će biti...

Hronika 24.10.16, 11:42h

Stiže drastična promjena vremena: Veliki obrat u prognozi za novembar, a zima će biti...
Snažna sezona uragana, kojih je ove godine zabilježeno deset, od kojih je čak pet bilo kategorije iznad tri, također utječe na vremenska kretanja

 

U oktobru prvi put nakon pet godina temperature su ispod prosjeka. U novembru nas očekuje prohladno i suho vrijeme, a zima bi mogla biti dosta oštra... Ovo su najnovije prognoze hrvatskih meteorologa koje donosi RTL.


Oni predviđaju, nakon malo južine posljednjih dana, novi hladni talas za kraj mjeseca. Ako se ostvare prognoze, to će biti prvi mjesec hladniji od prosjeka u posljednjih gotovo pet godina.


Naime, snažna sezona uragana, kojih je ove godine zabilježeno deset, od kojih je čak pet bilo kategorije iznad tri, također utječe na vremenska kretanja, javlja RTL.


Snažni poremećaji poput uragana i tajfuna pojačavaju prijenos toploga zraka prema polovima, što onda rezultira time da se polarni zrak spusti južnije nego inače. Međutim, osim što su poremetili prirodu, poremetili su i proračune. Oktobarsko vrijeme je inače jako važno za prognozu zime.


Prije svega, zima ovisi o količini polarnog leda kojega je sada znatno manje od prosjeka. Ključan parametar za prognozu zime na sjevernoj hemisferi je oktobarski snježni pokrivač, posebno euroazijski. Njega je znatno više od prosjeka, cijelo područje Sibira je prekriveno snijegom. Zatim je tu i temperatura sjevernog Atlantika koji je ovih dana topliji od prosjeka. Naravno, niz parametara cirkulacije u nižim i u višim slojevima atmosfere također utječe na dugoročnije procjene prognoze.


Stoga, uslijed uragana i tajfuna, te sagledavši aktualnu situaciju na polovima i količinu snijega, ovi pediktori ukazuju na to da su prve prognoze koje su izračunate prije oktobra mogle biti u krivu.


Naime, zasad je već izvjesno da je hladnoća rano počela te da u novembru ne treba očekivati veće i trajnije južine - nego nastavak prohladnog vremena, kažu hrvatski meteorolozi.


A s obzirom da se vremenske prilike u BiH ne razlikuju puno od onih u susjedstvu, u nedostatku vlastitih dugoročnih prognoza, nemamo razloga da ne vjerujemo meteorolozima iz Hrvatske.


Dakle, definitivno ništa od najavljivanog 'Miholjskog ljeta', pripremite se za hladan i suh novembar.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI