BiH predsjedavala Komitetom ministara Vijeća Evrope

Crnadak: BiH je pokazala da može voditi ozbiljne poslove na međunarodnoj sceni

Front 29.09.16, 15:50h

Crnadak: BiH je pokazala da može voditi ozbiljne poslove na međunarodnoj sceni
Istakao je da predsjedavanje Vijećem Evrope ne samo da je doprinijelo promociji zemlje već je omogućilo i mnogim gradovima u BiH da se istaknu na međunarodnoj sceni i poprave imidž BiH

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak kazao je da je za vrijeme predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope BiH pokazala da, iako je mala zemlja na početku razvoja, može voditi ozbiljne poslove na međunarodnoj sceni.

 

To je izjavio u uvodnom obraćanju na prijemu upriličenom danas u Sarajevu povodom uspješne realizacije prvog predsjedavanja BiH Komitetom ministara Vijeća Evrope, u periodu maj - novembar 2015. godine.

 

Crnadak je istakao da je Vijeće Evrope najveća međunarodna organizacija u Evropi koja okuplja zemlje oko važnih vrijednosti koje popravljaju i utiču na kvalitet života u svakoj od tih zemalja.

 

Napomenuo je da je ovo prvo predsjedavanje BiH Vijećem Evrope, ali da je od trenutka kada je BiH 19. maja preuzela predsjedavanje od Belgije, pa do momenta kada ga je predala Bugarskoj, bila posvećena tome.

 

Podsjetio je da je BiH za tih šest mjeseci imala i značajnu ulogu u nekoliko bitnih pitanja i osjetljivih tema kao što su Ukrajina, odnos Azejberdžana i Jermenije te pitanje u vezi s budžetom Vijeća Evrope.

 

Istakao je da predsjedavanje Vijećem Evrope ne samo da je doprinijelo promociji zemlje već je omogućilo i mnogim gradovima u BiH da se istaknu na međunarodnoj sceni i poprave imidž BiH.

 

Kako je rekao, od mnogobrojnih visokih evropskih funkcionera i institucija stigle su pozitivne ocjene za bosanskohercegovačko predsjedavanje, što je potvrdilo da je BiH uradila dobar posao.

 

- Ovo predsjedavanje ostat će jedna od najvažnijih tačaka u mom poslu koji obavljam u Ministarstvu vanjskih poslova BiH - zaključio je Crnadak.

 

Ministar vanjskih poslova BiH  je najzaslužnijim dodijelio zahvalnice te ostalim prisutnim zahvalio na doprinosu ovom velikom projektu, koji je predstavljao snažnu afirmaciju BiH na međunarodnom planu.

 

Također, danas je prezentirana i publikacija o predsjedavanju BiH Vijećem Evrope koju je izdalo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kao sjećanje na taj historijski događaj. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI