predsjednik rs-a nakon referenduma

Dodik: Sve je ovo krenulo od Bakirove apelacije, sad su sve njegove frustracije pale u vodu

Front 26.09.16, 08:23h

Dodik: Sve je ovo krenulo od Bakirove apelacije, sad su sve njegove frustracije pale u vodu
Dodik je takođe rekao da je ponosan na građane Srpske što su na dostojanstven način uzeli učešće u, kako je rekao, ovom demokratskom izražavanju volje

 

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što je referendum o Danu Republike protekao bez incidenata, i zahvalio se svim građanima koji su na izašli na glasačka mjesta i iskoristili svoje glasačko pravo. Dodik je takođe rekao da je ponosan na građane Srpske što su na dostojanstven način uzeli učešće u, kako je rekao, ovom demokratskom izražavanju volje- pišu Nezavisne

 

"Izražavam zadovoljstvo sa jednim završenim danom koji će nesumnjivo ući u istoriju Republike Srpske. Bićemo ponosni na ono što smoradili i smatramo da smo na to imali pravo i pored svih zabrana. Sada znamo da građani nisu bili spremni da se odreknu 9. januara. Niko u Republici Srpskoj ni sadašnjih ni budućih političara neće moći zanemariti volju naroda. Ovo je jaka volja naroda kako bi se odredio prema nečemu što je za njega važno", rekao Dodik.

 

On je još jednom ponovio da Republika Srpska niko nije htjela da ugrozi održavanjem referenduma o Danu Republike.

 

"Referendum je zakonsko pravo koje ima Republika Srpska. Zahvalan sam svim političkim faktorima koji su na bilo koji način pomogli. Zahvalan sam svakom čovjeku, pojedincu koji je izašao na referendum, na bilo koji način da je glasao, i ponosan sam na činjenicu da jedan značajan broj stanovništva RS bošnjačke nacionalnosti očigledno nije izašao na referendum, a ponosan sam zbog činjenice da nije bilo nikakvih incidenata. Niko im to nije zamjerio, to je njihov politički stav, kao što je naš politički stav da izađemo na ovaj referendum", rekao je predsjednik Republike Srpske.

 

Ističući da Republika Srpska nije učinila ništa loše osim što je upotrebljavala svoje demokratsko pravo, Dodik je rekao da ovo nije bio referendum inata. "Srpski narod ovo nije uradio iz inata. Ovo je bila reakcija na ranije akcije koje su poduzete, i oni koji drže lekcije na ovu temu upravo su oni koji su inicirali da će doći do ovog dana", istakao je Dodik. On je rekao da je ponosan i na činjenicu da je vlast i opozicija u Republici Srpskoj složna bila kada su se donosile odluke o ovom pitanju.

 

Predsjednik Dodik je rekao da Republika Srpska nema čega da se plaši, te da će na svaki sljedeći pokušaj ponižavanja odgovoriti na ovakav način. "Republika Srpska će na sve slične situacije u kojima se pokušava ugroziti njeno pravo ili ugroziti njeno dostojanstvo odgovoriti na ovaj način. Sada smo se već dobro uvježbali i možemo da odgovorimo veoma spremno.", rekao je predsjednik Srpske.

 

On je rekao da je sutra novi dan i da će svi nastaviti normalno da rade svoje poslove. "Čekaju nas izbori za sedam dana i svi politički faktori će biti ka tome usmjereni. Mi u RS imamo razloga da budemo sretni i ponosni na ono što smo sad uradili", rekao je Dodik.

 

On je dodao da je cijelu ovu priču pokrenuo predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kada je podnio apelaciju za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske. "To što Bakir Izetbegović govori nije ništa novo, samo fali u njegovim govorima da je on pokrenu svu ovu priču i da jeste onaj koga je na neki način favorizovala međunarodna zajednica. Ali sad je sve drukčije. Nama političarima u RS mogli ste da govorite šta ste htjeli, ali sada ima izražena volja naroda i to je najvažnije od svega. Sve Bakirove tvrdnje i frustracije pale su u vodu, najbolji odgovor na sve to upravo je dat širom RS, širom regiona i svijeta, svugdje gdje su glasali ljudi iz Republike Srpske. Bilo bi pristojno da ćuti bar danas, ali on je već galamio", rekao je Dodik.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI