ministar sigurnosti bih

Mektić: Trebao je biti suspendovan i ranije, sad smo vidjeli da je glavni problem Salihović

Front 28.09.16, 17:11h

Mektić: Trebao je biti suspendovan i ranije, sad smo vidjeli da je glavni problem Salihović
Dragan Mektić kaže da je svjestan koliko je borba protiv korupcije težak proces- kazao je Mektić za N1

 

Izvor: N1

 

"Mi nemamo drugu opciju i to je naš jedini izlaz. Vjerujem da u Tužilaštvu BiH imaju snage, odlučnosti i profesionalnosti da se upuste u borbu protiv korupcije u BiH", rekao je za N1 ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je na vanrednoj, telefonskoj sjednici koja je održana 28. septembra 2016. godine donijelo odluku da će dužnost glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine obavljati Gordana Tadić, za vrijeme spriječenosti glavnog tužioca Gorana Salihovića da obavlja tu funkciju.

 

"To je bilo očekivano i trebalo je biti ranije po mom mišljenju. Radi se o prijedlogu mjere suspenzije i to je po sebi hitna mjera kako bi se spriječilo nastupanje neke dalje štete. Bio sam svjestan da postoji dovoljno dokaza kojim se potkrepljuju činjenice da je glavni tužilac na razne načine zloupotrebljavao i opstruisao razne istrage, sprečavao jedan broj tužioca da sprovedu istrage do kraja, nije im odobravao i dozvoljavao da preduzmu sve potrebne mjere. Niz tih radnji i mjera koje su utjecale na to da smo zaustavili taj problem borbe protiv korupcije. Sada smo vidjeli da je glavni problem bio glavni tužilac", istakao je Mektić za N1.

 

Dragan Mektić kaže da je svjestan koliko je borba protiv korupcije težak proces.

 

O vršiocu dužnosti, Gordani Tadić, kaže da je ne poznaje, ali da očekuje profesionalan i kvalitetan rad.

 

"Lično je ne poznajem. Vjerujem da se radi o kvalitetnom profesionalcu koji će nastaviti ovaj posao. Vjerujem da će vrlo brzo ići u razrješenje glavnog tužioca i da će uslijediti konkurs za izbor novog glavnog tužioca."

 

U javnosti su se pojavile priče da je tužiteljica Tadić bliska Salihoviću, te da ju je on postavio na funkciju tužioca.

 

"Ne želim to spekulisati. Vjerujem da su svi tužioci bliski. Ovdje je pitanje da se mora radi odgovorno, savjesno i u skladu sa zakonom. Nažalost, ne znam da li je ijedan tužilac dočekao kraj mandata. Potvrđuje se pravilo, ako ne radite to se vrlo brzo primjeti i dokumentuje. Ne vjerujem da će iko poslije ovoga dozvoliti sebi da sprečava i opstruiše istrage. Ne mislim da će neko od tužilaca, pogotovo vršioc dužnosti iznositi podatke istrage i prenositi ih osumnjičenim osobama. Treba dati podršku vršiocu dužnosti", mišljenja je Mektić.

 

On je naglasio da istovremeno vršioc dužnosti mora shvatiti da su mnoge stvari propuštene, da se očekuje reakcija protiv korupcije i da javnost u BiH nema strpljenja da čeka na pojedinca koji hoće ili neće da se upusti u ovu borbu.

 

"Bolje da ode sam, nego da na ružan način završava. Niko nije spreman tolerisati niti dan nečijeg nerada ili opstruisanja."

 

Na pitanje da li je slučajnost da se na dan suspenzije diže optužnica u slučaju Bobar banke te poziva Milorad Dodik na saslušanje, Mektić je odgovorio da to nije slučajnost.

 

"To je pokušaj zadnje igre glavnog tužioca da pokuša izigrati neku žrtvu i da se predstavi kao osoba koja je željela nešto uraditi, a nije mu dozvoljeno."

 

Mektić je kazao da se optužnica protiv Bobar banke ne podiže danas.

 

"Koliko ja imam informacije, glavni tužilac pred samo podizanje optužnice je od postupajućeg tužioca uzeo kompletan spis i odnio ga sebi. Taj predmet treba biti vraćen postupajućem tužiocu i možda mu treba 15. dana da podigne optužnicu", rekao je za N1.

 

Ministar sigurnosti BiH je kazao da je sve to farsa i pokušaj da se stvori lažni privid.

 

"Na kraju se glavni tužilac upustio u političko razgiravanje s Dodikom pozivanjem na saslušanje. To je čisti politički pokušaj razigravanja i spašavanja vlastite kože od strane glavnog tužioca."

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI