UOČI SVEČANE SJEDNICE NSRS

Bošnjački poslanici poručili: Što se nas tiče, niti 9. januar niti drugi datumi neće biti prihvaćeni...

Front 23.10.16, 13:01h

Bošnjački poslanici poručili: Što se nas tiče, niti 9. januar niti drugi datumi neće biti prihvaćeni...
Poslanik Koalicije “Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić izjavio je da je obilježavanje tog datuma potpuno neprihvatljivo za Bošnjake, ističući da taj datum i 9. januar bošnjački narod podsjeća na sve loše što su doživjeli

 

 

 

 

Bošnjački poslanici neće sutra prisustvovati svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kojom se obilježava 25 godina od kada su 24. oktobra 1991. godine poslanici tadašnje Skupštine SRBiH donijeli Odluku o osnivanju Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.


Poslanik Koalicije “Domovina“ u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić izjavio je da je obilježavanje tog datuma potpuno neprihvatljivo za Bošnjake, ističući da taj datum i 9. januar bošnjački narod podsjeća na sve loše što su doživjeli i stoga za njih nije prihvatljivo njihovo obilježavanje.


“Što se nas tiče, niti 9. januar niti drugi datumi koji Bošnjake podsjećaju na najstravičnije stradanje nikada neće biti prihvaćeni”, dodao je on.


Čivić je rekao da tim obilježavanjem “na perfidan način Milorad Dodik sa svojom skupštinskom većinom gura prst u oko Bošnjacima i Hrvatima, kao konstitutivnim narodima, imajući u vidu odluku Ustavnog suda BiH i stav ta dva naroda u RS-u”.


“Znamo dobro da je formiranjem Skupštine srpskog naroda u BiH ’90. godina pokrenuta katastrofalna politička priča koja je kulminirala agresijom na BiH, ratnim zločinima i 1995.godine ovjerena genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici”, kazao je Čivić.


Smatra da se ne može na silu nametati drugim konstitutivnim narodima obilježavanjem tih datuma.


“To ni RS neće dovesti tamo gdje oni žele. Na ovakav način RS-a svaki dan sve manje ima i manje će i biti u očima i želji druga dva konstitutivna naroda”, istakao je Čivić dodajući da se, umjesto izgradnje zajedničke budućnosti, ignorišu Bošnjaci u RS-u, kao konstitutivni narod.


Ukazao je da treba postići dogovor i konsenzus o obilježavanju zajedničkih datuma u BiH, prihvatljivih za sve narode, bez obzira gdje žive.


“Dodik je umjesto toga očito izabrao drugu, tamniju stranu i politiku ’90. godina, koja je nanijela veliko zlo Bošnjacima”, rekao je Čivić navodeći da je za Bošnjake neprihvatljivo takvo ponašanje, jer su već isključeni iz mnogih organa odlučivanja i gotovo ih nema u institucijama RS-a, u MUP-u, zdravstvu…

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI