DEPO KOMENTAR/ JASMIN DURAKOVIĆ

Sarajevo u raljama najgorih među nama!


12.10.16, 10:09h

 

Tužni snimci očajnih i nemoćnih građana Sarajeva sa transparentima „Ko je sljedeći“ obilaze tv ekrane i društvene mreže u BiH i regionu. Za povod svi znaju – „zvijezda nightlife sa Ekskluziva.ba“ usred grada usmrtio svojim vozilom dvije mlade djevojke, studentice iz bosanskih gradova Bugojno i Bosanska Krupa, i preko noći, uz žmirenje pa samim time i asistenciju MUP-a Kantona Sarajevo, zbrisao preko granice van BiH.


I tu će vjerovatno ova tragična priča negdje i stati. Odat će rukovodstvo Univerziteta u Sarajevu počast tragično stradalim žrtvama, premijer Konaković će još jednom ponoviti da će tražiti odgovornost komesara policije, građani će nastaviti bespomoćno jadikovati... Jer, znaju da im nema spasa.


Kažu, Sarajevo ima najgoru vlast od svih gradova u BiH. Vjerovatno je to tačno, mada situacija nije puno bolja ni u ostalim bh. gradovima. Ovdje već preko 20 godina ništa ne funkcionira, od gradskog saobraćaja i policije do nacionalnih i državnih muzeja. Građani su potpune žrtve jednog monstruzonog birokratskog aparata koji se množi, vlada svim porama zajednice i postaje sve bezobzirniji. Taj aparat živi već decenijama na deklarativnom zaklinjanju na tekovinama rata, patriotizma, nacionalizma i religije, a njegovo pravo lice je pljačka, kriminal, korupacija i potpuni nepotizam.


Koristeći privilegije koje Sarajevo ima kao glavni grad i gdje je skoncentrisana najveća polička i financijska moć, taj aparat je postao sila za sebe kojoj praktično više ne može niko ništa. Oni su glasačka mašina i pogonsko gorivo velikih političkih šefova i novostvorenih elita koji na taj način vladaju masama bez ikakvih većih problema. To je ljubav na duge staze i sa pokrićem koje važi samo za njih.

 

Građani su potpune žrtve jednog monstruzonog birokratskog aparata koji se množi, vlada svim porama zajednice i postaje sve bezobzirniji. Taj aparat živi već decenijama na deklarativnom zaklinjanju na tekovinama rata, patriotizma, nacionalizma i religije, a njegovo pravo lice je pljačka, kriminal, korupacija i potpuni nepotizam


Pisac Dževad Karahasan će na sve ovo reći – to je rezultat „ljuđačke košulje iz Daytona“, što jeste tačno, ali se postavlja pitanje zašto Sarajevo u kojem je uticaj „antibosanskih snaga“ sveden na minimum ne može da upravlja samim sobom i ne razvija se. Tu su Bošnjaci sami sa sobom i njihova politika koja će reći kako su oni jedini zaštitnici BiH, i ne postoje nikakve vanjske prepreke da pokažu kako su u stanju voditi i razvijati ovu zajednicu. Ali, od toga nema ništa!


Ta vlast je uništila sve oko sebe, od „GRASA“, sigurnosti u gradu i bolnica do kulture i medijskog prostora u kojem živimo. Ovdje niko ništa ne rješava i za sve je kriv Dayton. Čak i za problem pasa po sarajevskim ulicama. Da o sigurnosti građana ovdje i ne spominjemo.


Vlast u Sarajevu svakoga dana i svakom pogledu ubija u pojam svoje građane. Ljudi se nekažnjeno ubijaju po ulicama, djeca naoružna idu u osnovne škole, stanje u bolnicama i domovima zdravlja je haotično, vrši se segregacija društva po svim osnovama pa gazde hotela na Ilidži više ne puštaju našu djecu sa specijalnim potrebama u svoje restorane, dok Arapi na krajnje čudan i netransparentan način kupuju naše prirodno blago na izvoru rijeke Bosne.

 

Gubi se bosanskohercegovačka supstanca jer ona nije draga onima koji ovdje vladaju punih 25 godina. Njima je važnija općina Centar nego 10 drugih gradova u BiH, uključujući i Srebrenicu. Njima je samo važan netransparenti kapital iz Turske i Saudijske Arabije, zato nemaju vremena da u Sarajevu naprave spomenik nekom od bosanskih kraljeva ili barem kraljici


Privatni sektor je u raljama nezajažljivih potreba budžetskih parazita koji ga pljačkaju i reketare sve oko sebe, ili je dio njihove korupcijske hobotnice koja nema granica.


Muzeji ne rade ili u njima ne radi grijanje, svjesno se ne ulaže u kulturu i umjetnost, novac iz državnih firma se upumpava za medijske projekte iz drugih zemalja (Turska, Srbija, Hrvatska), dok domaći mediji tavore ili propadaju, javni servisi se programski i financijski kastriraju i ostaju bez mogućnosti da proizvode barem sat vremena obrazovnog programa za djecu, mlade, ali i odrasle koji polako gase navike ka svemu što je civilizacijska tekovina ili vrijednost.


Centar svih ovih procesa je Sarajevo i vlast u njemu!


Gubi se bosanskohercegovačka supstanca jer ona nije draga onima koji ovdje vladaju punih 25 godina. Njima je važnija općina Centar nego 10 drugih gradova u BiH, uključujući i Srebrenicu. Njima je samo važan netransparenti kapital iz Turske i Saudijske Arabije, zato nemaju vremena da u Sarajevu naprave spomenik nekom od bosanskih kraljeva ili barem kraljici. Njima to ne treba jer narod treba da drže u neznanju i zapuštenosti, etapno ubijajući sve civilizacijske vrijednosti u Sarajevu, kao glavnom gradu ove zemlje.


Ovdje su sve te vrijednosti pregažene i to je bio projekat onih koji vladaju ovim gradom posljednjih decenija. Oni su uspješno stvorili to svoje pogonsko političko gorivo sastavljeno od neobrazovanog polusvijeta i intelektualne fukare, kreirali su korpucijsku halku na svim nivoima vlasti i moći, napravili novi nepotistički vilajet u sarajevskoj dolini za koji je onaj o kojem je pisao Ivo Andrić „mačiji kašalj“.

 

I ta priča traje do današnjeg dana – mladi i obrazovani bježe iz Sarajeva, jer im je jasno da pored ovih koji su im zajahali za vrat ne mogu ništa


Bio je to projekat po kojem ovdje treba da zavladaju najgori među nama. Kada je davne 1994. godine, veliki bh. (i bošnjački) intelektualac  Alija Isaković, svjestan procesa koji je počeo da se razvija u Sarajevu, progovorio o tome i izjavio kako je „Bošnjacima potrebna prosvjećena diktatura“, ekspresno je protjeran odavde i poslan u Beč.  


I ta priča traje do današnjeg dana – mladi i obrazovani bježe iz Sarajeva, jer im je jasno da pored ovih koji su im zajahali za vrat ne mogu ništa.


Takvo zapušteno Sarajevo gubi polako i druge utakmice koje vodi. Dovoljan je samo ovaj podatak – među 20 najvećih privatnih firmi nastalih posljednjih decenija u BiH nema niti jedne iz Sarajeva. Nema, zato što ovdje nema napretka i zato što je onima koji u Sarajevu vladaju sa državnih jasli ta riječ mrska. Ovdje ni travka napretka više ne postoji.


Zato „junaci nightlife iz Eksluziva.ba“ danas jašu u Sarajevu. I jahat će još dugo, nastavljajući da ubijaju ovaj grad i ljude u njemu.
 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


BLIN
KOMENTARI