na zasjedanju PS OSCE-a u Skoplju

Moore: Jedan teroristički napad u BiH može podijeliti zemlju

Front 01.10.16, 17:39h

Moore: Jedan teroristički napad u BiH može podijeliti zemlju
Danas je u Skoplju nastavljena parlamentana konferencija „Jačanje mjera za izgradnju povjerenja i dobrog vladanja u regiji OSCE-a", sa sesijom na temu „Razvoj demokratskih institucija i ljudskih prava u Jugoistočnoj Evropi: Uloga OSCE-a"

 

 

Šef misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore izjavio je danas u Skoplju kako bi jedan teroristički napad u Bosni i Hercegovini mogao podijeliti zemlju.

 

Danas je u Skoplju nastavljena parlamentana konferencija „Jačanje mjera za izgradnju povjerenja i dobrog vladanja u regiji OSCE-a", sa sesijom na temu „Razvoj demokratskih institucija i ljudskih prava u Jugoistočnoj Evropi: Uloga OSCE-a".

 

Rješavanje problema

 

Glavni govornik na današnjoj sesiji bio je makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki, a u okviru sesije je odžana i debata sa šefovima misija OSCE-a u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji.

 

"Aktivnosti OSCE-a u kontinuitetu se implementiraju preko zajedničkog programa u funkciji ključnih državnih prioriteta. Na ovaj način podstaćemo reformske procese istovremeno ispunjavajući evropsku agendu. Posebno je važna uloga ODIHR-a u monitoringu izbornih ciklusa, godinama unazad ali i izbornim ciklusima koji slijede", istakao je šef makedonske diplomatije Nikola Poposki.

 

Šef misije OSCE-a u BiH, Jonathan Moore, istakao je da je OSCE kao misija u ovoj zemlji započela raditi krajem rata, ali i pored toga što postoji mnogo instrumenata za rješavanje problema uključujući i institucije u zemlji, kao i međunarodnu zajednicu, ipak još uvijek nisu riješeni svi problemi.


 

"Bili smo ohrabreni da pomognemo jednoj zemlji koja je preživjela puno zločina za vrijeme rata. Vi dolazite iz regiona gdje ima žrtava terorizma i većina vas je dio država koje imaju tradiciju suvereniteta, demokratije i sigunosti, no nažalost, BiH nema sve te tradicije. Zabrinuti smo da jedan teroristički napad u BiH može podijeliti zemlju", rekao je Moore.

 

Govoreći o problemima sa kojima se suočava BiH, Moore je kritikovao škole podijeljene na osnovu etničke pripadnosti, slučajeve diskriminacije u Republici Srpskoj, korupciji i nedavno održani referendum u Republici Srpskoj.

 

Giovanni Gabassi koji je predstavljao misiju OSCE-a u Srbiji, prezentirajući aktivnosti ove organizacije u Srbiji istakao je da je Srbija iskoristila međunarodnu ekspertizu postižući napredak u ključnim oblastima njenog razvoja.

 

Međuetnički dijalog

 

"Zakonodavni okvir u Srbiji je unaprijeđen, zemlja je uključena u reforme koje pokazuju njihove aspiracije. Ova zemlja prolazi kroz društvene i institucionalne promjene. Misija OSCE-a nastoji raditi u svim oblastima koje će pomoći institucijama", rekao je Gabassi, navodeći da misija OSCE-a nastoji poboljšati inkluzivnost svih društvenih aktera.

 

Prema njegovim riječima, rad na promociji prava manjih etničkih zajednica, rad na unapređenju medija manjih etničkih zajednica, međuetnički dijalog, kao i suradnja sa parlamentarnom mrežom žena, samo su neke od aktivnosti koje misija OSCE-a sprovodi u Srbiji.

 

Dan Redford, vršitelj dužnosti šefa misije OSCE-a u Crnoj Gori, svoje izlaganje je započeo aktivnostima misije OSCE-a u vezi sa predstojećim parlamentarnim izborima u ovoj zemlji.

 

"U Crnoj Gori će se održati izbori za nekoliko nedjelja. Misija ODIHR-a je već na terenu i objaviće prvi izvještaj. Očekujemo da to uradi i delegacija Vijeća Evrope. Ove godine po prvi put ćemo implementirati projekat tehničke pomoći za podršku izbora", rekao je Redford.

Ljudska prava, demokratizacija i javna bezbjednost su tri glavne problematične oblasti na kojima radi misija OSCE-a na Kosovu, rekao je Jan Braathu, šef Misije OSCE-a u ovoj zemlji.


 

"Imamo dobru suradnju sa drugim međunarodnim institucijama kao i sa centralnim i lokalnim vlastima. U rad je uključeno 530 ljudi, na terenu smo prisutni sa pet regionanih kancelarija i sa 30 terenskih misija", rekao je Braathu dodajući da regionalni timovi služe kao važan most između zajednica i institucija u zemlji.

 

Govoreći o aktivnostima misije OSCE-a na Kosovu, Braathu je istakao da Misija OSCE-a radi na zaštiti i promovisanju ljudskih prava, kao i da daje važnost problemima raseljenosti stanovništva na Kosovu, te da radi na zaštiti kulturne baštine i prava imovine.

 

"Misija promoviše toleranciju, organizirajući događaje za vjerski dijalog.Radimo na promociji socijalne kohezije među mladima iz različnih etničih grupa. Ohrabrujemo ih da prevaziđu predrasude i stereotipe", dodao je šef misije OSCE-a na Kosovu, kazujući da ova organizacija radi i na jačanju lokalnih institucija sa kojima surađuju s ciljem podizanja kvaliteta njihovog rada i boljeg funkcionisanja.

 

Također, za vrijeme današnje sesije promovisane su aktivnosti misija OSCE-a i u Makedoniji i Albaniji.

 

U okviru Petnaeste Jesenje sesije Parlamentarne skupštine OSCE-a sutra će se održati treća sesija, naslovljena "Poboljšanje upravljanja sa međunarodnom migracijom na osnovu ljudskih prava". Na ovoj sesiji govoriće Isabel Santos, potpredsjednica PS OSCE-a, Oliver Spasovski, ministar unutrašnjih poslova Makedonije i Philipo Lombardi, predsjedavajući Komiteta za migracije PS OSCE-a.

 

(AA/mr)

BLIN
KOMENTARI