FOTO/ Sutra polaganje kamena temeljca

Službeno počinje gradnja 'Buroj Ozonea': U Trnovu niče turistički grad sa hotelima, vilama, bolnicom, žičarom...

Biznis Klub 18.09.16, 17:35h

Službeno počinje gradnja 'Buroj Ozonea': U Trnovu niče turistički grad sa hotelima, vilama, bolnicom, žičarom...
Bit će sagrađeno više od 1.000 luksuznih vila s bazenima, hotelski kompleks s kongresnim centrom koji će brojati više od 75 hotela, trgovinski centar Zayed Mall na milion kvadratnih metara, žičara do Bjelašnice duga 6.500 metara te najsavremeniji sportski i medicinski centri

 

Općina Trnovo najavila je za sutra početak gradnje, svečano polaganje kamena temeljca za prvi Integrisani turistički grad „Buroj Ozone“ na Prečkom polju.  Prema najavi, svečanosti će prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, državni zvaničnici, ugledni privrednici, članovi diplomatskog kora i brojni građani.

 

Prvi Integrisani turistički grad „ Buroj Ozone“ bit će na površini od oko 137 hektara na lokalitetu Sportsko-rekreacioni centar Bjelašnica - Donja Grkarica – Prečko polje - Kolijevka.

 

Početna investiciona vrijednost je oko milijardu dolara.

 

Izvršni direktor kompanije Buroj Ismail Ahmad ranije je istakao da su nakon višemjesečnih aktivnosti prikupljanja dokumentacije i dozvola stečeni uvjeti za gradnju. Rekao je da će kamen temeljac biti položen 19. septembra, a da će gradnja početi ranije.

 

- Vrijednost investicije veća je od 4,5 milijardi KM. Radi se o jednoj od najznačajnijih investicija u jugoistočnoj Evropi - naveo je Ahmad.

 

Naglasio je da menadžment kompanije Buroj u Sarajevu želi da projekt bude bosanskohercegovački i da na njemu rade domaće kompanije i stanovništvo.

 

Po njegovim riječima bit će sagrađeno više od 1.000 luksuznih vila s bazenima, hotelski kompleks s kongresnim centrom koji će brojati više od 75 hotela, trgovinski centar Zayed Mall na milion kvadratnih metara, žičara do Bjelašnice duga 6.500 metara te najsavremeniji sportski i medicinski centri.

 

Ahmad je najavio da će Buroj Ozone biti ''evropski Dubai''.

 

- Dizajniramo i gradimo takav grad u koji će na pripreme dolaziti najveće sportske ekipe poput Barcelone, Bayerna... - naglasio je.

 

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo kazao je da se radi o velikom projektu od kojeg će koristi imati cijela općina, kanton, ali i šire.

 

S obzirom da je plan da projekt obuhvati površinu od 137 hektara, Berilo je istakao da područje općine Trnovo neće imati dovoljno radne snage da pokriju potrebe Buroj Ozona.

 

- Samo na održavanju će trebati više osoba nego što mi imamo nezaposlenih. Ovo je novo Trnovo - rekao je Berilo.

 

Predviđeno je da projekt bude završen do 2025. godine.

 

(FENA/em)

 

BLIN
KOMENTARI