Izmjene zakona o praznicima

Vlasti RS provode odluku Ustavnog suda BiH: 9. januar više nije Dan RS, sad se zove...

Front 22.10.16, 21:29h

Vlasti RS provode odluku Ustavnog suda BiH: 9. januar više nije Dan RS, sad se zove...
Prema dosadašnjem zakonu o praznicima RS, republički praznici su Dan Republike, Nova Godina, Međunarodni praznik rada, Dan pobjede nad fašizmom te dan uspostave Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH

 

Republika Srpska će ispoštovati odluku Ustavnog Suda BiH, te neustavni dio zakona o praznicima usaglasiti sa Ustavom BiH.


Vlada RS juče je definisala zakonsko riješenje kojim je to i učinila. Deveti januar se neće slaviti kao Dan RS, već kao Dan nastanka RS, osim toga, proslavljanje ovog praznika neće biti obavezno svim građanima. 


Prema dosadašnjem zakonu o praznicima RS, republički praznici su Dan Republike, Nova Godina, Međunarodni praznik rada, Dan pobjede nad fašizmom te dan uspostave Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH. U članu tri ovog zakona stoji da se Dan Republike slavi 9. januara.


Na osnovu zahtjeva kojeg je podnio član predsjedništva Bakir Izetbegović, Ustavni sud je donio odluku o neustavnosti Dana RS. U apelaciji Izetbegović je naveo da se  praksa slavljenja 9. januara kao Dana Republike Srpske pretvorila u službeno, institucionalno obilježavanje krsne slave, odnosno vjerskog praznika Sv. Stefana, što se "protivi principima sekularizma i pluralnosti utemeljenog u Ustavu BiH.


Na papiru je drugačija slika. U samom zakonu se ne pominje krsna  slava. S toga, prema dosadašnjem zakonu 9. januar i nije bio vjerski, već sekularni praznik.  Vjerski praznici definisani su u članu 6. ovog zakona. A među njima su, pravoslavni Božić, katolički Božić, Kurban Bajram, katolički Uskrs, pravoslavni Vaskrs, Ramazanski Bajram. 
Ipak odredba Zakona po kojem se 9. januar slavi kao Dan RS  stavljena ja van snage nakon što je Odluka Ustavnog suda o neustavnosti ovog dijela zakona objavljena u Službenom glasniku. 


Sada je u skladu sa tom odlukom Vlada RS donijela novo zakonsko riješenje. Umjesto dana RS, 9. januara slaviće se Dan nastanka RS. Novost je i da proslava neće biti obavezna za one koji ovaj dan ne žele da slave. 

 

(TV1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI