NA MUZIČKOJ AKADEMIJI U 18 SATI

Večeras promocija knjige i koncert u čast muzikologa Ivana Čavlovića

Kultura 19.10.16, 10:03h

Večeras promocija knjige i koncert u čast muzikologa Ivana Čavlovića
Promocija knjige započinje u 18 sati u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti BiH (Bistrik 7)

 

 

Večerašnjom promocijom knjige «Eseji o muzici, ili nacrt za socijalnu historiju muzike u Bosni i Hercegovini» i koncertom Posvećeno: Ivanu Čavloviću, Muzička akademija u Sarajevu obilježava 35 godišnjicu spisateljskog djelovanja vodećeg bh. muzikologa i dugogodišnjeg dekana sarajevske Muzičke akademije, kroz koje je nastalo preko 200 publicističkih radova, od kojih devet udžbenika i knjiga.


Pored naučnog i pedagoškog rada, Čavlović je jedan od osnivača i prvi predsjednik Muzikološkog društva FBiH (1997) i prvi glavni i odgovorni urednik časopisa za muzičku kulturu Muzika (1997). Od 1998. godine zajedno sa saradnicima u Muzikološkom društvu pokreće bijenalni Međunarodni simpozij "Muzika u društvu". Od 1985–1989. bio je nositeljem projekta Kompozitori Bosne i Hercegovine: Obrada podataka pri SOKOJ-u. S dr. Ankicom Petrović 1990/91. za ANU BiH izradio je projekt Fundamentalna istraživanja za historiju muzike u BiH (FIHM BiH 2010). Pokrenuo je i projekt Leksikon muzičara u BiH (1999) i bio je glavnim i odgovornim urednikom objavljenog Abecedarija Leksikona (2010). Inicijator je osnivanja Instituta za muzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu (2004).


Čavlovićevu posljednju knjigu "Eseji o muzici, ili, nacrt za socijalnu historiju muzike u Bosni i Hercegovini", promovirat će večeras doc. dr. Fatima Hadžić, akademik Vladimir Premec i akademik Zdenko Lešić. Uvodne riječi, u ime izdavača, dat će dekan Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Senad Kazić. Moderatorica programa bit će muzikologinja doc. dr. Amila Ramović.

 

Promocija knjige započinje u 18 sati u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti BiH (Bistrik 7).


Izvod iz knjige u prilogu, esej «Fragmenti o nacionalnom u muzici Bosne i Hercegovine», Ivan Čavlović, «Eseji o muzici, ili, nacrt za socijalnu historiju muzike u Bosni i Hercegovini», Sarajevo: Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu – Institut za muzikologiju: 99-108.


Svečani koncert naslovljen Posvećeno: Ivanu Čavloviću održat će se odmah nakon promocije, a priređuje ga skupina vrhunskih bh. koncertnih muzičara, u znak priznanja svome profesoru, dekanu i mentoru. Djela Bibera, Beethovena, Schuberta, Wolfa, Čavlovića izvode Aida Čorbadžić, sopran, Melisa Hajrulahović Tomić, sopran, Tamara Arsovski, violina, Ilma Hodović, violina, Aida Dajić, viola, Belma Alić, violončelo, Sandin Redžo, kontrabas, Vedran Tuce, klarinet, Višnja Bakalar, klavir, Azra Medić, klavir, te Gudački orkestar Muzičke akademije u Sarajevu.  


Koncert će započeti u 19.30, na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a u nastavku pogledajte program. Ulaz na sve događaje je slobodan.

 

cavlovic

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI