ZAJEDNIČKI PROJEKAT FIPA, CONCEPTAMINIMA I DEPO ZONE

Konkurs za najbolje TV, Web i mobile pilote serija na Balkanu

Mediji 05.10.16, 12:30h

Konkurs za najbolje TV, Web i mobile pilote serija na Balkanu
Pokretači projekati zato objavljuju svim zainteresiranim producentima i kreativcima u ovoj oblasti igrane produkcije javni poziv za se prijave na Prvi TV, WEB and Mobile Series Balkans Pilot Screenings (SBPS), koji će se održati od 18-20. novembra u Ateni. Projekti će takmičiti u dvije kategorije – Pilot TV serija i Piloti web/mobilnih serija. Izbor najboljeg Pilota web/mobilne serije vršit će se u partnerstvu sa digitalnom platformom DEPO Zona i na njoj će moći učestovati, osim stručnog žirija, i publika

 

 

 

 

DEPO ZONA, kao prava nazavisna digitalna platforma na Balkanu, zajedno sa Conceptaminima, organizacijom za razvoj audio viuzelnog sektora sa sjedištem u Ateni (Grčka), i FIPA-om, najvećim festivalom tv i web igrane produkcije u Evropi, pokreću zajednički projekat čiji je cilj razvoj ove vrste produkcije u Jugo-istočnoj Evropi ili kako se popularno naziva - Balkanu.


Pokretači projekati  zato objavljuju svim zainteresiranim producentima i kreativcima u ovoj oblasti igrane produkcije javni poziv za se prijave na Prvi  TV, WEB and Mobile Series Balkans Pilot Screenings (SBPS), koji će se održati od 18-20. novembra u Ateni. Projekti će takmičiti u dvije kategorije – Pilot TV serija i Piloti web/mobilnih serija. Izbor najboljeg Pilota web/mobilne serije vršit će se u partnerstvu sa digitalnom platformom DEPO Zona i na njoj će moći učestovati, osim stručnog žirija, i publika. Najbolji pilot u svim kateogrijama, osim nagrada, bit će zvanično predstavljeni i napoznatom Festivalu audiovizuelnih programa u Biarritzu/Francuska.


U nastavku možete naći čitav tekst konkursa za SBPS:

 

1. TV Web & Mobilne Projekcije Pilot Serije Balkan („Series Balkans Pilots Screenings- SBPS) Atena,  18-19-20 Nov 2016

„Pilot Serije Balkan“  je jugo-istočno europski i balkanski projekat, sastanaka, projekcija, radionica, kurseva i seminara, koncepcija, dizajna i produkcije koji  je fokusiran na pilot serije.
Po ideji CONCEPTAMINIMA, a u organizaciji KASSANDRAS (Atena, Votanikos/Grčka)  i u partnerstvu sa Međunarodnim festivalom audiovizuelnih programa (FIPA- Biarritz/Francuska) i online digitalnom platformom DEPO Zona ( http://depo.ba/depo-tv) - pokreću prve televizijske, mobilne i internet projekcije "Pilot Serija Balkan" koje se održavaju u Atini i traju od 18. do 20.11.2016.

 

Uvjeti za prijavljivanje:

 

SBPS prihvaća podnošenje  prijava od:


-Producenata, redatelja, glumaca, scenarista, kreatora web serijala, dizajnera, neprofitnih organizacija, studenata fakulteta filmske umjetnosti- koji  imaju porijeklo ili žive i rade u sljedećim balkanskim zemljama: Albania, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonia, Crna Gora, Hrvatska, Grčka, Rumunska, Srbija, Slovenia, Turska. 

 

-Priloženi piloti i scenariji  moraju biti producirani/napisani u posljednjih 5 godina. 

 

Termini održavanja i raspoređivanje projekta


SBPS će se održati 18, 19 i 20. Novembra ove godine, međutim SBPS zadržava pravo da, ukoliko bude bilo potrebe,  napravi  izmjene u rasporedu termina za event. 

 

Nagrade


Najbolji piloti će biti prikazani u Januaru 2017. godine na eventu 30. godišnjice FIPA-e u  Biarritzu (Francuska)

 

Žanrovi pilota, formati, titlovi


SBPS najviše prihvaća-tv,mobilni telefon i web žanrove i pilot formate. Scenariji pilota na engleskom jeziku će također biti prihvaćeni. 

 

Žanrovi


(TV) Avantura/ Kriminalistički/ Drama/ Komedija/ Akcija/ Horor/ Znanstvena-fantastika/ Fantazija.
Dukumentarni: (WEB) web serijal/ web dukumentarni. 

 


Formati


Cijela dužina ( 15 minuta, 30 minuta, 60 minuta) 
Put piloti, neprodani, neemitovani 
Backdoor piloti, demo, teaseri, scenariji.

 

Prezentacija pilota


Prezentacija pilota mora sadržavati:
-sinopsis prve tri epizode
-scenarij 
-pismo namjere u kojem treba navesti kako se odvijalo stanje razvoja pilota do sada, koji je željeni razvoj, koje bi bile poželjne suradnje kao i okvirni budžet pilota. 
-prezentacija tima serije (sa detaljnim CV-ijem lidera projekta).

Titlovi


Piloti moraju biti prevedeni na engleski jezik.


PRAVILA KONKURSA I SMJERNICE/ PILOTI TV SERIJA 

 

-Učesnici mogu SBPS-u predati više od jedne pilot serije. 
-Učesnici  trebaju dati ovlaštenje SBPS-u da imaju pristup njihovim pilotima na Vimeu, Youtube-u ili DailyMotion-u. Odabrani piloti moraju biti poslani SPBS-u u HD digitalnoj formi i veličini. 
-Nagrade i službene selekcije su bazirane na ukupnim meritumima serije pilota i dodjeljuju se na osnovu odluke žirija.
-Predselekcija i selekcija SBPS komiteta te odluke žirija su konačne. 
- Odabrani tvorci serija će biti kontaktirani od strane SBPS-a najkasnije dvije sedmice prije početka projekcije. 
-Odabrani tvorci serija će snositi eventualne troškove prijevoza off-line screening kopija i promotivnog materijala.
-Molimo vas da ne šaljete press kit. Ukoliko vaša pilot serija bude odabrana SBPS će vas kontaktirati ako bude bilo potrebe za press materijalom. 
-Svi odgovori od strane SBPS-a će vam biti poslani email-om.
- Prilaganjem pilot serije SBPS-u potvrđujete da ste u cijelosti pročitali, razumjeli i prihvatili sva, gore navedena, pravila i smjernice.

 

WEB & MOBILNI PILOTI SERIJA/Poseban poziv za online natjecanje na DEPO ZONA/TV portalu 


Podnošenje pravila i smjernica/ web i mobilni piloti serija 

 

1. Web & Mobilne pilot serije mogu biti dostavljene od strane kandidata iz sljedećih zemalja: Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonia, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenia i Turska.


2. Ukupna dužina trajanja dostavljenih Web & mobilnih pilot serija ne smije biti veća od 10 minuta.


3.SBPS prihvaća sve fikcione žanrove Web& Mobilnih pilot serija osim dokumentaraca i muzičkih spotova.


4. SBPS posebno traži nove Web & mobilne pilot serije koje su nedavno urađene i producirane u 2016-toj , ali također može prihvatiti pilot serije koje su emitovane ili  puštene online u 2015.godini.


5. Sve dostavljene Web & Mobilne pilot serije moraju imati prijevod na engleski jezik koji mora biti prikazan na ekranu.


6. Dostavljene Web & Mobilne pilot serije jedino mogu biti prihvaćene u H.264 MP4 formatu.


7. Krajnji ROK. Web & Mobilne pilot serije moraju biti poslane prije 06. Novembra na email adresu: [email protected] putem WeTransfera ili MyAirBridge-a.


8. Od 14. Novembra će dostavljene Web & Mobilne pilot serije biti objavljene online na portalu DEPO ZONA/ TV (http://depo.ba/depo-tv) i pozicionirane na početnoj stranici portala i web stranici (http://www.seriesbalkans.net ) kako bi javnost imala mogućnost da vidi i glasa.

9. Dostavljanjem pilota dajete i prihvaćate ekskluzivno pravo SBPS-a da pilot emituje na http://depo.ba/depo-tv portalu u period od 11 novembra do 31. decembra 2016. kao i neekskluzivno pravo za emitovanje od 01. Januara 2017. godine.


10. Autorska prava pilot serije su u svakom trenutku u vlasništvu kreatora.


11. Web & Mobilni kreatori pilot serija imaju podršku da animiraju svoju publiku da glasaju za njihovu pilot seriju na DEPO portalu, ali će i kompetentni žiri SBPS-a također biti uključen u ocijenjivanje.


12. Prva tri dobitnika će biti odabrana kombinacijom rezultata glasanja publike i odluke žirija. U slučaju jednakog broja glasova kandidata, žiri će donijeti konačnu odluku.


13. Web serija pobjednika će biti predstavljena na Međunarodnom festIvalu audiovizuelnih programa (FIPA)


 

Krajnji rokovi za predaju:

1.)    Ponedjeljak, 31. Oktobar za pilote na DVD ili USB HD uređaju ukoliko se šalje poštom

 Adresa (francuski ured):

Series Balkans
c/o Constantin Deliyannis
48, rue des Prés-Hauts
 92290 Châtenay-Malabry
 France


2.) Nedjelja, 02. Novembar za pilote na HD Mpg4 datotekama ukoliko se salje preko wetransfera.

 

 Poslati wetransfer file na mail: [email protected].

 

Za dodatne inoformacije o online platformi DEPO Zona, možete dobiti na mailu [email protected]

BLIN
KOMENTARI