Ne razbijajte glavu

Tablica koja otkriva kada ćete biti spremni za dijete

Lifestyle 29.09.16, 20:49h

Tablica koja otkriva kada ćete biti spremni za dijete
Kaže se da ne postoji pravo vrijeme djecu i da je to je to individualna stvar uvjetovana raznim faktorima, ali uz pomoć ove tablice možete ustanoviti kada će vaša životna situacija biti najpovoljnija za dolazak prinove

 


Kada bismo mogli izabrati trenutak za dolazak vlastitog djeteta na svijet,sigurno bismo poželjeli da baš sve u našem životu tada bude savršeno. Naravno, to je za većinu parova nemoguće jer život uvijek sa sobom donosi nepredviđene situacije.

 

Međutim, to ne znači da ne možete planirati prinovu. Stručnjaci kažu kako cilj ne mora biti savršen trenutak, nego onaj najpovoljniji za vas i vašeg partnera, piše Time.

 

Prilikom planiranja morate obratiti pažnju na sljedećih 7 faktora:

 

1. PLODNOST: Uzmite u obzir svoje trenutno zdravstveno stanje, sve potencijalne zdravstvene probleme, pogotovo one koji mogu utjecati na vaš reproduktivni sustav tj. plodnost. Ako vaš medicinski karton već upućuje na to da biste mogli imati problema sa začećem, posjetite svog ginekologa i s njim razgovarajte o trudnoći koju planirate. 

 

2. KARIJERA: Možete li si u ovom trenutku priuštiti izostanak s posla i rodiljni dopust? Ako ne možete, a svejedno biste željeli dijete, postoji li mogućnost da posao obavljate kod kuće?

 

3. FINANCIJE: Jeste li financijski spremni za sve troškove koje novi član obitelji donosi sa sobom?


4. EMOTIVNO ZDRAVLJE: Jeste li emotivno i psihički spremni za dijete? Dijete je velika odgovornost s kojom se mnogi teško nose. Ako imate sumnje i ne osjećate uzbuđenje prilikom same pomisli o roditeljstvu, preispitajte svoju spremnost.

 

5. MOTIVACIJA: Sanjate li već dugo o djetetu ili mislite da ga morate roditi zato što vam svi govore da je 'krajnje vrijeme za bebu'? Je li vaša želja uistinu vaša ili plod stalnih nagovora obitelji ili partnera?

 

6. ODNOS S PARTNEROM: Jeste li zadovoljni sa svojom vezom i sretni? Mislite li da će vaš partner biti dobar roditelj ili sumnjate u njegovu predanost djetetu? Je li vaša veza dovoljno jaka i spremna za ovu veliku doživotnu avanturu?

 

7. ZAJEDNIČKA ŽELJA ZA DJETETOM: Želite li oboje dijete? Slažete li se oko toga kada biste ga željeli imati ili je to čest predmet vaših rasprava i svađa?
Zajedno s partnerom dobro razmislite o svim faktorima, a zatim oboje ispunite tablicu na način da za svaku kategoriju križićem označite razinu svoje spremnosti na ljestvici od 1 do 4.

 

1 – nisam spremna/spreman
2 – možda sam spremna/spreman
3 – vjerujem da sam spremna/spreman 
4 – sto posto sam spremna/spreman

 

Stupac u kojem naposljetku ima najviše križića otkrit će kada će biti najpovoljnije vrijeme za dijete – sada, za jednu, tri ili pet godina.

 

kalendar-za-dijete

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI