IZBORI 2016/ BORBA ZA NOVOG NAČELNIKA

Mirsad Ćatić: Zašto da i Novo Sarajevo ne bude na listi uspješnih općina, a ne fenjeraš u ispunjenim obećanjima?!

Front 30.09.16, 11:52h

Mirsad Ćatić: Zašto da i Novo Sarajevo ne bude na listi uspješnih općina, a ne fenjeraš u ispunjenim obećanjima?!
Uspjeh u poslovnom svijetu se postiže modeliranjem uspješnosti, a naš narod kaže „ne izmišljaj toplu vodu“. Najbolje primjere uspješnosti u vođenju općine i postigniutim rezultatima imamo upravo kod općina koje baštine socijaldemokratiju, ističe Mirsad Ćatić, kandidat SDP-a BiH za načelnika Općijne Novo Sarajevo na oktobarskim izborima

 

 

Čuveni komadant Armije RBiH Mirsad Ćatić, kandidat SDP-a BiH za načelnika Općine Novo Sarajevo, za DEPO Portal govori o razlozima zbog kojih je ušao u ovu političku bitku, secira nedostatke općine u kojoj živi i rezimira vlastiti program za njen preporod, te poručuje - zašto da i naša općina ne bude na listi uspješnih, a ne fenjeraš u ispunjenim obećanjima!


Razgovarala: Angelina ALBIJANIĆ-DURAKOVIĆ


Gospodine Ćatiću, šta su bili Vaši motivi da idete na izbore kao kandidat za načelnika općine Novo Sarajevo?


Izazov i vjera u unutarnji pokretački damar su inicijalna kapsla, a moj damar su djeca i za njih sam se borio u ratu; kad sam ranjen, pomisao na njih mi je dala snagu da preživim, zbog njih sam se opet vratio u rat, oni zaslužuju  podršku. Kao i mnogi drugi roditelji danas doživljavam da i moja djeca odlaze van domovine, ne na školovanje, nego da žive od svog rada. Oni odlaze i pitanje je da li će se ikad vratiti i da li će imati gdje? Šta mi odrasli nudimo danas djeci i mladima i šta im ostavljamo u naslijeđe? To je pitanje za sve nas i moj ključni motiv za prihvatanje kandidature za načelnika općine.


Kakav političar treba da se nalazi na čelu jedne opštine, s obzirom da očekivanja građana nikad nisu ista?

 
Ne postoji idealno prihvatljiv čovjek za poziciju načelnika općine, niti program koji će zadovoljiti sve apetite i riješiti sve probleme svih stanovnika, pogotovu u tranzicijskom društvu kao što je naše u kojem negativnosti imaju primat, a političari i politika su omražena kategorija. Kao kandidat za načelnika, nudim svoj radni i moralni potencijal, kao i izborni  program (vidljivo na www.cuperak.ba).                                                                                                                                  

 

Možemo li znati šta su glavne stavke Vašeg izbornog programa?

 

Prihvatanjem kandidature dobijete  priliku da javnosti iznesete viziju napretka općine u kojoj živite, a zahvaljujući globalnoj medijskoj komunikaciji narod ima priliku da o vama sazna sve i propusti vas kroz svoje filtere, te stvori svoju sliku i odluči da li da vam vjeruje ili da vas smatra istim kao što su i ostali.  

Želja mi je da u jednom mandatu, sa kvalitetnim timom mladih ljudi, projektujemo i stvorimo uslove djeci za ugodno odrastanje, mladima stambeni i radni prostor za kreativno i produktivno stvaranje i osiguranje egzistencije, socijalnu stabilnost penzionera, boraca i porodice sa više djece. Želja mi je napraviti most i životnu spregu iskustva i mladosti i uključiti patriote i penzionere, koji žele i mogu, u transfer znanja i iskustva na mlade generacije. Ako investiramo u djecu i omladinu i stvorimo uslove da žive od svog rada u svom gradu i budu sretni i zadovoljni, bit ćemo mi.

 

Ne postoji idealno prihvatljiv čovjek za poziciju načelnika općine, niti program koji će zadovoljiti sve apetite i riješiti sve probleme svih stanovnika, pogotovu u tranzicijskom društvu kao što je naše

 

Ljudi koji su se časno borili u ratu za djecu i životni prostor, mnogi i život dali, a većina nas vida rane svih vrsta boreći se da preživi, teško mogu svojoj djeci odgovoriti - zašto je to tako? Treći ešalon vodi brigu o nama i našoj djeci. Bez časti i poštenja, ogrezli u kriminal, uljuljkani u svoje bogatstvo i ne vide nas.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Kako ocjenjujete rad trenutnog načelnika i općinske uprave?                                                                                 

 

Danas nije jagma za pozicije načelnika općine, osim u općinama gdje trenutni načelnik nije opet kandidat. Sadašnji načelnik je iskusan i lukav općinski manipulant. U općini je skoro cio životni vijek i 10 godina vrlo vješto troši narodne pare za svoju promociju i četvrtu izbornu kampanju, ali suprostavljanje takvoj, 10 godina uigranoj, mašineriji smatram izazovom, jer znam da nezaposleni, borci, mladi, mnogi penzioneri i većina  naroda nije zadovoljna mrvicama koje im se udjeljuju.              


Zašto kažete da su to mrvice?


Sa 300 miliona maraka, koliko je imao u proteklih 10 godina na raspolaganju, mi stanovnici Novog Sarajeva nismo imali velike koristi. Sistematski je potčinio sve socijalno ugrožene kategorije i sveo ih na manipulativnu predizbornu masu. Borci i patriote su svedeni su na zakonski minimalizam. Nezaposleni, po njima nisu briga općine. Penzioneri su za njega izolovana glasačka mašinerija, kojom pokušava da manipulira, sa 4KM mjesečne jednokratne pomoći za 2000 najugroženijih penzionera, a on se ponaša kao da je dao svoje novce i poziva ih svojim manipulativnim pismom da ga ne zaborave i da ih podsjeti na izbore.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Za mlade ljude, u njegovom mandatu, nema mjesta, jer se iz budžeta izdvaja oko 800 KM mjesečno. Dječija igrališta je postavio na vidnim, zagušljivim i najfrekventnijim raskrsnicama. Ruševina ima još na pretek i pretvorene su u deponije, kanalizacija neriješena a vode, naravno, nestaje, o parkingu se ozbiljno i ne razmišlja. 

Načelnik je Centar za karijeru ugušio i svojevoljno pretvorio u salu za vjenčanje, a planiranjem budžeta ozbiljno odstupio od zakonske obaveze provođenja strategije razvoja općine. Svi kapitalni ili bitni objekti u našoj općini se rade frontalno i sa nekoliko godina kašnjenja. Sumnjivi aneksi ugovora premašuju osnovni ugovor i planirane troškove gradnje. Pred izbore načelnik otvori nekoliko gradilišta, i po etapama ih otvara za slijedeće izbore.                                                                        

 

Šta, po Vama, nedostaje u Općini Novo Sarajevo?

                                                                                                                                  

Nije razumno nepostojanje javnog preduzeća za razvoj poduzetništva u općini. Nepostojanje tima za izradu projekata za EU fondove, domaće grantove i podsticaj. Nepostojanja Informacionog poslovnog biroa. Nepostojanje centra za besplatne projektne i pravne savjete. Sramota je, da imamo zapuštene vanjske sportske terene i nedostatak mobilijara, nedosatatak uređenih parkova i zelenila, nedostatak pješačkih mostova.

 

Budžet općine nema pozitivno revizorsko mišljenje, jer se sredstva troše nezakonito a proguta ga općinska administracija sa 59% troškova, ili oko 18.000.000,00 KM, a preostalih 11.000.000,00 KM za cijelu zajednicu


Općinska administracija ima preko 200 uposlenih, a optimum je oko 140, i u dobroj mjeri je potčinjena privatnim interesima i ne štite interese stanovnika, spori su u rješavanju predmeta, a komplikovane i složene procedure su svakodnevica. Javne rasprave su samo puka forma i nedostano je korištenje novih tehnologija, previše uposlenih po stranačkim linijama bez adekvatne stručne osposobljenosti, slaba saradnja sa NGO i JU, nikakvo mrežno planiranje i partnerstvo.

                                           
Budžet općine nema pozitivno revizorsko mišljenje, jer se sredstva troše nezakonito a proguta ga općinska administracija sa 59% troškova, ili oko 18.000.000,00 KM, a preostalih 11.000.000,00 KM za cijelu zajednicu.

 

mirsad-catic


Kad već toliko kritikujete rad načelnika i općinskih organa, šta Vi smatrate optimalnim troškovima?


Optimalno i izvodivo je 43% ili oko 13.000.000,00 KM za troškove općine, a 16.000.000.00 KM za investiranje u potrebe stanovnika. Da načelnik uvijek ovako dijeli pakete, farba i asfaltira, pravi fešte, daje šakom i kapom, kao sad pred izbore, ne bi ga trebali mijenjati. Ali, na žalost, nije.


Hoćete li nam onda u kratkim crtama obrazložiti Vaš program? Kako napraviti „Novo Sarajevo“?                                                                                            

 

Iz razgovora sa mjesnim stanovništvom, definiram i programski sadržaj, koji mora biti prioritet u mom radu. Planiram da u budžetu za prvu godinu izdvojimo 1,2 miliona KM za partnersko udruživanje sredstava za financiranje zapošljavanja kroz osnivanje JP“Centar za razvoj karijere“ kao projektni, poslovno-tehnološki inkubator za:   

                                                                                                                                                
- Stimuliranje mladih za StartUp i podsticaj izvoza IT tehnologija.
- Podrška mladima za razvoj kulturne i kreativne industrije i privlačenje investicija.
- Partnersko osnivanje socijalnih preduzeća i boračkih zadruga.       

 

Sve je ovo realno izvodivo kroz umrežavanje interesa svih sudionika, a to su:


- Općina i JP“Centar za razvoj karijere“ (mladi i akademska zajednica), kao pokretač i projektni biro;
- Privatni sektor,i udruga poslodavaca, kao vlasnik kapitala i generator;
- Javna preduzeća, kao interesni i razvojni partner u zapošljavanju;
- NVO, kao resursni partner, strukovni koordinator, posrednik;
- Služba za zapošljavanje KS, kao financijska potpora i strukovni izvršilac;
- Ministarstva svih nivoa iz oblasti zanatstva i obrta, poljoprivrede, turizma, nauke, kulture i sporta, obrazovanja;
- Nezaposleni, kao krajnji korisnici sve do zaposlenja.

 

Planiram da ovakvim modelom možemo realizovati:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
- Obuku za 1600 nezaposlenih bez kvalifikacije i financijsku pomoć u samo-zapošljavanju.
- Podsticaj za samozaposlenje za 2000 KV radnika,
- Prekvalifikaciju za 3100 nezaposlenih, sa srednjom školom i financijsku pomoć za start-ups poslove.
- Stimulaciju za poslodavace, i pomoć u zaposlenju za 1600 nezaposlenih sa VSS.
- Financiranje osnivanja i pomoć u radu boračkih zadruga uz plasman svih proizvoda.


Za zaštitu socijano ugroženih stanovnika sada se izdvaja oko 396.000.00 KM, a moguće je izdvojiti 700.000,00 KM i osigurati:


- Borcima i penzionerima koji nisu radno aktivni stalnu financijsku pomoć;
- Porodiljama i majkama porodičnu stabilnost;
- Boracima  i penzionerima financijsku pomoć za prenos znanja i iskustva na mlade;
- Djeci besplatan prevoz, užinu i  pomoć u razvoju i inkluziji;
- Izradu  socijalne karte.


Za nauku i obrazovanje sa sadašnjih 300.000 KM moguće je izdvojiti 900.000 KM za:


- Umrežavanja i rad klubova i udruženja, za rad sa djecom i omladinom;
- Besplatne udžbenike za sve učenike, po socijanoj mjeri;
- Umrežavanja i rada udruga za rad sa osjetljivim kategorijama;
- Financiranje školskih posjeta kulturnim događajima;
- Potpora inovatorima i talent kampusima;
- Djeci osigurati sigurne i zdrave prostore za igru;
- Obnova bibliotečkog fonda;
- Sigurnost i zdravstvena zaštita;
- Uspostava efikasnog video nadzora i osvjetljenja;
- Formiranje Foruma građana za mjesnu sigurnost;
- Mjesne zajednice koristiti u svrhu edukacije i zdravstvene preventive;                                                         

- Aktiviranje civilne zaštite u svrhu prevencija i građanske akcije;
- Izgraditi nedostatne mjesne ambulante;
- Sufinancirati mobilne timove za pomoć nepokretnim osobama;
- Uspostaviti partnerske odnose sa NVO iz oblasti brige o iznemoglim.                                                                         


Sa mrežom bratskih gradova, ambasada i privatnih investitora napraviti:


- Prepoznatljiv i privlačan sajam kulturne i kreativne industrije kao privredni i turistički  potencijal;
- Muzej savremene umjetnosti;
- Muzejski parka i trg na platou između tri muzeja;
- Obnovu Istorijskog muzeja.


Imate li u planu pokretanje novih infrastrukturnih projekata i koji će od njih biti prioriteti?


Trenutni problemi sa oronulim  i nezdravim  fasadama, velikim brojem reuševina pretvorenih u deponije, devastiranim dječijim vrtićima, najmanje zelenila u regiji, izgradnjom dječijih igrališta na zagušljivim frekventnim raskrsnicama, neriješenim stanjem prkinga... Problemi oko vodosnabdijevanje u zgradama i padinskim dijelovima općine su nametnuta nužna potreba za prioritete.


Planiram u skladu sa novom i proširenom strategijom razvoja općine odrediti težište i okončati projekte:

- „Park šuma Hum“, osposobiti i staviti na raspolaganje stanovnicima i turistima;                                                 

- Utopljavanje škola, stambenih objekata i zamjena azbestnih fasadnih ploča;                                                      

- Izgradnja prikladnih parkinga;
- Rekonstrukcija dotrajale vodovodne i kanalizacione mreže;                                                                       

- Čišćenja zapuštenih ruševina i higijensko sanitarna zaštita;
- Saniranje ravnih krovova i formiranje mobilnih botaničkih vrtova;                                                               

- „Spomen obilježje Vraca“ osposobiti i aktivirati kao otvorenu učionicu antifašizma i vrijednu turističku ponudu općine;
- Izgradnja muzejskog parka;
- Izgradnja dva pješačka mosta preko Miljacke;
- Hitni zahtjev za promjenu regulacionog plana, izmještanje ceste između muzeja;

 

catic-imamovic

 


Često govorite o zapošljavanju. Poznato je, sa druge strane, da općina Novo Sarajevo nije industrijski centar. Vi ističete ulogu „kreativne industrije“ u tome procesu. Zašto?                                       


Podsjećanja radi, nekadašnja industrija općine Novo Sarajevo je privatizacijskim mahinacijama devastirana i ne postoji mogućnost za uspostavu slične infrastrukture. Mi smo najgušće naseljena općina u BiH sa 7.000 ljudi na km² i ne postoji adekvatan prostor za izgradnju velikih industrijskih pogona. Po uzoru na evropske privredne tokove, vidim našu općinu kao novi regionalni centar “kreativne industrije“ i turizama kao pokretača razvoja, zapošljavanja i izvoza. Naši ljudi u svim sferama djelovanja su temeljni potencijal koji uz prirodno i kulturno naslijeđe čine kvalitetnu osnovu za takvu viziju. Općina smo sa najviše medijskih kuća , producenskih firmi, filmskih preduzeća, svjetski priznatih marketinških agencija, softverskih firmi, projektantskih i consulting biroa, talent kampusa, fakulteta, edukativnih akademija i priznatih umjetnika.         

 

Po uzoru na evropske privredne tokove, vidim našu općinu kao novi regionalni centar “kreativne industrije“ i turizama kao pokretača razvoja, zapošljavanja i izvoza                                                                             

 

Sve je ovo dobra osnova da uz kvalitetnu saradnju sa ovim moćnim kreativnim potencijalom otvorimo novu eru razvoja općine. Mladi ljudi i akademska zajednica sa kreativnom industrijom, moraju biti projektni inkubator za pristup EU fondovima, ministarstvima i  razvojnim agencijama, a Javno preduzeće kao poslovni inkubator, partner i pomoć u start-ups. 

Kulturna i kreativna industrija otvaraju vrata bratskih gradova, ambasada i privatnih investitora sa kojima u partnerstvu možemo napraviti:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
- „Park šuma Hum“ kao turističo-sportsko rekreacioni potencijal;                                                                 

- Prepoznatljiv i privlačan sajam kulturne i kreativne industrije kao privredni i turistički  potencijal;                         

- Muzej savremene umjetnosti,  kao svjetsku atrakciju  i muzejski park i trg između tri muzeja, kao kulturno i turističko središte

- Obnovu Istorijskog muzeja, i vraćanje funkcionalne baštine na uvid posjetiocima.                                                                                                                                                               
                                     

                            
Također, jednan ste od kandidata koji u svome programu traži da kultura i sport dobiju bolje mjesto u budzetu općine... Gdje su najveći problemi?

 

Problem u oblasti kulture i sporta leži u monopolu općinske administracije da kreira kulturu i sport po nahođenju načelnika. Jedina stručna javna ustanova u općini JU „Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo sarajevo“, sa pripadajućim domom pionira „Boško Buha“ koji je još uvijek u izgradnji, je kreativno umrtvljena općinskim nadzorom. Nedostatak kulturnih dešavanja i slaba povezanost sa bitnim događajima u gradu te ne dovoljna podrška kulturi stavlja nas na kulturnu marginu.                                                                                                                

Masovnom sportu, je uz zapuštene vanjske sportske terene sa neadekvatnom podlogom i nedostatkom mobilijara, neobnovljene školske dvorane, nedosatatak uređenih parkova i trim staza, street-fitnes sprava, slaba perspektiva. Za razvoj kulture se izdvaja 300.000,00 KM, a moguće je izdvojiti 900.000,00 KM. Za razvoj sporta se izdvaja 118.600,00 KM, a moguće je izdvojiti 600.000.00 KM i sa umrežavanjem subjekata u prvoj godini mandata možemo realizovati „Međunarodni centar za djecu i omladinu“, sa Domom pionira „Boško Buha“, kadrovski popuniti i osposobiti za kreiranje i realizaciju kulturnih aktivnosti općine, i prenijeti sve općinske poslove iz oblasti kulture, a smanjiti općinsku administraciju. Veliku dvoranu centra osposobiti za kino predstave i razviti saradnju sa SFFom. Besplatno korištenje općinskih prostora za masovni sport i kulturu. Modernizacija školske infrastrukture, sportskih dvorana i igrališta. Zamjena podloge i opremanje otvorenih sportskih terena sa 100 koševa. Dogradnja igrališta za djecu i velike šah table za penzionere uz postojeća igrališta, kao mjesta za skupna druženja. Ugradnja „street fitnes“ naprava po naseljima općine. JP za upravu sportskim terenima, privesti namjeni i prenijeti sadašnje opštinske aktivnosti iz oblasti sporta na njega a smanjiti općinsku administraciju. „Park šuma Hum“ privesti namjeni kao turističo-sportsko rekreacioni potencijal.

 

Za razvoj sporta se izdvaja 118.600,00 KM, a moguće je izdvojiti 600.000.00 KM i sa umrežavanjem subjekata u prvoj godini mandata možemo realizovati „Međunarodni centar za djecu i omladinu“, sa Domom pionira „Boško Buha“, kadrovski popuniti i osposobiti za kreiranje i realizaciju kulturnih aktivnosti općine, i prenijeti sve općinske poslove iz oblasti kulture, a smanjiti općinsku administraciju

 

Kandidat ste iz SDP BiH... Šta je za Vas danas ljevica i zašto bi općina Novo Sarajevo trebala biti općina sa socijaldemokratskom upravom?


Živjeti sa idealom slobode, jednake pravde, odgovornosti i solidarnosti, je relaksirajuće jer pripadate ogromnoj porodici koja baštini socijaldemokratiju. Današnja politička scena u BiH je paukova mreža, u koju su se svi pomalo zapetljali. Stranke koje su na desnoj strani su porodično oligarhijske financijske institucije sa „makijavelističkom praksom“ gdje cilj ne bira sredstvo. Stranke koje baštine ljevicu, ili su se iz nje iznjedrile, u velikoj mjeri kopiraju svoje političke protivnike i često budu kažnjene od članova i simpatizera socijaldemokratije. Ljevica je u disperziji i pokušava prikupiti što više političkih apstinenata za svoje izborno etabliranje, koji bi u dogledno vrijeme mogli činiti ojačani lijevi blok.


Uspjeh u poslovnom svijetu se postiže modeliranjem uspješnosti, a naš narod kaže „ne izmišljaj toplu vodu“. Najbolje primjere uspješnosti u vođenju općine i postigniutim rezultatima imamo upravo kod općina koje baštine socijaldemokratiju. Jasmin Imamović u Tuzli je već dugo godina u svom poslu najuspješniji, Armin Halitović u Bosanskoj Krupi, takođe pravi čuda u Grčanici gospodin Helić, Dževad Bećirević u Sarajevu je kao socijaldemokrata ispunio skoro sva obećanja, isto je radio i Hasan Muratović u Živinicama. Znano je da je Beč već dugo godina pod palicom socijaldemokrate pa zašto ne bi i Novo Sarajevo? Sve su to općine i gradovi u kojima su mladi ljudi zadovoljni i ne odlaze iz svog grada jer žive od svoga rada, žene su ravnopravni članovi zajednice a borci i penzioneri uživaju u časti i dostojanstvu.


Zašto da i naša općina ne bude na listi uspješnih, a ne fenjeraš u ispunjenim obećanjima?!


Puno je kandidata ljevice na listama za načelnika Novog Sarajeva. Zato javnost smatra da je time olakšan put kandidatu SDA-SBB da opet pobijedi na ovim izborima. Šta bi ste Vi, kao najozbiljniji kandidat ljevice, poručili glasačima, onim koji su za ljevicu i građanski koncept, ali i svim drugima koji žive u ovoj općini?


U jednom od moji prvih javnih istupa, kada sam mislio da sam jedini kandidat ljevice, izrazio  sam uvjerenje da ću dobiti apsolutnu podršku glasača naše općine, a posebno - mladih ljudi, kojima želim osigurati posao i krov nad glavom kao polazni element porodičnog definiranja - mojih saboraca, kojima želim osigurati dostojanstvo i vraćanje u društvene tokove - mojih prijatelja i znalaca sporta, kulturne i kreativne industrije, kojima želim mjesto u kreativnoom sektoru općine - naših penzionera, naše esencije znanja i iskustva, kojima želim zdravo življenje i aktivno učešće u transferu znanja i iskustva - mlađih naraštaja, prosvjetnih a meni bliskih djelatnika, kojima želim osigurati evropske uslove za edukaciju naše djece, porodilja - i žena, kojima želim majčinsku blagodet i bezbrižnost - poslovnih ljudi, kojima želim partnerski odnos u realizaciji poslovnih projekata, poslovnih inkubatora, start-ups... I sve sam ovo naveo kao protivnik sadašnjem načelniku jer toga sad nema.

 

Znano je da je Beč već dugo godina pod palicom socijaldemokrate pa zašto ne bi i Novo Sarajevo? Sve su to općine i gradovi u kojima su mladi ljudi zadovoljni i ne odlaze iz svog grada jer žive od svoga rada, žene su ravnopravni članovi zajednice a borci i penzioneri uživaju u časti i dostojanstvu


Ali niste jedini protivnik...?


Ubrzo sam saznao da imaju još četiri kandidata na lijevoj strani i nisam bio obeshrabren niti iznenađen. Svaka od stranki mora imati svog kandidata jer joj je on kao medijski mamac „mikrofon„ za promociju stranke. Iako bi koncentracija glasova za jednog kandidata ljevice bila optimalna izborna postavka, smatram da su potencijalni glasači imali prilike da se upoznaju sa nama i da procijene koji bi od nas mogao biti pobjednik izbora. Predložio sam svima da procjene ko je mogući pobjednik i da svi damo podršku njemu. Ako je pobjednik neko drugi, meni ne treba nikakva pozicija u općini, ako pobjedim ja, članovi su mog projektnog tima, neka svi zasuču rukave i da zajedno radimo na boljitku općine. Vjerujem i svkodnevno uviđam da stanovnici naše općine precizno znaju šta im je prijeka potreba, šta im je obećano a šta urađeno i da imaju kristalno jasan stav kojem će čovjeku dati povjerenje da ispuni njihove realne i opravdane zahtjeve. Vjerujem u čast i poštenje naših ljudi i njihovu nepokolebljivost i mudrost u samostalnom, svjesnom odlučivanju. Vjerujem da će sigurno izabratii ko je ta moralna i ljudska vertikala kojoj se može ukazati povjerenje da bude predvodnik u rješavanju potreba stanovnika naše općine. Vjerujem da je izbor jednostavan - staro i dotrajalo ili novo i funkcionalno.


I kratka poruka pred 2. oktobar...                                                                 


Ako su nam djeca i omladina zadovoljna i sreta, ako svi dobro zarađujemo, ako svi živimo u ugodnim domovima, ako nas sviju poštuju i cijene, ako vjerujemo i nakon 10 godina u ista obećanja, ostavimo sve po starom, zašto bi nam bilo bolje.


Ako se odluče za promjene, preporuka je da ne padaju na velike priče i ne gledaju stranačke opcije, nego korektne i časne ljude kojima mogu vjerovati da će kao pobjednici ispuniti njihova očekivanja.


Najmanja izlaznost na izbore u BiH je upravo u našoj općini a naročito glasača koji žive u zgradama, oko 38%. Nadam se da će na ovim izborima barem to biti bolje, jer samo oni koji ne glasaju biraju pobjednike.  Želim svima nama dobro zdravlje na putu sreće i zajedničkog dobra.

 

(DEPO PORTAL)
 

 

BLIN
KOMENTARI