prošao desničarski zakon

Švicarski parlament usvojio zabranu nošenja burke: Hoće li građani na referendumu odlučivati o ovom pitanju?

Front 28.09.16, 11:10h

Švicarski parlament usvojio zabranu nošenja burke: Hoće li građani na referendumu odlučivati o ovom pitanju?
Zakon je gotovo identičan onome koji je usvojen u kantonu Ticino, a koji je stupio na snagu 1. jula i predviđa kazne od 100 do 10.000 švajcarskih franaka za nošenje vela preko cijelog lica

 

Donji dom švicarskog parlamenta usvojio je tijesnom većinom  zakon kojim se zabranjuje nošenje burke, ali o tom pitanju će se najverovatnije na kraju odlučivati referendumom.

 

Nacrt zakona koji je predložio poslanik Walter Wobmann iz populističke desničarske Narodne partije Švicarske usvojen je sa 88 glasova za i 87 glasova protiv, prenosi AFP.

 

Zakon je gotovo identičan onome koji je usvojen u kantonu Ticino, a koji je stupio na snagu 1. jula i predviđa  kazne od 100 do 10.000 švajcarskih franaka za nošenje vela preko cijelog lica.

 

Međutim, ocjenjuje švicarska agencija ATS, jučerašnje glasanje se može pokazati samo simboličnim, jer se očekuje da će zakonodavci odlučiti da sačekaju sa provođenjem zakona dok se građani ne izjasne o ovom pitanju na referendumu.

 

Već je i pokrenuta inicijativa za prikupljanje 100.000 potpisa potrebnih za referendum.
 

Prema anketama javnog mnijenja, švicarski glasači su u velikoj većini za zabranu burki, ali do referenduma bi moglo proći još dvije godine.

 

U Švicarskoj od osam miliona stanovnika, 350.000 su muslimani.

 

U zemlji je već izbio niz kontroverzi s muslimanskom manjinom, uključujući kazne roditeljima koji nisu dozvoljavali kćerkama da učestvuju na časovima plivanja ili slučajeve da učenici nisu htjeli da se rukuju sa svojim nastavnicama.

 

(FENA/em)

 

 

BLIN
KOMENTARI