Raspliće se klupko oko slučaja suspendovanog tužioca BiH

Novi detalji o aferama Gorana Salihovića: Planirao iscenirana hapšenja predsjednice Suda BiH, direktora OSA-e i SIPA-e, ministra sigurnosti...?!

Front 30.09.16, 20:30h

Novi detalji o aferama Gorana Salihovića: Planirao iscenirana hapšenja predsjednice Suda BiH, direktora OSA-e i SIPA-e, ministra sigurnosti...?!
Kako se nezvanično saznaje, Salihoviću je oduzeto i policijsko osiguranje, a od danas su zaštitari dodijeljeni novoj tužiteljici Gordani Tadić

 

U iščekivanju, prema mnogima, krivičnog epiloga koji bi trebao dobiti slučaj suspendiranog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, u javnosti isplivavaju nove, ali pažnju privlače i ranije objavljivane informacije o Salihovićevim aferimima. U međuvremenu, prema navodnim saznanjima Dnevnog Avaza, Salihović je u potrazi za advokatima koji će ga zastupati u sve izvjesnijem sudskom postupku protiv njega. 

 

A da će Salihovića biti teško odbraniti i od kvalifikacija koje mu Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) stavlja na teret, među kojima je i miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti, pokazuju i najnoviji detalji u vezi s djelima koja se direktno vežu uz Salihovićevo ime. 

 

Sumnjivi kredit

 

Tako su mediji, između ostalog, objavili da je u predmetu “Pavlović banka” Salihović zabranio postupajućem tužiocu u tom spisu Mirzi Hukeljiću da sasluša predsjednika RS Milorada Dodika, iako je, prema provedenoj istrazi, utvrđeno da je Dodikova vila na Dedinju kupljena sumnjivim kreditom u „Pavlović banci“. 

 

Hukeljić je, navodno, izjavu o ovoj zabrani potvrdio  glavnoj disciplinskoj tužiteljici Aleni Kurspahić.

 

Kontaktirali smo jučer Hukeljića, koji je za „Avaz“ kazao da ne može davati nikakve izjave te nas je uputio na portparola Tužilaštva BiH Borisa Grubešića za detaljnije informacije. No, nakon pismenog upita, iz Tužilaštva smo kao odgovor dobili rečenicu da su „bez komentara“. 

 

Salihović je slično postupao i u predmetu „Bobar banka“. Postupajući tužilac u ovom slučaju Dubravko Čampara potvrdio je disciplinskom tužiocu da on uopće nije vodio istragu, već da je samo potpisivao dokumente koje su ranije pripremali Salihovićevi saradnici Hasan Pleh i Emil Pinkas, koji uopće nemaju tužilačka ovlaštenja.

 

Prema pisanjima portala, Salihoviću se još stavlja na teret da je planirao da bez dokaza uhapsi predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i direktora Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) Pericu Stanića.

 

Fotografije sada suspendiranog tužioca tokom noćnih izlazaka  

 

Kako tvrde, do ovih saznanja došlo se tokom obavještajnog nadzora nad osuđivanim ubicom iz Lukavca Almirom Bilalićem, za kojeg ističu da ga policija dovodi u vezu s međunarodnom trgovinom narkoticima. Naime, iz Bilalićevih presretnutih razgovora utvrđeno je da je on, nakon što je policija na granici BiH i Srbije pretresla njegovo vozilo, bio na vezi sa šefom Salihovićevog osiguranja, od kojeg tražio pomoć. Tokom presretnutog razgovora, Salihovićev šef osiguranja obavještava Bilalića da „uskoro sa šefom kreću u Lukavac“ te da ne govore ništa telefonom.

 

Tada je OSA po nalogu Suda BiH počela s nadzorom nad šefom Salihovićevog osiguranja, što je dovelo do šokantnih saznanja da je glavni tužilac imao niz kontakata s Bilalićem. 

 

Prema tim tvrdnjama, upravo je Almir Bilalić bio spona između glavnog državnog tužioca i Darka Jeremića, osumnjičenika u predmetu „Bobar banka“, koji je na dan policijske akcije pobjegao u Srbiju. 

 

No, policijski izvori otkrili su da je onog trenutka kada je shvatio da je ulovljen u nečasnim i nezakonitim radnjama, Salihović počeo planirati hapšenje čelnika pravosudnih, obavještajnih i policijskih agencija koje su dokumentirale njegove sumnjive poslove, piše Avaz.

 

Buran život

 

Sve je to, kako se tvrdi, Salihović planirao sa svojim saradnikom Hasanom Plehom. Na portalima su ranije objavljivane informacije o burnom noćnom životu suspendiranog glavnog tužioca. Sada se čak piše i o tome da ga je sklonost ludom provodu mogla dovesti do toga da ga obavještajno-medijsko podzemlje uhvati u nekim neprimjerenim situacijama te da ga ucjenjuje.

 

Aktuelne su fotografije na kojima je Salihović u pratnji atraktivne djevojke koja je nerijetko prisustvovala i zvaničnim sastancima glavnog tužioca, iako navodno nije bila niti je uposlenica Tužilaštva BiH, niti s tom institucijom ima bilo kakve veze.

 

Pleh zvao Mektića 

 

Kako je „Avazu“ nezvanično potvrđeno iz izvora upućenih u predmet suspendiranog glavnog tužioca, tačna je informacija da je u Salihovićevo ime Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH, telefonski zvao Pleh, koji je apsolutno neovlaštena osoba i nije tužilac. On je, kako nam je nezvanično potvrđeno, kazao Mektiću da će istraga protiv njega koju je ranije pokrenuo Salihović biti stornirana!

 

Salihoviću oduzeto i policijsko osiguranje

 

Kako se nezvanično saznaje, Salihoviću je oduzeto i policijsko osiguranje, a od danas su zaštitari dodijeljeni novoj tužiteljici Gordani Tadić.

 

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH danas nam nije potvrđena informacija da je Salihoviću oduzeta policijska zaštita ali nam je potvrđeno da je uspostavljen kontakt s Tadić. 

 

- Direkcija je od danas nadležna za neposrednu zaštitu v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić i danas je ostvaren kontakt sa njom. Dogovoren je oblik i način zaštite i uspostavljena je neposredna zaštita u djelu njenog stanovanja i pokreta. Za Salihovića ne možemo ništa potvrditi, čeka se ishod odluke Drugostepene disciplinske komisije koja bi trebala biti brzo - kazali su nam iz Direkcije.

 
(Avaz.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI