Narod i političari

Politikom po narodu!


16.09.16, 06:19h

Odkako su saopštene kandidatske liste za lokalne izbore, počela je i predizborna kampanja i predstavljanje svih novih i starih "svetaca pravednika" i boraca za narodno dobro. Ovi stari i jos aktualni "sveci" koji su još uvijek željni vlasti koriste svoje uhodane kanale za kupovinu narodnog glasa.

 

Kupuju oni našim parama, kao da su njihove, sve što je na prodaju. Kupuju se mediji, penzioneri koji su na rubu egzistencije za mizernu crkavicu, a ima ih toliko da svojim glasanjem mogu promjeniti politički ustroj, a kamoli lokalne moćnike. Kupuju se socijalno ugroženi ljudi i patriote, obmanjuju mladi i nezaposleni koji mogu izabrati svoga mladoga predsjednika države, a ne kamoli vijećnika.

 

Oni drugi novi, koji iz sebi svojstvenih pobuda ulaze u arenu i bore se za "palac gore " ili  lajk imaju samo društvene mreže koje su im s obzirom da je kod nas političko oglašavanje na društvenim mrežama dopušteno ili je teško dokazivo, jedini izlaz u medijsku arenu.Svi su ovaj mjesec nasmijani, vedri, suosjećajni, požrtvovani, uljudni, pažljivi i posvećeni prema svojim potencijalnim biračima. Kako li narod gleda na njih?


Narodu su vlastodržci svih političkih opcija zgadili politiku i političare i navikli ih na apatiju i nemoć da oni mogu bilo šta promijeniti. Nezadovoljni narod se barem u ovom predizbornom mjesecu osjeti bitnim i osiono mjerka kojekakve stare i nove likove koji ih mole za njihov glas. Da je kod nas demokratija tržišna roba to nije novost jer je već odavno sve na prodaju pa i glas za bilo koga sa parama.

 

Neki se prodaju, a neki ni za živu glavu. Gdje su se izgubili ideali i principi? Izigrani i izmanipulirani od šačice vječnih vođa i njihovih satelita, podržanih bogatim sivim eminencijama i  narod je izgubio orjentaciju šta je lijevo, a šta desno a tek na centru je prava velika  zbrka i zabuna. Zato se nezadovoljni narod kroz četiri godine laganja barem za ovaj mjesec izborne kampanje nameraka i verbalno ispljuje koga može i po običaju neglasa, a mnogobrojni uposlenici u javnim preduzećima, državnoj administraciji, javnim ustanovama, policiji, bolnicama, proteziranim firmama i svi oni koji se na bilo koji način grebu od budžete poreskih obveznika ili naroda sigurno  glasaju i daju podršku postojećem stanju.

 
Svako političko ulizivanje ovdašnjih virtuoza zabluda je već viđeno ali vješti znalci vođenja izbornih kampanja iznalaze nove izborne varke i odvlače pažnju od surove zbilje prijeteći još gorim i lošijim stanjem. Svi vječni političari imaju spremljen adut u rukavu za pobjedu nad narodom. Nekad je to kamenovanje povratnika, nekad krst na Zlatištu iznad Sarajeva, nekad referendum i tako u nedogled. A naši mladi iz očaja odlaze u nepovrat, a njihovi se vraćaju sa školovanja na očeve fotelje.


Narodu će još ovaj mjesec biti i hljeba i igara samo da ostane ovako, a onda ako se ne glasa, opet po starom: “Ko s đavolom tikve sadi o glavu mu se obiju“.

 


BLIN
KOMENTARI