Gostovao u 'Pressingu'

Dodik najavio: Moguće je da će se održati još jedan referendum

Front 26.09.16, 21:56h

Dodik najavio: Moguće je da će se održati još jedan referendum
Iznenadilo mi je kako je Izetbegović brzo pristao na naš zahtjev. Mi smo dobili sve, kazao je Dodik

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je gostujući na televiziji N1 izjavio kako se ne plaši hapšenja i da je zadovoljan što je referendum o Danu RS prošao bez problema.

 

- Zadovoljan sam činjenicom da je referendum prošao bez problema. Također, zadovoljan sam i sa rezultatom mada sam malo umoran i nenaspavan. Uradili smo vrlo važan posao i odmah smo rekli da je provođenje referenduma u funkciji provođenja odlike Ustavnog suda BiH i mi smo se odlučili da toj odluci treba prilagoditi proslavu Dan RS. Prvi korak je referendum, a sljedeći koraci su da se ponovo vratimo u Narodnu skupštinu RS - izjavio je Dodik.

 

Na izjašnjavanje je izašlo 55 posto stanovnika Republike Srpske, a 99,8 posto njih glasalo je za to da se 9. januar i dalje slavi kao Dan RS.

 

- Ako se od ukupnog broja oduzmu Bošnjaci i Hrvati znači da je na referendum izašlo 70 posto Srba. Zadovoljni smo sa ovih 55 posto. Zašto ne bi bili kada je i Crna Gora imala kvotu od 55 posto za nezavisnost? I niko joj to nije sporio - istakao je predsjednik RS-a.

 

Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak izjavio je da Dodik referendum pretvorio u predizborni skup.

 

- Svi političari u RS su ostali pri odluci za održavanje referenduma. Sve političke partije su bile incijatori i potpisnici odluke. Ne znam da li je Crnadak glasao, ali se mora vratiti među vas (Sarajevo, op. aut.) i onda objašnjavati svoje odluke. Britanski ambasador Edward Ferguson je rekao da ne vidi ništa sporno u održavanju referendumu, a onda je promijenio priču nakon pritisaka Bošnjaka. Ivanić je prvi iznio takvu konstataciju i onda su počeli svi da pričaju kako je ovo Dodikov referendum, ali i njihove partije su bile potpisnice odluke o njemu. To treba razumjeti na taj način da se oni žele sakriti kada dođu kod Bakira Izetbegovića. Ivanić će morati opravdati glasove Bošnjaka koji su glasali za njega - istakao je Dodik.

 

Potom se Dodik osvrnuo na pitanje "da li je njegov krajnji cilj otcijepljenje RS".

 

- Politika je dio uzročno-posljedičnih odnosa. Sve ove godine su pokazale da BiH nema unutrašnji kapaciteta da funkcioniše. Bošnjačka javnost očekuje da će visoki predstavnik donijeti odluke nauštrub jednog naroda. Nisu svi spremni da žive u takvoj situaciji. Dodik je uvijek radio sve po zakonu i to mi je do sada spasilo glavu - rekao je predsjednik RS-a, koji se osvrnuo i na posljednji sastanak sa Izetbegovićem.

 

- Ja sam od Izetbegovića dobio što nikada nisam mogao niti da sanjam. U mehanizam koordinacije se uključila jedna formulacija koja do sada nije postojala u bh. političkom sistem, a to je da za većinu za odlučivanje i kvorum može učestvovati samo ovlašteni predstavnik Vlade RS, ne neko ko se proglasio da predstavlja Srbe. Taj ovlašteni predstavnik RS će moći ići samo sa potpisanim nalogom Vlade RS. Smatram da je ovo dobro za BiH i da će popraviti odnose. Iznenadilo mi je kako je Izetbegović brzo pristao na naš zahtjev. Mi smo dobili sve, jer ako nema potpisanog naloga od Vlade RS nema niti zasjedanja u Sarajevu - poručio je Dodik.

 

Dodik je također rekao da će odluci o ulasku u NATO prethoditi još jedan referendum u RS.

 

Obzirom da je SNSD najavio da će 2018. raspisati referendum o izlasku RS iz BiH, Dodik je prokomentarisao:

 

- Naš stav će se znati te godine. Mi nismo nikakvi avanturisti i destruktivci nego smo ozbiljna partija. Ako bude potrebe bit će još referenduma do 2018. i pokazali smo da ih možemo organizovati - zaključio je predsjednik RS-a.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI