Foto / Uoči sutrašnjeg glasanja

U Banjoj Luci skoro ništa ne podsjeća na referendum: Mnogi ni ne znaju o čemu se odlučuje

Hronika 24.09.16, 15:49h

U Banjoj Luci skoro ništa ne podsjeća na referendum: Mnogi ni ne znaju o čemu se odlučuje
Međunarodna javnost smatra da nepoštivanjem odluka Ustavnog suda Vlasti iz RS građane ovog bh. entiteta vode u izolaciju

 

U Banja Luci skoro da ništa ne podsjeća na referendum o proslavi 9. januara, kojeg su vlasti ovog bh. entiteta najavile za nedjelju, javlja reporter Patria.

 

Mnogi Banjalučani, Srbi, čak ni ne razumiju najbolje o čemu referendum odlučuje. Neki od njih čak misle da je to referendum o odcjepljenju RS od Bosne i Hercegovine. Bošnjaci u Banja Luci također zbunjeni. Tek su jučer od potpredsjednika RS Ramiza Salkića dobili uputstva da referendum trebaju ignorisati.

 

predizborna-kampanja-banja-luka-2016-2

 

Na Trgu Krajine samo štandovati političkih partija. Sedam dana nakon referenduma u BiH se održavaju Lokalni izbori. Tu se također malo govori o referendumu. Stvara se dojam da vlasti referendum zapravo više reklamiraju preko medija, nego što se o njemu raspravlja među građanima.

 

Priča o referendumu posljednjih dana usijela je atmosferu u BiH. Čak se zveckalo i oružjem. Hladnije glave u BiH pozivaju na smirivanje tenzija. Analitičari upozoravaju da su neki Vladini mediji možda i najviše krivi pa se u zemlji međunacionalna asmosfera ponovo zaoštrila, iako je BiH samo prije 20 godina izašla iz rata.

 

predizborna-kampanja-banja-luka-2016-3

 

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS. Vlasti iz Banja Luke ne žele prihvatiti odluku Suda, zbog čega je predsjednik RS Milorad Dodik pokrenuo referendum o ovom pitanju. 

 

Druga odluka Ustavnog suda bila je zabrana najavljenog referenduma, ali ni nju političari koji predvode bh. entitet Republiku Srpku ne žele ispoštovati. 

 

Međunarodna javnost smatra da nepoštivanjem odluka Ustavnog suda Vlasti iz RS građane ovog bh. entiteta vode u izolaciju, piše Patria.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI