Zaključci sa 100. plenarne sjednice

Ustavni sud BiH donio odluku: 9. januar kao Dan RS-a zakonski prestaje važiti

Front 30.09.16, 16:06h

Ustavni sud BiH donio odluku: 9. januar kao Dan RS-a zakonski prestaje važiti
Shodno tome, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da odredba člana 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 43/07) prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja rješenja u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao 100. plenarnu sjednicu na kojoj je odlučivao o jednom broju zahtjeva za ocjenu ustavnosti i apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i o određenom broju internih planskih dokumenata.

 

Iz Ustavnog suda, isključivo radi ilustracije, izdvojili su nekoliko donesenih odluka.

 

Ustavni sud BiH je Rješenjem utvrdio da Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) nije izvršila Odluku Ustavnog suda BiH broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine.

 

Shodno tome, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da odredba člana 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 43/07) prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja rješenja u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“.

 

U skladu sa članom 72. stav (6) Pravila Ustavnog suda, rješenje će se dostaviti Tužilaštvu BiH i objaviti u „Službenom glasniku BiH“, „Službenim novinama FBiH“, „Službenom glasniku RS“ i „Službenom glasniku Distrikta Brčko BiH“.

 

Između ostalog, Ustavni sud je konstatirao da je rok za izvršenje Odluke broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine Narodnoj skupštini RS istekao 25. juna 2016. godine.

 

Istovremeno, Ustavni sud je konstatirao da NSRS nije preduzela konkretne mjere u cilju izvršenja Odluke o dopustivosti i meritumu broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine, odnosno da aktivnosti NSRS, nisu rezultirale mjerama koje bi u konačnici dovele do usaglašavanja člana 3.b) Zakona o praznicima RS („Službeni glasnik RS“ broj 43/07) sa Ustavom BiH, kako je to naloženo u predmetnoj odluci Ustavnog suda.

 

Osim toga, Ustavni sud zapaža da je NSRS 17. juna 2016. godine podnijela zahtjev za preispitivanje Odluke Ustavnog suda broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine, o kojem je Ustavni sud odlučio na Plenarnoj sjednici održanoj 17. septembra 2016. godine.

 

Ustavni sud je zaključio da NSRS u svom zahtjevu za preispitivanje nije, u smislu člana 68. stav 1. Pravila Ustavnog suda, prezentirala nikakve nove činjenice koje bi mogle utjecati na drugačije odlučenje Ustavnog suda u predmetnom slučaju.

 

Zbog toga je Ustavni sud zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje Odluke Ustavnog suda broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine, te je taj zahtjev odbijen.

 

Imajući u vidu sve spomenuto, kao i na osnovu uvida u odluke NSRS objavljene u „Službenom glasniku RS“, Ustavni sud je zaključio da NSRS nije u ostavljenom roku usaglasila član 3.b) Zakona o praznicima RS („Službeni glasnik RS“ broj 43/07) sa Ustavom BiH.

 

Ustavni sud podsjeća da je svojom Odlukom broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine odredio način i rok za izvršenje odluke.

 

Prema članu VI/5. Ustava BiH, odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće. Također, prema članu 72. stav (1) Pravila Ustavnog suda, svako fizičko i pravno lice dužno je poštovati konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda, a prema stavu (2) istog člana, svi organi vlasti su dužni u okviru svojih nadležnosti utvrđenih Ustavom i zakonom provoditi odluke Ustavnog suda.

 

Također, Ustavni sud podsjeća da, u skladu sa članom 61. st. 4–6. Pravila Ustavnog suda, odlukom kojom utvrđuje nesaglasnost odredbi zakona sa Ustavom BiH, Ustavni sud može donosiocu zakona odrediti rok za usaglašavanje koji ne može biti duži od šest mjeseci, te će, ako se u ostavljenom roku ne otkloni utvrđena nesaglasnost, svojom odlukom utvrditi da nesaglasne odredbe zakona prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja te odluke u „Službenom glasniku BiH“.

 

S obzirom na to da NSRS nije izvršila konačnu i obavezujuću Odluku Ustavnog suda broj U 3/13 od 26. novembra 2015. godine u ostavljenom roku, Ustavni sud je na osnovu člana 57. stav (3), člana 61. st. (5) i (6) i člana 72. stav (6) Pravila Ustavnog suda odlučio kako je navedeno.

 

Sve odluke o apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnosiocima apelacija u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda BiH (www.ustavnisud.ba), saopćeno je iz ove institucije.

 

Na istoj sjednici Ustavni sud je razmotrio i usvojio Srednjoročni plan rada Ustavnog suda BiH za period od 2017. do 2019. godine, Plan rada za 2017. godinu i Budžet Ustavnog suda za 2017. godinu.

 

(FENA/em)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI