Svima će nam ovo teško pasti

Evo zašto stručnjaci misle da bismo odmah trebali prestati jesti Nutellu

Lifestyle 30.09.16, 19:20h

Evo zašto stručnjaci misle da bismo odmah trebali prestati jesti Nutellu
Možda i nije zdrava, ali tko bi vjerovao da nešto tako ukusno može biti toliko štetno

 


Bilo da je jedete izravno iz staklenke ili je mažete na palačinke, njezin poseban okus oduševljava svaki put. Djeca su na nju naučena odmalena, čak i reklama sugerira kako je Nutella jednostavno sreća u staklenki.

 

Zapravo svi znamo, čak i ako si to ne želimo priznati, da je Nutella ukusna, ali nezdrava, navodi The Daily Record. No, jesmo li svjesni u kojoj mjeri? Čak je i Ferrero, tvorac Nutelle, bio tužen za lažno oglašavanje, navodeći da poboljšava zdravlje i ima prehrambene dobrobiti.


Puna sumnjivih sastojaka

 

Kako bismo objasnili što je točno štetno u Nutelli, najbolje je da se odmah osvrnemo na sastojke. Ona sadrži šećer, palmino ulje, lješnjake, kakao, mlijeko, lecitin iz soje i vanilin.


Kao prvo, zdravstveni stručnjaci navode kako je lecitin iz soje u Nutelli potpuno umjetna tvorevina i nije niti najmanje slična fermentiranoj soji koja je važna namirnica u azijskoj prehrani povezana s dugovječnošću. Soju u Nutelli, kažu stručnjaci, tijelo jedva probavi i može potpuno poremetiti hormone pa se preporučuje da ga trudnice, djeca i oni koji su preboljeli rak pogotovo izbjegavaju.


Također, vanilija koju očekujemo u Nutelli nije ni približno prava nego jeftina verzija proizvedena u laboratoriju za koju kažu da u mozgu izaziva kemijske reakcije slične ovisnosti, glavobolje i alergijske reakcije kod nekih ljudi.


Još jedan kontroverzni sastojak je palmino ulje. Prepuno je zasićenih masti koje utječu na povišenu razinu kolesterola i srčanih bolesti. Njega organizam isto teško probavlja, a može i povećati toksičnost u bubrezima, jetrima i plućima.


Ovo sveprisutno jestivo ulje jedan je od vodećih svjetskih uzroka uništavanja kišnih šuma, a prijeti i opstanku divljih životinjskih vrsta kao što su orangutani.


Nikako za doručak

 

Prema svemu navedenome, Nutella nikako nije zdrav izbor za doručak ili bilo koji obrok, a pogotovo je ne bismo smjeli nuditi djeci i navikavati ih na nešto što sadrži samo prazne kalorije, a maskirano je u fin okus i teksturu.


Samo jedna žlica Nutelle sadrži 200 kalorija, a tko pojede samo jednu žlicu? Sve bi bilo u redu da su to korisne kalorije, a ne šećer, nezdrava masnoća i nekoliko pojačivača okusa.


Ako vam teško pada odricanje od nečeg toliko ukusnog, zašto se ne biste malo potrudili i napravili sami svoj čokoladni namaz? Sve što vam treba su lješnjaci, kakao i lješnjakovo ulje. Pogledajte video.

 

 

 

Net.hr

BLIN
KOMENTARI