video/ komadi leda, bujice i vjetar

To se zove kijamet: Južnu Australiju pogodila strašna oluja, gromovi udarali 80.000 puta

Hronika 29.09.16, 08:44h

To se zove kijamet: Južnu Australiju pogodila strašna oluja, gromovi udarali 80.000 puta
Tu australijsku saveznu državu s 1,7 miliona stanovnika zahvatili su vjetar brzine 140 km/h, jaka kiša i grad s velikim komadima leda

 

Zbog "neviđenog" olujnog nevremena u srijedu je ostala bez struje cijela država Južna Australija koja je površinom jedan i poput veća od Francuske.

 

Tu australijsku saveznu državu s 1,7 miliona stanovnika zahvatili su vjetar brzine 140 km/h, jaka kiša i grad s velikim komadima leda. Premijer Južne Australije Džej Votervil je rekao da je to bila "neviđena vremenska nepogoda".

 

Čelnik meteorološke službe Džejms Tejlor je potvrdio da je "ovakav sustav izrazito niskog pritiska koji se približava obali krajnje neuobičajen u ovom dijelu godine".

 

"Ovo je sigurno jedna od najsnažnijih oluja koje smo vidjeli u zadnje vrijeme. Stanovnici se ne sjećaju takve oluje u zadnjih deset do petnaest godina", dodao je, rekavši da će se ovakvi vremenski uslovi nastaviti u četvrtak. U nevremenu niko nije stradao, rekao je  Votervil. Oluja je rušila drveća i odnosila krovove.

 

"Vjetar je bio tako jak da je čupao električne stupove", rekao je novinarima, dodavši da je generatore pogodilo 80.000 udara groma.

 

U prekidu je bila i mobilna telefonska mreža a zbog nestanka struje nisu radile pumpe za vodu, izvijestila je mreža ABC. 

 

 

(IndeX.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI