političke prilike u bih

Ujedinjavanje bh. ljevice: Damir Mašić - Pokušavamo biti alternativa aktuelnoj vlasti koja radi sve kontra...

Front 20.10.16, 08:03h

Ujedinjavanje bh. ljevice: Damir Mašić - Pokušavamo biti alternativa aktuelnoj vlasti koja radi sve kontra...
Vrijeme je pokazalo da podjeljenost nije ono što građani žele i na taj način se ne može napraviti jasan iskorak, istakao je nakon jučerašnjeg sastanka stranka ljevice u razgovoru za Vijesti.ba, Damir Mašić, član predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a

 

Izvor: Vijesti.ba/Razgovor: Nihad Hebibović

 

Zajedničko djelovanje pored svega ostalog je bilo neminovno ukoliko želimo da mijenjamo postojeće stanje.

 

Vrijeme je pokazalo da podjeljenost nije ono što građani žele i na taj način se ne može napraviti jasan iskorak, istakao je nakon jučerašnjeg sastanka stranka ljevice u razgovoru za Vijesti.ba, Damir Mašić, član predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a.


VIJESTI.BA: Jučer je održan inicijalni sastanak vodećih građanskih stranaka. Do kakvih zaključaka se došlo?

 

MAŠIĆ: S obzirom da je u toku period žalbe na objavljenje rezultate Centralne izborne komisije kada se u pitanju lokalni izbori, ovo je danas bio samo prvi inicijalni sastanak jer ima još dosta nepozatih stvari, iniciran je na inicijativu Naše stranke a u skladu sa svim zajendičkim opredjeljenjima koje smo zajedno iznijeli na sastanku lidera tri stranke ( SDP, NS i DF) prije izbora, gdje je rečeno da je iskazana spremnost za zajedničku saradnju nakon lokalnih izbora. Na današnjem sastanku uglavnom smo razgovarali o Sarajevu, naravno iskazujući opredjeljenja za saradnju u cijeloj Bosni i Hercegovini. Gdje god budemo mogli zajednički ćemo formirati većine u opštinskim vijećima a tamo gdje ne budemo mogli, zajednički ćemo biti jak opozicioni blok.

 

VIJESTI.BA: Da li u tome kontekstu ovaj sastanak možemo posmatrati kao formiranje jednog stabilnog bloka stranaka lijeve političke orijentacije, u cilju postizanja ne samo boljeg rezultata 2018.godine, nego jasnog pozicioniranja ljevice?

 

MAŠIĆ:  Ovo je prvi u nizu sastanaka i praktično zvanični početak zajedničkog djelovanja u periodu koji je pred nama. Nadam se da će to biti uspiješna saradnja i ona će sigurno biti intezirvirana i sve jača u budućnosti. Proširit će se sa lokalnih sredina na skupštine i paralemente tamo gdje imamo svoje zastupnike. Podsjetit ću da je jučer na sjednici parlamenta Federacije to bilo vidljivo. Vrlo jasno se pozicinirao jedan jak opozicioni blok kojeg svakako predvode ove tri stranke a  kojeg svakako ne treba zatvoriti jer mora biti prostora za sve one koji žele da budu sa nama, svi oni koji su lijevo od centra i koji zajednički dijele viziju BiH i koji žele da se suprostave aktuelnoj vlasti biće dobrodošli i vrata će im svakako biti otvorena.

 

VIJESTI.BA: Kako i na koji način stranke ljevice mogu prevazići određena politička neslaganja i razmimoilaženja između njih samih?

 

MAŠIĆ: Mi smo samim inicijaranjem, prvo zajedničkim deklarativnim opredjeljenjem pred lokalne izbore da ćemo zajednički djelovati a nakon toga i konkretizacijom u smislu početka sastanaka i razgovora oko zajedničkog djelovanja zapravo pokazali i pokazujemo da se te razlike prevazilaze, da su sujete bilo čije stavljene po strani. Sada pokušavamo da se nametnemo kao jedina i jasna alternativa aktuelnoj vlasti za koju smatramo da zaista radi sve kontra od onoga što bi se moglo nazvati interesima građana i države BiH. Svi zajedno smo zabrinuti i za budućnost BiH i za ekonomske prilike te za sve ono što će se dešavati odnosno što se već dešava u BiH. Zajedničko djelovanje pored svega ostalog je bilo neminovno ukoliko želimo da mijenjamo postojeće stanje. Vrijeme je pokazalo da podjeljenost nije ono što građani žele i na taj način se ne može napraviti jasan iskorak. To su bili razlozi zbog kojih smo intezivirali ovu saradnju i ja vjerujem da će ona dati vrlo konkrete rezultate.

 

VIJESTI.BA: Građanski savez također je politička partija koja sebe shvata kao ljevičarsku političku partiju. Da li je GS uključen u ovaj proces?

 

MAŠIĆ: Niti su ove tri stranke jedini i isključivi predstavnici ljevice niti svega onoga što je lijevo od centra u ovoj zemlji, prema tome prostor mora postojati i za druge, svi oni koji se nalaze na zajedničkim principima djelovaja sa nama su dobrodošli pa tako i GS. Što se nas tiče nikakv nije problem i svakako da će se ta saradnja intezivirati i širiti front onih koji će biti sa nama.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI