Pred nama mnogo posla

Calavera: BiH treba implementirati preporuke iz izvješća Evropske komisije

Front 29.09.16, 19:08h

Calavera: BiH treba implementirati preporuke iz izvješća Evropske komisije
Istaknuvši značaj progresa u BiH u prethodnih nekoliko mjeseci koji se ogleda kroz dva značajna postignuća - predaji aplikacije za članstvo BiH u EU i usvajanje zaključaka Vijeća za opće poslove Europske unije (EU) o zahtjevu BiH za članstvo u EU, Brkić je zahvalio se predstavnicima Europske komisije na podršci i prepoznavanju ostvarenog napretka u procesu europskih integracija

 

Izaslanstvo Bosne i Hercegovine, koje je predvodio zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, sastalo se danas u Briselu s izaslanstvom Europske komisije - DG NEAR povodom prezentiranja godišnjeg izvješća za BiH u procesu europskih integracija za ovu godinu.

 

Direktorica za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera, koja je predstavljala DG NEAR, pozdravila je napredak u BiH ostvaren posljednjih nekoliko mjeseci, posebice parafiranje Protokola uz SSP, usvajanje mehanizma koordinacije i vidljiv napredak u provedbi reformske agende.

 

Također je naglasila da je, osim pozitivnih pomaka koji su se desili u našoj zemlji od prošlogodišnjeg izvješća, pred BiH ima mnogo posla te da treba uložiti dodatne napore i implementirati preporuke koje će biti objavljene u Izvješću. Potvrdila je da će Europska komisija Paket proširenja prezentirati 9. novembra 2016. godine, u kojemu će biti i Izvješće za BiH.

 

Istaknuvši značaj progresa u BiH u prethodnih nekoliko mjeseci koji se ogleda kroz dva značajna postignuća - predaji aplikacije za članstvo BiH u EU i usvajanje zaključaka Vijeća za opće poslove Europske unije (EU) o zahtjevu BiH za članstvo u EU, Brkić je zahvalio se predstavnicima Europske komisije na podršci i prepoznavanju ostvarenog napretka u procesu europskih integracija.

 

Dodao je da BiH ima koherentnu politiku kada su europske integracije u pitanju i naglasio da nedavni zaključci Vijeća za opće poslove od 20. septembra predstavljaju prekretnicu, čime je otvoreno novo poglavlje u odnosima BiH sa EU. Izrazio je očekivanje da će BiH uskoro dobiti Upitnik te potvrdio da je jedan od glavnih političkih ciljeva dobivanje statusa kandidata do konca 2017. godine.

 

Brkić je informirao o rezultatima u vezi provedbe Reformske agende, kazavši da se radi o vjerodostojnoj provedbi mjera iz agende za razdoblje 2015 - 2018, pri čemu je Vijeće ministara provelo više od 50 posto planiranih mjera, a na razini entiteta provedeno je više od 30 posto.

 

Također, napomenuo je da je mehanizam koordinacije jučer objavljen u Službenom glasniku BiH. Kazao je i to da je BiH spremna potpisati Protokol uz SSP, s obzirom da je Predsjedništvo BiH, na prijedlog Vijeća ministara BiH, usvojilo odluku o njegovom prihvaćanju na sjednici dana 09. septembra 2016 godine.

 

Sa aspekta vanjske politike, zamjenik ministra vanjskih poslova je ukazao na povećani postotak usklađenih stavova BiH sa EU deklaracijama. Tako je BiH, putem Misije BiH pri EU, potvrdila pridruživanje sa 50 deklaracija od ukupno 63, od kojih je 11 predstavljalo restriktivne mjere. To čini ukupno 79,4 posto, što je značajno povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 62 posto.

 

Na sastanku je diskutirano i o oblastima u skladu s metodologijom izrade Izvještaja o BiH, a ove godine se očekkuje da BiH dobije pozitivno izvješće, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI