Važno

Znate li kako se pravilno jede bijeli luk?

Lifestyle 24.09.16, 20:08h

Znate li kako se pravilno jede bijeli luk?
Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica

 

Bijeli luk je redoviti gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je uistinu ljekovit potvrđuju i stručnjaci.


U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa - spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.

 

Još nije posve jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, no češnjak doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, ispričala je nutricionistica Mateja Mrmić.

 

Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje bijelog, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

 

1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. 

 

2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja bijelog luka.

 

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju. 

 

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta.

 

Mnogi izbjegavaju jesti bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje bijelom luku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršinovog lišća, zrna kafe ili komorača.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI