VIDEO/ POGLEDAJTE OVU RAČUNICU

Bez stida: Plate, naknade, paušali, dnevnice, odvojeni život... Ukratko, preko dva miliona KM za NERAD!

Front 20.10.16, 13:35h

Bez stida: Plate, naknade, paušali, dnevnice, odvojeni život... Ukratko, preko dva miliona KM za NERAD!
Samo jedan zastupnik koji nije radio četiri mjeseca koštao je građane 16.000 maraka. Njih 98 za nerad od četiri mjeseca dobili su nešto više od milion i po maraka. Uključujući delegate to je nešto više od dva miliona maraka

 

Nigdje na svijetu ne postoje institucije koje manje rade ili ne rade ništa, a da za to vrijeme uredno dobijaju pozamašnu platu. Mjesečna primanja parlamentarca u Federaciji su prosječno 4.000 maraka. Ima tu još dodataka.


Bez stida, svoje naknade, plate, paušale, dnevnice, “odvojene živote” uzimaju, a zakoni od krucijalne važnosti za građane Federacije stoje u ladicama. Parlament Federacije za godinu i po dana održao je 14 sjednica. Dakle, manje od jedne sjednice mjesečno. Daleko je to od efektivnog rada, s obzirom da su i one koje su održavane većinom bile blokirane i prekidane. Posljednja, prije skoro četiri mjeseca. Blokada uzrokovana svađom SDA i HDZ-a po pitanju kladionica.


Opozicija u Parlamentu nezadovoljna. Kažu da je za njih ovakvo stanje ponižavajuće.


“Mi smo prinuđeni da za nekoliko narednih sjednica tematskih, ponovo ćemo predati potpise i izvršiti pritisak da konačno počne zakazivati sjednice”, poručio je Damir Mašić.


Ipak, jedna sjednica niotkuda se pojavila. Hitno novo zaduživanje. Ugrožene su njihove plate i ostalih državnih službenika. Koliko je realno da su parlamentarci za četiri mjeseca nerada dobili nešto više od dva miliona maraka samo na osnovu plate. Ako dodate sve ostale povoljnosti, najmanje što se može reći da je to neodgovornost i drskost.


Matematički izraženo, to je prosjek od 4.000 mjesečnih primanja, za 98 zastupnika plus 47 delegata. Samo jedan zastupnik koji nije radio četiri mjeseca koštao je građane 16.000 maraka. Njih 98 za nerad od četiri mjeseca dobili su nešto više od milion i po maraka. Uključujući delegate to je nešto više od dva miliona maraka. Poređenja radi u evropskom parlamentu mjesečni paušal iznosi svega 50 eura. Za to vrijeme zakoni su na čekanju. Sankcija nema, nema odgovornosti.


"Ono što bi se trebalo inicirati je da se jednako i svugdje dobiju naknade za rad na osnovu urađenog posla. Na ovakav način dovodimo se u priliku da se godinu dana sjednice ne održavaju, a redovno će dobijati svoja primanja “, poručuje Lejla Deronja iz CCI.


A da se nerad vidi pokazuje i opomena šefa delegacije EU koji ih je upozorio da počnu da rade svoj posao, a ne da se sastaju samo kada treba voditi raspravu o aranžmanu s MMF-om ili o novcu. U svakom slučaju, jučerašnja sjednica Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije urodila je plodom. Ekspresno smo se zadužili. Sada po starom.

 

Pogledajte prilog TV1...

 

 

(TV1/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI