vječiti ljuti rivali

Danas 109. sarajevski derbi: Željezničar i Sarajevo odmjeravaju snage

Sport 16.10.16, 10:35h

Danas 109. sarajevski derbi: Željezničar i Sarajevo odmjeravaju snage
Utakmica između ljutih sarajevskih rivala se igra u okviru 12. kola Premijer lige BiH, a obje ekipe su pod rezultatskim imperativom jer se bore za pozicije na tabeli koje u narednoj sezoni vode u evropska takmičenja

 

Vječiti nogometni derbi između Sarajeva i Željezničara, 109. po redu, bit će odigran danas na stadionu ''Asim Ferhatović Hase''. 

 

Utakmica između ljutih sarajevskih rivala se igra u okviru 12. kola Premijer lige BiH, a obje ekipe su pod rezultatskim imperativom jer se bore za pozicije na tabeli koje u narednoj sezoni vode u evropska takmičenja.

 

Treneru tima s Grbavice Slavku Petroviću će ovo biti prvi sarajevski derbi, a njegova ekipa gostuje Sarajevu u dobroj atmosferi, nastaloj nakon gostujuće pobjede protiv Radnika u prošlom kolu. Trener ''Želje'' naglasio je na zajedničkoj pres-konferenciji da je tokom reprezentativne pauze nastojao podići formu ekipe, te da su igrači spremni za derbi, osim Radinovića koji je upitan zbog povrede.

 

- Sarajevo nas ne može iznenaditi, a ni mi njih, dobro se poznajemo. Odlučit će forma i želja igrača. Mislim da svi želimo pobjedu koja bi ekipi povećala šanse za izlazak u Evropu - rekao je Petrović.

 

Trener Bordo tima Memed Janjoš za ovaj susret neće moći računati na Balića i Anđušića. Trener Sarajeva je zaželio Petroviću ''sretan debi, ali da Sarajevo pobijedi''. 

 

- Ne mislim da sam u prednosti jer sam igrao i vodio Sarajevo u derbijima. Oba tima su u dobroj seriji rezultata, očekujem dobru utakmicu i nadam se da će i navijači uživati. Vjerujem da će oba tima ići na pobjedu i da neće biti kalkulacija po pitanju rezultata - naglasio je Janjoš.

 

Kapitenu Sarajeva Harisu Duljeviću pauza u prvenstvu je dobro došla da se oporavi od povrede i vrati u formu.

 

- U potpunosti sam spreman, pauza je došla u najbolje vrijeme za mene. Dat ću svoj maksimum za ekipu, nadam se pobjedi - rekao je Duljević i dodao da Sarajevo ima problem s realizacijom napada, ali da očekuje da će se to u narednom periodu promijeniti. 

 

Kada je u pitanju sigurnosna situacija uoči, za vrijeme i nakon utakmice, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Srajevo (MUP KS) Irfan Nefić je za Fenu kazao da su sve mjere poduzete kako bi derbi protekao u najboljem redu i bez incidenata.

 

Formiran je štab koji će organizirati i pratiti realizaciju sigurnosnih mjera na području KS. 

 

- Naši policijski službenici će biti raspoređeni uglavnom u užem dijelu grada, posebno u blizini i na stadionu, gdje će se igrati utakmica. Uputili smo apel svim građanima, posebno navijačima da u sportskoj i fer atmosferi isprate ovaj meč, da navijaju za svoje klubove - rekao je Nefić.

 

Apelirao je na navijače da ne čine prekršaje i ostala krivična djela koja će biti sankcionirana, te da je sačinjen operativni plan osiguranja.

 

- Angažirali smo dovoljan broj policijskih službenika na osnovu dosadašnjih iskustava i eventualnim informacijama o mogućim događajima. Uvijek imamo određen broj policajaca u rezervi - dodao je.

 

Utakmica počinje u 15.00 sati.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI