FOTO/ PRIVREDNI GIGANT SRAVNJEN SA ZEMLJOM

Jezivi snimci iz zraka: Nekada razvijeni Halep danas izgeda ovako... Pretvoren u prazne ruševine!

Hronika 07.10.16, 18:03h

Jezivi snimci iz zraka: Nekada razvijeni Halep danas izgeda ovako... Pretvoren u prazne ruševine!
Na fotografijama ratom razorenog grada, koji je bio najmnogoljudniji sirijski grad sa oko 2,3 miliona stanovnika, te industrijski i finansijski centar zemlje, vide se prizori razorenih zgrada, u sjevernom okrugu Tariq al-Bab, koje su pretvorene u prazne ruševine


Snimci Halepa, grada koji je već pet godina poprište žestokih borbi i bombardovanja u ratu u Siriji, prikazuju potpuno uništena cijela naselja u gradu koji je nekada bio privredno središte zemlje.


Na video snimku Anadolu Agency (AA) ratom razorenog grada, koji je bio najmnogoljudniji sirijski grad sa oko 2,3 miliona stanovnika, te industrijski i finansijski centar zemlje, vide se prizori razorenih zgrada, u sjevernom okrugu Tariq al-Bab, koje su pretvorene u prazne ruševine.


U susjedstvu, koje je od 2012. godine pod kontrolom Slobodne sirijske vojske, a snimljeno je u četvrtak na dijelu videa koji počinje nakon dvije minute i 13 sekundi vidi se blok opustošenih zgrada. Bez obzira na razaranja, mnogi stanovnici se mogu vidjeti kako se bave svojim svakodnevnim aktivnostima, a čak se vide i vozila u pokretu na ulicama.


Grad je bio ključno mjesto borbi između opozicionih snaga i režima Bashara al-Assada, koji podržava Rusija. Oko 275.000 ljudi trenutno je pod opsadom u Halepu, čija istorija datira od prije najmanje 4.000 godina i jedan je od najstarijih gradova na svijetu, ako se posmatzraju u kontinuitetu naseljeni gradovi.


Nivo razaranja, koja su u mnogome uzrokovana vazdušnim napadima sirijskih i ruskih snaga, izazvao je Staffana de Misturu, specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Siriju, da u četvrtak upozori kako će Halep do kraja godine biti potpuno uništen, a na hiljade civila mrtvo.


On je pozvao oko 900 boraca Fatah al-Sham Fronta, ranije poznatog kao Nusra Front koji UN smatra terorističkom grupom, da se povuku iz istočnog Halepa. Dodao je da oko 8.000 pripadnika opozicionih snaga odolijeva napadima sirijskog režima.


Među civilnim stanovništvom nalazi se oko 100.000 djece. Broj poginulih procijenjen je na oko 470.000 od strane Sirijskog centra za politička istraživanja, nevladine organizacije sa sjedištem u Bejrutu.

 

(Anadolija/ad)

BLIN
KOMENTARI