Lider SDA poručio

Izetbegović: Međunarodna zajednica u nama je prepoznala ljude s kojima se može napraviti posao i na to je Dodik ljubomoran

Front 24.09.16, 20:55h

Izetbegović: Međunarodna zajednica u nama je prepoznala ljude s kojima se može napraviti posao i na to je Dodik ljubomoran
Osvrnuo se i na optužbe Dodika kako su predstavnici međunarodne zajednice ''poslušnici muslimanskog Sarajeva''

 

Konačno idemo ka NATO-u i ka članstvu u Evropskoj uniji - kazao je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na predizbornom skupu te stranke večeras u  Gradačcu.



Dodao je da NATO okuplja zemlje koje imaju 17 posto stanovništva u Svijetu, koje proizvode 80 posto svjetskog produkta i skoro 100 posto novih tehnologija i kreativnih rješenja.



- Kada ste u NATO-u, napad na zemlju članicu je napad na NATO i napad na Sjedinjene Američke Države i treba ući u to društvo i mi smo se ljetos pokrenuli na tom putu - rekao je Izetbegović.



Istaknuo je kako je usvojen dokument pregled obrane i prva vojarna u Republici Srpskoj koja je uknjižena na sudu kao državna imovina u RS-u, a za koju je Milorad Dodik kazao da je neće ispoštovati.



- Ispoštovat će je itekako i ovu i svaku drugu - naglasio je Izetbegović.



Govoreći o europskom putu Bosne i Hercegovine, Izetbegović je kazao kako iz Republike Srpske nisu prihvatali Koordinacijski mehanizam i Sporazum o  stabilizaciji i pridruživanju "ali su ga mudrom politikom čelništva SDA ipak prihvatili".



- Ljetos je izgledalo nevjerojatno da se ove dvije stvari mogu uraditi, ipak sve to je urađeno i nama je čestitano. Bosna i Hercegovina je pokrenuta na europskom putu i na njenom NATO integracijskom putu zahvaljujući sposobnim ljudima i premijerima iz SDA i ja im čestitam na tome - rekao je Izetbegović.



Osvrnuo se i na optužbe Dodika kako su predstavnici međunarodne zajednice "poslušnici muslimanskog Sarajeva".



- Naravno da ti sposobni ljudi, te diplomate koje dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Velike Britanije itd., ne slušaju nikoga. Oni rade kvalitetno svoj posao ali ima jedno zrnce istine u tome, oni jako dobro surađuju s nama. Oni su u nama prepoznali ljude s kojima se može napraviti posao i na to je Milorad Dodik ljubomoran - kazao je Izetbegović.



Govoreći o Reformskoj agendi, za koju se vjeruje da je urađena od strane Međunarodne zajednice, Izetbegović je kazao da je 80 posto urađena u savjetu SDA zahvaljujući premijerima Fadilu Novaliću i Denisu Zvizdiću.



- Ona je 55 posto implementirana na državnom nivou i skoro trećina na Federalnom nivou i rezultat je da imamo najbrže rastući BDP, najveći porast investicaja i industrijske proizvodnje kao i pokrivenost uvoza izvozom u regionu - naglasio je Izetbegović.



Također je dodao da je BiH prikupila preko 165 miliona KM indirektnih poreza od planiranih, a oko 500 miliona KM iz direktnih poreza od planiranih u mandatu aktualne Federalne vlade.



- Ekonomski pokazatelji nedvojbeno govore da je Federacija BiH najbrža rastuća ekonomija u regionu - kazao je Izetbegović na predizbornom skupu u Gradačcu.

 

(FENA/dg)
 

BLIN
KOMENTARI