Predsjednik RS poručio Izetbegoviću i 'sarajevskim političarima'

Dodik: U Sarajevu neću davati izjavu, neću da ugrožavam život, a za ono o Gadafiju...

Front 27.09.16, 15:40h

Dodik: U Sarajevu neću davati izjavu, neću da ugrožavam život, a za ono o Gadafiju...
- Neću otići u federalno Sarajevo, ali sam spreman da bilo gdje u RS-u dam izjavu. U Sarajevo sigurno neću ići. Ako misle da je to njihov način da me uhapse, to je njihovo – kazao je Dodik na vanrednoj pres-konferenciji u Banjoj Luci navodeći da neće da ugrožava život odlaskom u Sarajevo

 

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da još nije dobio poziv u Tužilaštvo BiH u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u tom entitetu, ali je dodao da je spreman dati izjavu u vezi s tim slučajem bilo gdje u RS-u, ali ne i u Tužilaštvu u Sarajevu.

 

Ustvrdio je i da je poziv u Tužilaštvo BiH uslijedio "po nagovoru ili pod pritiskom Bakira Izetbegovića".

 

Ponovio da je ta pravosudna institucija, kao i Sud BiH neustavni, da je osnov za poziv koji mu je upućen na saslušanje u Tužilaštvo BiH neosnovan te da je to "farsa".

 

Ističući da su referendum u RS-u podržali i mnogi drugi političari, ali nisu dobili poziv Tužilaštva. Smatra da iza svega stoje "sarajevski političari", a kritikujući izjavu Izetbegovića da će završati kao Gadafi..., najavio je mogućnost da njegovi advokati pokrenu i tužbu.

 

 - Neću otići u federalno Sarajevo, ali sam spreman da bilo gdje u RS-u dam izjavu. U Sarajevo sigurno neću ići. Ako misle da je to njihov način da me uhapse, to je njihovo – kazao je Dodik na vanrednoj pres-konferenciji u Banjoj Luci navodeći da neće da ugrožava život odlaskom u Sarajevo.

 

Podsjetio je da je 91 odluka Ustavnog suda BiH neprovedena, ali da je sada problem referendum u RS-u.

 

Građanima RS-a je rekao da mogu da budu mirni i staloženi te je ponovio da je zadovoljan provedenim referendumom o danu tog bh. entiteta, koji je pokazao punu opravdanost.

 

Ustvrdio je da je 25. septembra na referendum izašlo dvije trećine Srba te potvrdilo da je za obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a, što će ostati, kaže, i upisano u zakonu u RS-u.

 

 Dodik je najavio danas da će najkasnije do četvrtka poslanička grupa SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a proslijediti zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti zakona o proglašenju 1.marta Danom nezavosnosti BiH.

 

U obrazloženju zahtjeva će, kaže, stajati isti oni razlozi zbog kojih je osporen 9.januar kao Dan RS-a.

 

Tražit će, kaže, da se 1.mart prilagodi za Srbe, kao što su to tražili Bošnjaci za 9.januar.

 

-Ako je 9.januar osporen, tražimo da po istim osnovama i 1.mart bude osporen. Ako je 9.januar smetao Bošnjacima u RS-u i bio razlog za odluku Ustavnog suda BiH, i mi smatramo za je 1.mart smetnja Srbima, jer je tada održan referendum na kojem Srbi nisu učestvovali, a Bošnjaci potvrdili secesiju od bivše Jugoslavije, što je bio povod za rat– rekao je Dodik i naveo da se nikada nije glasalo za 1.mart kao praznik, nikada nijedan srpski predstvanik nije prisustvovao proslavi tog praznika i taj datum je u RS-u radni dan.

 

-Želimo da se otkloni diskiminacija i u tom pogledu se sud opredijeli – ustvrdio je entitetski predsjednik.

 

Priznao je da se taj potez i mogao očekivati, nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9.januara kao Dana RS-a.

 

Dodik je na vanrednoj pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da je prikupljeno više od 21 potpis poslanika Narodne skupštine RS-a da bi se pokrenuo postupak u Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti svih zakona i ostalih općih pravnih akata usvojenih u Parlamentu Federacije BiH, od konstituiranja 2014. 

 

Taj parlament, tvrdi se u zahtjevu koji je već pripremljen za Ustavni sud BiH, nije konstituiran u skladu s Ustavom, odnosno nije konstituiran u skladu s Ustavom poslanička grupa srpskog naroda.

 

-Ovo pokazuje da nije tačno da mi nememo povjerenja u Ustavni sud BiH – dodao je Dodik.

 

(FENA/em)

 

 

BLIN
KOMENTARI