Sukob u Stocu eskalirao

Tuča Salmira Kaplana i Marija Raguža: Raguž u besvjesnom stanju prevezen u bolnicu

Hronika 02.10.16, 17:22h

Tuča Salmira Kaplana i Marija Raguža: Raguž u besvjesnom stanju prevezen u bolnicu
Razgovarali smo sa dvije osobe iz izbornog štaba, koje pokušavaju doći do zvaničnih informacija. Izborni proces je prekinut, ističi iz CIK-a

 

Zbog nekoliko incidenata, uključujući i fizički napad na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivana Perića, izborni proces u općini Stolac je prekinut.

 

To je potvrdio i predsjednik Centralne izborne komicije BiH, Ahmed Šantić.

 

"Mogu reći da su dosadašnje izborne aktivnosti od jutros imale minorne poteškoće. Općina Stolac je jedna od takvih. Nezvanično, informacija kojom raspolažem jeste da je u popodnevnim satima došlo do narušavanja javnog reda i mira u Stocu", rekao je predsjednik CIK-a BiH na pres konferenciji i dodao da do 17 sati nije stigao niti jedan zvanični izvještaj.

 

"Imamo pojedinačne razgovore sa policijom i predstavnicima biračkih mjesta. Više informacija će biti poznato do večernjih sati. U popodnevnim satima, kandidat jedne partije je fizički napao predsjendika izborne komisije, dva člana su završila na pružanju ljekarske pomoći. Treći član se oporavlja kući", kazao je Šantić.

 

Predsjednik CIK-a BiH je istakao da su pripadnici policije na terenu.

 

"Razgovarali smo sa dvije osobe iz izbornog štaba, koje pokušavaju doći do zvaničnih informacija. Izborni proces je prekinut."

 

Kako nezvanično saznaje N1 u fizičkom sukobu zbog kojeg je prekinut izborni proces u Stocu učestvovali su kandidat za načelnika Općine Stolac, Salmir Kaplan i predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Mario Raguž.

 

Kako saznaje N1, Raguž je izgubio svijest i vozilom hitne pomoći prevezen je u CUM Mostar.

 

"Do trenutka kada je povrijeđen, imao je informacije da je na tri biračka mjesta došlo do problema. Određene osobe sa kapuljačama na glavama su izuzeli određeni birački materijal i uputili se u nepoznatom pravcu", kazao je član CIK-a BiH Vlado Rogić.

 

Ipak, kako su potvrdili iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona napadnut je predsjednik općinske izborne komisije Ivan Perić, kojeg je fizički napao jedan od kandidata za mjesto načelnika Stoca Salmir Kaplan. 


"Možemo potvrditi da smo dobili prijavu o kršenju javnog reda i mira u Stocu tokom izbora. Došlo je do fizičkog napada na Ivana Perića, predsjednika općinske izborne komisije, a napao ga je jedan od kandidata Selmir Kaplan. U ovom trenutku su sva biračka mjesta u ovom gradu zatvorena, a naše ekipe su na terenu i trenutno vrše uviđaj", saopćeno je iz Operativnog centra MUP-a HNK. 


"Osim fizičkog napada, došlo je do otuđivanja i uništenja nekoliko izbornih kutija sa glasačkim listićima. Osim toga, demolirana je i prostorija u kojoj se glasovanje trebalo održati. U ovom trenutku ne možemo izlaziti u javnost sa informacijama, ali će protiv svih vinovnika današnjih inidenata biti podnesene zakonom određene mjere", naglasili su iz Operativnog centra MUP-a HNK. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI