Zbog ubistva dječaka

Ministarstvo pravde BiH uputilo molbu za izručenje Elfete Veseli

Hronika 29.09.16, 16:13h

Ministarstvo pravde BiH uputilo molbu za izručenje Elfete Veseli
Tužilaštvo je obaviješteno da se osumnjičena u Švicarskoj usprotivila dobrovoljnom izručenju po skraćenoj proceduri u BiH, pa će se pristupiti aktivnostima za njeno izručenje i deportaciju u BiH, gdje će joj se suditi

 

Ministarstvo pravde BiH uputilo je molbu za izručenje Elfete Veseli, koja je na zahtjev Tužilaštva BiH uhapšena danas u Švicarskoj - potvrdila je Feni portparolka Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

 

Po njenim riječima, Ministarstvo pravde BiH je molbu za izručenje uputilo ranije, odmah nakon što su obaviješteni da je spomenuta osoba locirana.

 

- U međuvremenu, dobili smo i obavještenje o hapšenju. Također smo obaviješteni i da je u toku razmatranje naše molbe za izručenje, te je na pravosudnim organima Švicarske da li će i u kom roku ekstradicija biti provedena – kazala je Bakić.

 

Postupajući po zahtjevu Tužilaštva BiH, vlasti Švicarske Konfederacije su u Kantonu Njušatel (Neuchâtel) lišile slobode osumnjičenu za ubojstvo dječaka srpske nacionalnosti 1992. godine u okolici Zvornika – saopćeno je danas iz državnog tužilaštva.

 

U saopćenju se navodi da je Tužilaštvo BiH informirano da su policijski organi Švicarske Konfederacije, na temelju zahtjeva iz BiH, lišili slobode Elfetu Veseli, rođenu 4.6.1960. godine.

 

- Navedena osumnjičena je pod istragom i osumnjičena je da je zajedno s drugim osobama, u ljeto 1992. godine, u blizini mjesta Kamenica kod Zvornika, na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti, Slobodana Stojanovića – navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

 

Dodaje se da je Tužilaštvo BiH provelo opsežnu istragu tokom koje je prikupilo dokaze kojima sumnjiči navedenu i došlo do saznanja da se osumnjičena duže vremena nalazi na području Švicarske Konfederacije, te su pokrenute aktivnosti za njeno lociranje, uhićenje i izručenje pravosuđu BiH.

 

Tužilaštvo je obaviješteno da se osumnjičena u Švicarskoj usprotivila dobrovoljnom izručenju po skraćenoj proceduri u BiH, pa će se pristupiti aktivnostima za njeno izručenje i deportaciju u BiH, gdje će joj se suditi.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI