Žalba na odluku CIK-a

Advokat Ćamila Durkavića: Dijaspori je onemogućeno da glasa na zakonit način

Front 20.10.16, 17:07h

Advokat Ćamila Durkavića: Dijaspori je onemogućeno da glasa na zakonit način
CIK trenutno ima sjednicu kojom pokušava spriječiti da ovaj dokument ode Sudu BiH kao jedinom legitimnom organu koji ima pravo da donese odluku da li je CIK prekršio zakon i legitimizirala nelegalnosti. Mi smo jučer podnijeli žalbu apelacionom vijeću Suda BiH. Danas smo podnijeli zahtjev za ponovno brojanje rezultata

 

Još uvijek aktuelni načelnik Srebrenice Ćamil Duraković danas je održao konferenciju za medije na kojoj je sa svojim pravnim zastupnikom objasnio razloge zbog kojih će se žaliti na odluku CIK-a BiH.

 

Njega će zastupati Nedim Ademović koji je kazao da se dok traje konferencija za medije dešava još jedna u nizu nezakonitosti vezana za izbore.

 

- CIK trenutno ima sjednicu kojom pokušava spriječiti da ovaj dokument ode Sudu BiH kao jedinom legitimnom organu koji ima pravo da donese odluku da li je CIK prekršio zakon i legitimizirala nelegalnosti. Mi smo jučer podnijeli žalbu apelacionom vijeću Suda BiH. Danas smo podnijeli zahtjev za ponovno brojanje rezultata - kazao je Ademović.

 

Dodao je da je CIK promijenio pouku o pravnom lijeku koja je bila na snazi 2014. godine.

 

- CIK je javno u pouci o pravnom lijeku pisala da svi politički subjekti koji su nezadovoljni rezultatima imaju pravo na žalbu, ove godine ta je pouka izostala. Nije ni čudo da mi danas imamo odsustvo žalbi Apelacionom vijeću Suda BiH jer politički subjekti ne znaju ko je nadležan da donese odluku da li je bilo nelegalnosti na izborima - naveo je on

 

Ademović kaže da je zbog Pravilnika o glasanju onemogućeno glasanje ljudima iz dijaspore.

 

- Vi ste mogli do sada čuti da postoji problem sa pravilnikom. Pravilnik je akt kojim je onemogućeno dijaspori da glasa na normalan i zakonit način. Ono što je pravilnikom utvrđeno da će biti priznati glasački listići pristigli do 4. oktobra jednako je kao da su formalno zabranili dijaspori da glasa - ističe Ademović.

 

Kazao je da ovo nije samo problem Durakovića, nego svih političkih subjekata.

 

- Ovo je problem koji nema samo načelnik Duraković nego sve stranke koje očekuju da im stigne još pokoji glas a koji itekako može utjecati na njihov rezultat. To je neprihvatljivo i Sud mora donijeti odluku o tome. U mnogim zemljama svijeta nakon izbora Sud zaprima stotine i stotine žalbi kako bi utvrdio da li postoje nepravilnosti prilikom procesa - navodi Ademović.

 

- Žalba nije upućena komisiji, nego oni po zakonu treba da je proslijede Sudu koji će o tome odlučiti. Sad se vi pitajte zašto kasne rezultati izbora i zašto CIK čuva dokument - kaže on.

 

Istakao je će tražiti novo brojanje glasova.

 

- Tražimo ponovno brojanje glasova gdje će se eliminisati glasovi ljudi koji su glasali sa nevalidnim dokumentima. Treća stvar na koju se žalimo jeste upad policije RS u opštinu Srebrenica. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je kroz medije potvrdio da je on lično poslao policiju. CIK je saučesnik ovog događaja i ne može se opravdati - dodao je Ademović.

 

Duraković je novinare podsjetio sve prisutne da je on još uvijek načelnik jer "izborni proces nije okončan".

 

- Žalim zbog dijela federalnih medija koji su me delegitimirali. Ponavljam da sam ja još uvijek načelnik Srebrenice dok se izborni proces ne okonča. Ja sam se na prošlim izborima kandidovao kao nezavisni kandidat za načelnika Srebrenice uz podršku probosanskih stranaka - kazao je Duraković.

 

Na pitanje šta očekuje od cijelog procesa, Duraković je odgovorio da je to pravičnost u postupcima i da se nada  da postoje institucije koje će odgovorno uraditi svoj posao.

 

- Mogli smo da zaključimo da CIK radi po političkom osnovu i da odluke ne donose objektivno. Mi smo na to upozoravali i ranijih godina, ali nas niko nije čuo. Sada po prvi put pokrećemo pravnu bitku. Zato želimo biti do kraja legalisti i dokazati da sve što se dešavalo tamo je neregularno - rekao je Duraković.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI