odlučno zahtijevaju

SDP BiH traži od Fadila Novalića da podnese ostavku i uputi izvinjenje građanima BiH

Front 30.09.16, 11:19h

SDP BiH traži od Fadila Novalića da podnese ostavku i uputi izvinjenje građanima BiH
Povodom toga SDP BiH uputio je saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti

 

Socijaldemokratska partija BiH traži od Fadila Novalića da odmah podnese ostavku na poziciju premijera FBiH, te da uputi izvinjenje svim građanima FBiH.

 

Povodom toga SDP BiH uputio je saopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.


Nakon izjave da se štrajkači glađu u tuzlanskoj fabrici TTU "pošto nisu imali platu 15 godina mogu strpiti jos mjesec ili dva" Novalić jednostavno više ne može obavljati bilo kakvu javnu poziciju.


Ovakvim istupom Novalić je potvrdio kontinuitet ponižavanja, omalovažavanja i vrijeđanja radnika i radničke klase u FBiH, za koju on očito misli kako zaslužuje samo milostinju i ništa više od toga. Takva osoba ne može obavljati bilo kakvu javnu funkciju.  

 

Ukoliko to Novalić ne želi uraditi, tražimo od Bakira Izetbegovića i njegove SDA da ukloni Novalića sa ove pozicije, jer se on ponaša kao stečajni upravnik FBiH a ne njen premijer. U suprotnom valjda će onda svima biti jasno kako Novalić zapravo samo provodi politiku svoje stranke.

 

U vezi sa neistinama i konstrukcijama koje Novalić izgovorio oko pljačke FDS, koju je proveo, poručujemo mu da ako je već sve tako čisto i zakonito kao što tvrdi da onda podrži održavanje vanredne sjednice Parlamenta FBiH na kojoj bi se o ovoj temi trebalo govoriti. Ta sjednica je prema Poslovniku Parlamenta morala biti održana do danas, ali je koalicija SDA-SBB i HDZ to onemogućila.  

 

Laž je da je Vlada u prošlom mandatu, koju je vodio SDP, donijela odluku o prodaji FDS.  Istina je da je Vlada koju je vodio SDP pokušala zaustaviti kriminal u ovoj firmi, o čemu svjedoče desetine  krivičnih prijava koje su podnijete u vezi toga. 


Za razliku od Novalića, koji očito mrzi radnike, mi u SDP-u u prošlom mandatu smo usvojili Zakon o reviziji privatizacije i Zakon o oduzimanju nezakonito stečene imovine,  kako bi se makar malo pravde osiguralo prije svega za stotine hiljada opljačkanih radnika.


Provedbu ovih zakona Novalićeva Vlada i njegova SDA blokiraju od prvog dana od kako su došli na vlast.


Vladavina zakona će kad tad zavladati u BiH, a privatna država koju SDA pravi za svoju kliku  izgubit će bitku sa pravnom državom za koju se bori i zalaže SDP BiH- navodi se u saopštenju SDP BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI